Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας νέους φονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του βόρειου Ισραήλ.
Και όλα αυτά με φόντο την εντεινόμενη ανησυχία πως το Ιράν θα προχωρήσει άμεσα σε επίθεση εναντίον του Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ, λιβανική παράταξη προσκείμενη στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον ισραηλινών θέσεων, σε ανταπόδοση ισραηλινών πληγμάτων που έγιναν, κατ’ αυτήν, στον νότιο Λίβανο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως εντόπισε «περίπου 40 εκτοξεύσεις» από τη λιβανική επικράτεια, διαβεβαιώνοντας πως «ορισμένες» ρουκέτες «αναχαιτίστηκαν» και ότι «δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός».
Νωρίτερα, πρόσθεσε, αναχαιτίστηκαν δυο drones μιας κατεύθυνσης, φορτωμένα εκρηκτικά, που εξαπέλυσε η Χεζμπολά εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Στην Ουάσινγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως αναμένει το Ιράν να περάσει στη δράση «σύντομα», ερωτηθείς για τις απειλές της Τεχεράνης εναντίον του Ισραήλ, στο οποίο προσάπτει την ευθύνη για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του προξενείου του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου.
Στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμά του προς το Ιράν ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε απλά «don’t» (μην το κάνετε) .
«Είμαστε προσηλωμένοι στην ασφάλεια του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί και το Ιράν δεν θα επιτύχει», πρόσθεσε.
Έπειτα από τη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν πως το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ», την Τετάρτη, ο αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα, ο επικεφαλής του μεικτής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), έσπευσε στο Ισραήλ.
Σε μία άλλη ένδειξη της έντασης, ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa και η θυγατρική του Austrian Airlines ανακοίνωσαν την αναστολή των πτήσεών τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την Πέμπτη 18η Απριλίου, καθώς και ότι μέχρι νεοτέρας δεν θα χρησιμοποιούν τον ιρανικό εναέριο χώρο.
Η Ολλανδία επίσης θα κλείσει την Κυριακή την πρεσβεία της στην Τεχεράνη για προληπτικούς λόγους, όπως ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο των Εξωτερικών, επικαλούμενο την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν εξάλλου πως θα στείλουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται σε συναγερμό, ενόψει πιθανής ιρανικής επίθεσης.
Η Τεχεράνη υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ, έπειτα από βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, σύμφωνα με ΜΚΟ, ανάμεσά τους δυο υποστρατήγους των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Περί τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήχησαν συναγερμοί σε κοινότητες και πόλεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας καθώς ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, το δεύτερο ισχυρότερο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα μετά τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της Σντερότ, σε «ανταπόδοση» βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.
Αναμονή και βομβαρδισμοί
Ενώ οι μεσολαβητές -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- περιμένουν τις απαντήσεις του Ισραήλ και της Χαμάς στην πιο πρόσφατη πρόταση που υπέβαλαν για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, η ισραηλινή επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζεται χωρίς καμιά ανάπαυλα.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χαμάς ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς, ιδίως στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, συμπεριλαμβανομένης της Νουσέιρατ.
Τουλάχιστον 25 μέλη της οικογένειας Ταμπατίμπι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα η εξαώροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν στη συνοικία Νταράζ, στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με συγγενή. Τον Μάρτιο, είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό άλλα 35 μέλη της ίδιας οικογένειας, που είχαν συγκεντρωθεί για το δείπνο την πρώτη εβδομάδα του ραμαζανιού.
«Η Νουσέιρατ βομβαρδιζόταν όλη νύχτα. Δεν υπάρχει παρά φωτιά και καταστροφή, μάρτυρες κείτονται στους δρόμους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ αρ Ραΐς, 61 ετών. «Φύγαμε το πρωί και δεν είχαμε πουθενά να πάμε. Αυτή είναι η έκτη φορά που εκτοπιζόμαστε. Η Γάζα έχει γίνει αβίωτη», πρόσθεσε.
Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού που θα φέρει κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μοιάζουν να κάνουν σημειωτόν, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο.
Βοήθεια
Τις τελευταίες ημέρες οι ισραηλινές αρχές διαβεβαιώνουν πως ο αριθμός των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που παίρνουν άδεια και εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει πλέον αλλεπάλληλα ρεκόρ.
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε την Παρασκευή πως άνοιξε νέο σημείο διέλευσης στον βορρά, που σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης είναι κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ζικίμ, όχι μακριά από το Έρετς, άλλη σημείο διέλευσης, που συνεχίζει να είναι κλειστό.
Εδώ και μήνες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, του κυριότερου συμμάχου του Ισραήλ, πίεζαν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει διαδρομές για να αυξηθεί η ποσότητα των τροφίμων που φθάνει ειδικά στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι πιο οξυμένη.
«Η αύξηση της βοήθειας δεν είναι ακόμη αισθητή», τόνισε από την πλευρά του μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
«Η βοήθεια χρειάζεται να φθάσει με ασφάλεια σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη», επέμεινε, καλώντας το Ισραήλ να προχωρήσει στην «άρση» των περιορισμών στο προσωπικό της υπηρεσίας του ώστε να μπορέσει να εργαστεί στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα πρόθυρα λιμού σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πάπας Φραγκίσκος τόνισε πως «υποφέρει» εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς σε μήνυμά του επ’ ευκαιρία του τέλους του ραμαζανιού. «Υποφέρω πολύ εξαιτίας του πολέμου», ανέφερε ο 87χρονος προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας σε μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.
Στη Δυτική Όχθη, εξαφάνιση έφηβου ισραηλινού βοσκού πυροδότησε βίαια επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, έποικοι και Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας από αυτούς τους τελευταίους και να τραυματιστούν άλλοι 18, περίπου οι μισοί από σφαίρες.