Καμένα οχήματα, ξηλωμένα μάρμαρα και πλακάκια, καμένα οδοφράγματα και σπασμένα τζάμια στα Εξάρχεια: αυτό είναι το σκηνικό της επόμενης ημέρας μετά τις διαδηλώσεις για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Το σκηνικό, όπως το κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής από τους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων, είναι αποκαλυπτικό – αλλά όχι πρωτοφανές για την περιοχή.
Παρόμοια η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου και εκεί σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ως αργά το βράδυ.
Εκτεταμένες – αλλά και πάλι όχι πρωτοφανείς- είναι οι εικόνες των βανδαλισμών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία τελεί υπό κατάληψη
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι»
Σε ανακοίνωσή του για τις καταστροφές της Θεολογικής Σχολής την Πέμπτη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τονίζει ότι «μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής και περίπου 8 ώρες καταστροφών, το ΑΠΘ βγαίνει ακόμη μία φορά χτυπημένο από βαρβάρους.
» Άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα κατέστρεψαν μάρμαρα και πεζοδρόμια, έβαλαν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, βανδάλησαν τη Θεολογική Σχολή.
» Αίθουσες Συνεδριάσεων, Γραφεία Καθηγητών, η Γραμματεία της Σχολής και άλλοι χώροι λεηλατήθηκαν, πολλοί υπολογιστές κλάπηκαν και επιστημονική δουλειά χρόνων χάθηκε.
» Η ακριβής αποτίμηση των ζημιών και κλοπών άρχισε σήμερα από τους Καθηγητές και το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, αλλά το κόστος των υλικών ζημιών δεν μπορεί να συγκριθεί με τον τραυματισμό του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διεθνώς.
» Καλούμε, για άλλη μία φορά, όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελληνικής Πολιτείας να συναινέσουν στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την προστασία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, για την προστασία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
» Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι».
Αν υπάρχει μια αισιόδοξη εικόνα σε όλα αυτά, είναι το έργο των εργαζομένων στην καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη που έπιασαν δουλειά αργά το βράδυ και μέσα σε δύο ώρες αποκατέστησαν την εικόνα τουλάχιστον στους δρόμους της πόλης.