Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη αποκτήσει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Δύσης, να στείλει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή στο έδαφος των ΗΠΑ. Τώρα, μπορεί πλέον και να κατασκοπεύει εχθρικά στρατεύματα, σύμφωνα με την Πιονγιάνγκ, που ανακοίνωσε την επιτυχή εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου, την Τρίτη.
Βέβαια, όπως γράφει ο Guardian, οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ότι ο δορυφόρος, πρώτον, έχει όντως τεθεί σε τροχιά και δεύτερον, αν έχει πράγματι τις κατασκοπευτικές ιδιότητες όπως ισχυρίζονται οι Βορειοκορεάτες.
Πάντως, την Τετάρτη, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέτασε φωτογραφίες των κύριων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον πρώτο κατασκοπευτικό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά από τη χώρα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο παρέχει στήριξη στη Βόρεια Κορέα για την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σε αντίδραση σε αυτή την εκτόξευση, που έγινε παραβιάζοντας αποφάσεις του ΟΗΕ, λόγω της χρήσης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων, η Νότια Κορέα ανέστειλε εν μέρει μια στρατιωτική συμφωνία με τη βόρεια γείτονά της για τη διαχείριση των συνόρων.
Ο Κιμ, ο οποίος παρακολούθησε την εκτόξευση, «είδε τις αεροδιαστημικές φωτογραφίες της αεροπορικής βάσης Αντερσον, του λιμανιού Απρα και άλλων μεγάλων στρατιωτικών βάσεων των αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες τραβήχτηκαν από τον ουρανό πάνω από το Γκουάμ στον Ειρηνικό και ελήφθησαν στις 9:21 της 22ας Νοεμβρίου», μετέδωσε το KCNA, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ενας πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε το βράδυ της Τρίτης, ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδρομή «και έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο Malligyong-1», είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο.
Η Βόρεια Κορέα προβλέπει να εκτοξεύσει και άλλους δορυφόρους «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» για να ενισχύσει τις δυνατότητές της να παρακολουθεί τη Νότια Κορέα, πρόσθεσε.
«Η εκτόξευση ενός αναγνωριστικού δορυφόρου είναι θεμιτό δικαίωμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (η επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας) για να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοάμυνάς της», υπογράμμισε το KCNA.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι ο πύραυλος πιστεύεται ότι μετέφερε κατασκοπευτικό δορυφόρο και εκτοξεύθηκε με κατεύθυνση προς νότο.
Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας διευκρίνισε πως αναλύει αυτή την εκτόξευση και δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιώσει ότι ο δορυφόρος τέθηκε πράγματι σε τροχιά.
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε επίσης πως δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει «σε αυτό το στάδιο».
Η ιαπωνική κυβέρνηση εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση προς τους κατοίκους στο νότιο τμήμα της χώρας να προφυλαχθούν από μία πιθανή απειλή βορειοκορεατικού πυραύλου.
Η Ιαπωνία ανέφερε μέσω του ραδιοτηλεοπτικού συστήματος προειδοποίησης J-Alert, ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται να εκτόξευσε πύραυλο, στέλνοντας την προειδοποίηση στους κατοίκους της νότιας επαρχίας της Οκινάουα.
Η Βόρεια Κορέα είχε ενημερώσει την Ιαπωνία ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεταξύ της Τετάρτης και της 1ης Δεκεμβρίου.
Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εξέδωσε νότα για την εκτόξευση με κατεύθυνση την Κίτρινη Θάλασσα και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Νότιας Κορέας εξέδωσε προειδοποίηση προς τα σκάφη για την σχεδιαζόμενη εκτόξευση για τις ίδιες περιοχές, όπως έκανε και στις προηγούμενες εκτοξεύσεις.
Η Κίνα απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» και για «αυτοσυγκράτηση» προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη επιχειρήσει δύο φορές ανεπιτυχώς να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, τον περασμένο Μάιο και τον περασμένο Αύγουστο.
Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, ακόμα και αν ο δορυφόρος δεν διαθέτει τις κατασκοπευτικές ικανότητες που ισχυρίζονται οι Βορειοκορεάτες, η εκτόξευσή του δείχνει ότι η Πιονγιάνγκ δεν υπολογίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Αντιδράσεις ΗΠΑ και ΟΗΕ
Αμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ που καταδίκασαν την εκτόξευση ως «κατάφωρη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» λόγω της χρήσης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων.
Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Εντριεν Γουάτσον, τόνισε ότι η εκτόξευση του δορυφόρου κλιμακώνει την ένταση στην κορεατική χερσόνησο και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.
«Η πόρτα της διπλωματίας δεν έχει κλείσει, αλλά η Πιονγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές ενέργειές της», συμπλήρωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση διότι «αξιοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων που αντίκειται προς συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του προς την Πιονγιάνγκ να «συμμορφωθεί πλήρως προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της», όπως ανέφερε ανακοίνωση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ, στη Νέα Υόρκη.