Δεν έχει μείνει τζαμαρία στο Αριστοτέλειο που να μην… ζωγραφιστεί, μουτζουρωθεί ή λερωθεί από τα συνθήματα και τις εμπνεύσεις των καταληψιών | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Βομβαρδισμένο τοπίο το Αριστοτέλειο

Οι «αντιεξουσιαστές», έπειτα από δέκα ημέρες παρουσίας τους στο Πανεπιστήμιο, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Τόσκας είπε «μπράβο» στην αστυνομία
Protagon Team

Αν είχε πέσει… βόμβα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενδέχεται να εμφάνιζε σήμερα καλύτερη εικόνα. Οι φθορές που προκάλεσαν οι συμμετέχοντες στο «No Border Camp», κατά τη δεκαήμερη παρουσία τους στους χώρους Πανεπιστήμιου, είναι τόσες πολλές που θα χρειαστούν ημέρες για να διορθωθούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Νομική Σχολή και η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ, καταγράφηκαν δεκάδες παραβιάσεις θυρών και κλειδαριών διαφόρων γραφείων, καταστροφές (ολοσχερείς και μη) σε πόρτες στις τουαλέτες και αιθουσών διδασκαλίας, αναγραφές συνθημάτων σε «πάρα πολλά σημεία», γκράφιτι με ασφαλτόπισσα, αλλά και κλοπές ρολών ασφαλτόπανου που προορίζονταν για τη στεγανοποίηση της ταράτσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι «κατασκηνωτές» εκπόνησαν μεθοδικά συγκεκριμένο σχέδιο με τις κινήσεις τους, για κάθε μια από τις οποίες διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό (σκύλες, ψαλίδια, κόφτες, λοστούς και λοιπά εργαλεία διάρρηξης), είχαν στρατιωτικού τύπου οργάνωση και πειθαρχία (πρόβες παρελάσεων, εκπαίδευση σε ομάδες) και εντυπωσιακούς οικονομικούς πόρους (εξέδρες, σκαλωσιές, ντουζιέρες, χημικές τουαλέτες, καθημερινή τροφοδοσία με φορτηγά, ελληνικά και ξένα, καθημερινές μεταφορές με μεγάλο αριθμό λεωφορείων).

Οι δύο σχολές χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «απροσμέτρητη» την ηθική βλάβη και την καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ από το «No Border Camp», δίχως να ανακοινώσουν το ακριβές οικονομικό κόστος των ζημιών που υπήρξαν.

Πιο αναλυτικά:

Κατά την αποχώρησή τους, όπως αναφέρει η Νομική Σχολή, οι καταληψίες αποδύθηκαν σε προσπάθεια «εξωραϊσμού» των ενεργειών τους, με σφουγγάρισμα και επιχείρηση απομάκρυνσης των σκουπιδιών. Ωστόσο ακόμη και τώρα υπάρχουν εγκατεστημένα στα πάρκα του ΑΠΘ πάνω από 30 αντίσκηνα με αρκετό κόσμο.   «Ανεξάρτητα από το μεγαλύτερο ή μικρότερο περιουσιακό μέγεθος των φθορών και ζημιών που επήλθαν, το βέβαιο είναι ότι η ηθική βλάβη και η καίρια προσβολή της υπόστασης του ΑΠΘ, ως δημόσιου Πανεπιστημίου, και των Σχολών Νομικής και ΟΠΕ ειδικότερα, ως δημόσιων ακαδημαϊκών δομών, είναι απροσμέτρητη», συνεχίζει η ανακοίνωση και σχολιάζει:   «Επί δέκα ολόκληρες ημέρες το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, στο κέντρο της πόλης, είχε μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο γκέτο, με δικούς του νόμους και κανόνες, με δική του αστυνόμευση από τους καταληψίες, με δικές του δομές εξουσίας, με συνεχείς εκβιασμούς του τύπου «άνοιξέ μας, αλλιώς θα τα σπάσουμε», με απειλές του τύπου «φύγετε από εδώ, εμείς ελέγχουμε το κτήριο» και με προκλητικά προσβλητικές συμπεριφορές, όπως η μετατροπή σε υπνωτήρια της αίθουσας τελετών και γενικών συνελεύσεων των σχολών καθώς και αρκετών αιθουσών διδασκαλίας ή η «αποκαθήλωση» των προσωπογραφιών αποβιωσάντων καθηγητών».

Η ανακοίνωση τονίζει, ακόμη, ότι, «υπό τις αδιανόητες αυτές συνθήκες η Νομική Σχολή και η Σχολή ΟΠΕ, καθ’ όλο αυτό το 10ήμερο, λειτούργησαν εντελώς υποτυπωδώς, με το μη κατειλημμένο μέρος του κτηρίου κλειδωμένο για λόγους ασφαλείας, τις Βιβλιοθήκες κλειστές, τους καθηγητές να μην έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους και τους υπαλλήλους όλων των διοικητικών υπηρεσιών στοιβαγμένους και συχνά ανήσυχους στο ισόγειο γραφείο της Κεντρικής Γραμματείας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κατεπείγουσες ανάγκες των φοιτητών για τις επικείμενες ορκωμοσίες».

«Στην κρίση αυτή το ΑΠΘ και οι Σχολές Νομικής και ΟΠΕ, όπως και όλες οι λοιπές Σχολές του Ιδρύματος, δεν παραχώρησαν χώρους, δεν “παζάρεψαν” με τους καταληψίες, δεν κάνανε “διευκολύνσεις”, δεν υποχώρησαν σε αξιώσεις, δεν παρέλειψαν καμία επιβαλλόμενη νόμιμη ενέργεια ή μέτρο πρόνοιας», αναφέρεται.   Και καταλήγει: «Ήδη η Πρυτανεία του ΑΠΘ και οι Κοσμητείες των Σχολών μας προγραμματίζουν την, από σήμερα, κανονική επαναλειτουργία όλων των υπηρεσιών και γραφείων που στεγάζονται στο κτήριο».

… και ο Τόσκας λέει «μπράβο»

«Νομίζω ότι η αστυνομία κράτησε ψύχραιμη στάση, τη σωστή ισόρροπη στάση και γι αυτό μπράβο της και αυτή τη στιγμή η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ήσυχη» δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Την συνέντευξη παραχώρησε σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση και οι αρμόδιες Αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη διοργάνωση «No Border Camp» μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, το προηγούμενο δεκαήμερο.

«Έφυγαν οι αντιεξουσιαστές, έχουν μείνει ελάχιστοι που φεύγουν σήμερα το πρωί. Επομένως προς τι αυτός ο τεράστιος θόρυβος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που παρέσυραν και άλλους παράγοντες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο κ. Τόσκας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο» και διευκρίνισε: «Νομίζω ότι τα πράγματα λύθηκαν με ήπιο τρόπο, αλλά με κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές φάνηκαν και στην Ξάνθη και στις Καστανιές του Έβρου και στη Θεσσαλονίκη, όπου χρειάστηκε. Εξάλλου και οι βουλευτές της ΝΔ της Θεσσαλονίκης που ήλθαν στο γραφείο μου, εδώ πίσω από τις κλειστές πόρτες, δε μου ζήτησαν βία, δε μου ζήτησαν επέμβαση, ήθελαν επέμβαση χωρίς βία».

«Η αστυνομία καταφεύγει πολλές φορές στην καταστολή, αλλά πρέπει να είναι έσχατο μέσο, προέχει η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης» πρόσθεσε ο αν. υπουργός, εξηγώντας ότι «υπήρξαν ελάχιστες ζημιές, υπήρξαν επιπτώσεις, καταρχάς ο χώρος που χρησιμοποιήθηκε, γι αυτόν τον χώρο έπρεπε να πάρουν άδεια» όμως, «το μεγάλο ζητούμενο ήταν και είναι η κοινωνική ειρήνη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τόσκας εκτίμησε ότι «η συζήτηση θα προσανατολιστεί στο πώς θα ενισχυθεί η Δημοκρατία, η διαφάνεια, το κοινωνικό κράτος» καθώς «καιρός είναι να ζητηθεί το μεγάλο, η ακόμη μεγαλύτερη εδραίωση της Δημοκρατίας μας, η βελτίωσή της και η βελτίωση και του κοινωνικού κράτους μέσα σε αντίξοες συνθήκες».

Ερωτηθείς, τέλος, εάν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία στη Λέσβο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, απάντησε: «Οι ροές που είχαμε προχθές και χθες -100 άτομα την κάθε μέρα στη Λέσβο- δεν ήταν τέτοιες, για τις οποίες μπορούμε να πούμε ότι αντιστράφηκαν τα δεδομένα και άρα έχουμε μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, εκτιμούμε τα πράγματα, ακόμη και αυτές τις μικρές ροές και θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα στην πορεία».