Ο Κιμ Γιονγκ Ουν περιστοιχισμένος από μηχανήματα εμπλουτισμού ουρανίου. Η πρώτη φωτογραφία πυρηνικής εγκατάστασης που δημοσιοποιεί το καθεστώς της βόρειας Κορέας | KCNA via REUTERS
Επικαιρότητα

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ επιδεικνύει το πυρηνικό του οπλοστάσιο

Η βόρεια Κορέα έδωσε στη δημοσιοτότητα φωτογραφίες από εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, ανοίγοντας για πρώτη φορά μια «χαραμάδα» στο πυρηνικό της πρόγραμμα. Στις φωτογραφίες ποζάρει και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, φυσικά, που ζήτησε ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου
Protagon Team

Επιθεώρηση σε εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου έκανε ο ηγέτης της βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επιδεικνύοντας σε «παγκόσμια πρώτη» το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Οπως μετέδωσε το Reuters, το καθεστώς της βόρειας Κορέας επιτρέπει για πρώτη φορά μια ματιά στο εσωτερικό του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο απαγορεύεται βάσει πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι φωτογραφίες που διανεμήθηκαν δείχνουν τον Κιμ να επιθεωρεί την εγκατάσταση περπατώντας ανάμεσα σε μακριές σειρές μηχανών φυγοκέντρησης, οι οποίες εμπλουτίζουν το ουράνιο, και συνομιλώντας με τα στελέχη της μονάδας. Δεν γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες για το πότε έγινε η επίσκεψη αυτή ούτε βέβαια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, o Κιμ προέτρεψε τους εργαζόμενους να αυξήσουν την παραγωγή υλικών για τακτικά πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των απειλών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους…

Εδώ φαίνεται να του εξηγούν πώς γίνεται ο εμπλουτισμός του ουρανίου. KCNA via REUTERS

Ο ηγέτης της βόρειας Κορέας δήλωσε ότι οι πυρηνικές απειλές κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας από τις «ιμπεριαλιστικές υποτελείς δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή»…

Η Νότια Κορέα καταδίκασε την αποκάλυψη της εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου από τη βόρεια Κορέα και δεν θα αποδεχθεί ποτέ την κατοχή πυρηνικών όπλων από την Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της χώρας.

Η βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι διαθέτει αρκετές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ειδικούς στην πυρηνική μηχανική, τα μηχανήματα φυγοκέντρησης που φαίνονται στις φωτογραφίες μοιάζουν μικρότερες και μικρότερες από τους τύπους που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε προηγουμένως η βόρεια Κορέα, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει αναπτύξει δικα της μηχανήματα φυγόκεντρες για να ενισχύσει τις δυνατότητες του πυρηνικού προγράμματος.

Ο Κιμ στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου EPA/KCNA

Το 2010 το βορειοκορεατικό καθεστώς είχε προσκαλέσει ορισμένους ξένους επιστήμονες να δουν μια εγκατάσταση φυγοκέντρησης στο Yongbyon, αλλά τότε δεν είχε κυκλοφορήσει φωτογραφικό υλικό.

Η βόρεια Κορέα έχει δείξει στο παρελθόν φωτογραφίες από (αυτό που λέει ότι ήταν) πυρηνικές κεφαλές, ενώ έχει πραγματοποιήσει έξι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές μεταξύ 2006 και 2017.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πυρηνικών όπλων της βόρειας Κορέας ποικίλλουν ευρέως. Τον Ιούλιο μια έκθεση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα μπορεί να διαθέτει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει έως και 90 πυρηνικές κεφαλές, αλλά ότι πιθανότατα έχει συναρμολογήσει πιο κοντά στις 50.