Ατασθαλίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από συγκεκριμένους ευρωβουλευτές και βοηθούς τους έφερε στο φως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).
Οπως διαπιστώθηκε, οι εν λογω ευρωβουλευτές μετέφεραν κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών, μέρος των μισθών τους στα ταμεία των εθνικών τους κομμάτων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ζητήσει πίσω αυτά τα χρήματα από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν δύο διαφορετικές έρευνες της OLAF οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 και το 2018, ευρωβουλευτές πολιτικών ομάδων από δύο διαφορετικά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέφεραν μέρος τους μισθού τους στα εθνικά τους κόμματα, ενώ σε άλλη περίπτωση είχαν αυξήσει τον μισθό των βοηθών τους ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες εισφορές στα εθνικά κόμματα.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης που ολοκλήρωσε τις έρευνές της τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, διαπίστωσε ότι μεταξύ της πενταετίας 2014 – 2019, ευρωβουλευτές και προσωπικό που εργάστηκε για την αντιπροσωπεία του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέβαλαν εισφορές άνω των 640.000 ευρώ στα εθνικά τους κόμματα, βάσει ενός συγκεκριμένου οικονομικού πλαισίου που τα κόμματα αυτά είχαν καταρτίσει ειδικά για τις αντιπροσωπείες τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Σε συνέχεια της έρευνας, η ΟLAF κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιβάλει κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων του αντιμετώπιση της παραβίασης των κανόνων του.
Στη δεύτερη έρευνα της Υπηρεσίας προσδιορίστηκε ότι μεταξύ 2014 και 2019 ορισμένοι ευρωβουλευτές κατέβαλαν ο καθένας 3.000- 4.000 ευρώ το μήνα στο κόμμα τους, δηλαδή περισσότερα από 540.000 μέσα στην πενταετία.
Σύμφωνα με το protothema.gr, στη δεύτερη έρευνα της OLAF που αφορά σε βοηθούς ευρωβουλευτών που παραχωρούσαν κατά παράβαση των κανονισμών μέρος των χρημάτων τους στα ταμεία των κομμάτων τους, υπάρχει και ελληνική εμπλοκή.
Πρόκειται για βοηθούς ευρωβουλευτών μικρού ελληνικού κόμματος, οι οποίοι ερευνήθηκαν από την OLAF για την περίοδο 2014- 2019 και οι οποίο εν γνώσει των ευρωβουλευτών έδιναν μέρος του πλασματικά αυξημένου μισθού τους στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Αθήνα.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης συστήνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν οι συνεργάτες της αντιπροσωπείας των εθνικών κομμάτων, από τους ίδιους τους ευρωβουλευτές που ελέγχθηκαν, διότι οι τελευταίοι όχι απλώς ήταν ενήμεροι για την συγκεκριμένη πρακτική, αλλά επιπλέον χρησιμοποίησαν αδικαιολόγητα τη βουλευτική αποζημίωση για να αυξήσουν τους μισθούς των βοηθών τους.
Η Υπηρεσία αρνήθηκε πάντως να κατονομάσει τόσο τους ευρωβουλευτές και τις χώρες καταγωγής τους, όσο και τις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, καθώς εσμεύεται από το πλαίσιο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.