Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλά στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη | KCNA/via REUTERS
Επικαιρότητα

Βόρεια Κορέα: Είναι άρρωστος ο Κιμ Γιονγκ Ουν ή τρώει λιγότερο «για το καλό της χώρας»;

Νέες φωτογραφίες του βορειοκορεάτη δικτάτορα πυροδότησαν ξανά τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει χάσει πολύ βάρος
Protagon Team

Εμφανώς αδυνατισμένος εμφανίστηκε δημοσίως ο Κιμ Γιονκ Ουν, πυροδοτώντας ξανά φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας φαίνεται πως χάνει βάρος εδώ και μήνες και οι αρχές της χώρας απαντούν στις φήμες λέγοντας ότι απλά τρώει λιγότερο «για το καλό της χώρας», στην οποία παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα.

Ο Κιμ φωτογραφήθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατά την οποία συνήθως γίνονται σημαντικές ανακοινώσεις για τη νέα χρονιά.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η επιτροπή συνεδρίασε για να αποφασίσει τα μέτρα «που θα οδηγήσουν τον αγώνα του κόμματός μας και του λαού στο επόμενο στάδιο της νίκης».

Ο Κιμ βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 10 χρόνια.

Η οικονομία της χώρας έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα από την πανδημία, τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ακραία καιρικά φαινόμενα και κακή διαχείριση, που έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τα προβλήματα, δεν αμφισβητείται η εξουσία του Κιμ.

Ο Κιμ στη συνεδρίαση της Kεντρικής Eπιτροπής

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει 860.000 λιγότερους τόνους τροφίμων από ό,τι το 2020, κάτι που αντιστοιχεί σε 2,3 μήνες.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε κομματική εκδήλωση, τον Ιανουάριο του 2021 με εμφανή τη διαφορά στο βάρος του σε σχέση με τώρα – EPA/KCNA

Τον Ιούλιο, η Πιονγιάνγκ διέταξε τους πολίτες να αρχίσουν να παράγουν τη δική τους τροφή και να προετοιμαστούν για ελλείψεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Και τον Οκτώβριο, ο Κιμ είπε στους Βορειοκορεάτες ότι θα τρώνε λιγότερο μέχρι να ανοίξουν ξανά τα σύνορα με την Κίνα, το 2025.

Οι δύο χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους και διέκοψαν τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων μεταξύ τους τον Ιανουάριο του 2020, κάτι που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και έλλειψη λιπασμάτων στους βορειοκορεάτες αγρότες.