Ο μοναχικός και άνισος αγώνας ενός βολιβιανού πυροσβέστη με τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σάντα Ρόζα ντε Τουκαβάτσα στις 28 Αυγούστου  | REUTERS / Gaston Brito
Επικαιρότητα

Βολιβία: ο Μοράλες «στο εδώλιο» για τις μεγάλες πυρκαγιές

Οι επικριτές του αριστερού λαϊκιστή προέδρου της λατινοαμερικανικής χώρας τον κατηγορούν ότι «δολοφόνησε τη φύση» με νομοθεσία που υποδαύλισε την καταστροφή των δασών και της άγριας πανίδας
Protagon Team

Τα ζώα τρέχουν για τη ζωή τους! Τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά! Αν πρόκειται για τζάγκουαρ, η σωτηρία ίσως και να είναι εφικτή. Τα μικρά και αργοκίνητα ζώα είναι όμως καταδικασμένα.

Το ρεπορτάζ του Guardian βασίζεται σε μαρτυρίες ντόπιων και εθελοντών που ρίχτηκαν στον αγώνα της κατάσβεσης των πυρκαγιών οι οποίες κατακαίουν την Ανατολική Βολιβία. Αυτοί οι άνθρωποι εξιστορούν τις εμπειρίες τους και, εξοργισμένοι, ισχυρίζονται ότι την ευθύνη για το κακό που τους βρήκε έχει ο αριστερός λαϊκιστής Εβο Μοράλες που κυβερνά τη μικρή λατινοαμερικανική χώρα.

Ντόπιες ρίχνοντας άμμο προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις φλόγες | REUTERS / David Mercado

Οι ίδιοι περιέγραψαν πώς εδώ και πολλά μερόνυχτα μάχονται με τις φωτιές, πώς είδαν τα τρομοκρατημένα ζώα να προσπαθούν να δραπετεύσουν από τον πύρινο κλοιό, ειδικά τα ευμεγέθη τζάγκουαρ του δάσους Τσικουιτάνο, ενός μοναδικού οικοσυστήματος που περιβάλλεται από τον Αμαζόνιο. Ολοι τους ανέφεραν ότι κάηκαν αγριόχοιροι, αρμαντίλο, τάπιροι, πολλά είδη πτηνών.

«Η δυσοσμία της καμένης σάρκας ήταν αφόρητη» είπε ένας από τους πυροσβέστες που προχώρησαν βαθιά στο δάσος. «Οι παπαγάλοι πέθαναν στις φωλιές τους. Οι συνάδελφοί μου και εγώ κλάψαμε. Αισθανθήκαμε τόσο ανίσχυροι. Είναι η χειρότερη τραγωδία που έχουμε δει ποτέ εδώ» είπε κάποιος. Και ένας άλλος με δάκρυα στα μάτια: «Ενιωσα σαν να δουλεύαμε προς υπεράσπιση της φύσης».

Το αρμαντίλο είναι ένα μικρό θηλαστικό της λατινοαμερικανικής ζούγκλας. Το όνομά του σημαίνει «τεθωρακισμένο», επειδή το σώμα του προστατεύεται από κέλυφος. Φυσικά, δεν είναι ταχύ. Το εικονιζόμενο τυφλώθηκε από τις φλόγες στην περιοχή Τσαράγκουα  | REUTERS / David Mercado

Το κύμα των πυρκαγιών του Αυγούστου στα δάση της Βολιβίας ήρθε έπειτα από ένα νομοθέτημα του Ιουλίου που επιτρέπει στους γεωργούς την καύση βλάστησης προς δημιουργία βοσκοτόπων και χωραφιών, μία παραδοσιακή πρακτική η οποία εφέτος ξέφυγε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παρά την καταστροφή ο Μοράλες δεν ακύρωσε τον σχετικό νόμο. Η κυβέρνησή του διατείνεται ότι η ξηρότητα των δασών και οι ισχυροί άνεμοι ευθύνονται για την εμφάνιση και την εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι αυτόχθονες πάντως κατηγορούν και συνεργεία εργατών γης αποτελούμενα από εσωτερικούς μετανάστες οι οποίοι έκαψαν βλάστηση για να δημιουργήσουν χωράφια και βοσκοτόπια ωστόσο δεν γνώριζαν τις τεχνικές περιορισμού της φωτιάς.

Ο πρόεδρος Μοράλες (στο κέντρο)  με κυβερνητικούς και στρατιωτικούς συνεργάτες του στην περιοχή των πυρκαγιών στις  27 Αυγούστου | EPA/Martin Alipaz

Η περίπτωση της καμένης τροπικής γης της Βολιβίας ακολουθεί εκείνη των μεγάλων πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, στη γειτονική Βραζιλία. Ο Μοράλες κατά κάποιον τρόπο πήρε τη σκυτάλη από τον ακροδεξιό λαϊκιστή Ζαΐρ Μπολσονάρο που εξαιτίας της στάσης του αντιμετώπισε την κατακραυγή της Δύσης. Τώρα τα πυρά συγκεντρώνει ο Μοράλες.

Οι επικριτές του λένε ότι οι φωτιές ξεκίνησαν από μικροκαλλιεργητές που εφάρμοσαν την πρόσφατη νομοθεσία για να δημιουργήσουν νέες εκτάσεις προς εκτροφή βοοειδών. Μάλιστα όταν ο Μοράλες πήγε στην περιοχή δημιουργήθηκαν και μικροεπεισόδια. Επεισόδια διέκοψαν και την πανηγυρική πρώτη εξαγωγή βολιβιανού κρέατος στην Κίνα. Μόλις ο Μοράλες σφράγισε το πρώτο δοχείο 96 τόνων βοείου κρέατος, οι διαδηλωτές φώναξαν: «Πίσω από κάθε πεσμένο δέντρο υπάρχει ένας κτηνοτρόφος βοοειδών».

Πάντως, η βολιβιανή κυβέρνηση επέτρεψε σε στρατιώτες, αεροπλάνα και ελικόπτερα από τις γειτονικές της χώρες να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιά. Στη Βολιβία θα διεξαχθούν εκλογές τον επόμενο μήνα.