| Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

«Βολές» Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ: «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ»

Κυβερνητικά στελέχη ασκούν έντονη κριτική για τα υπονοούμενα περί υποκλοπών και επιλογές που, όπως λένε, «αναδεικνύουν ως κοινό παρονομαστή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ την απουσία προτάσεων και ουσιαστικής αντιπολίτευσης»
Protagon Team

Καυστικά σχόλια κυβερνητικών στελεχών έχουν προκαλέσει οι επιλογές που έγιναν το τελευταίο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα, όπως πχ. η αναζήτηση συναίνεσης για το πρόσωπο του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τα «υπονοούμενα», όπως λένε, «που είναι παρόμοια με αυτά που εργολαβικά είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, στο Μαξίμου εντοπίζουν «ρητορική Πολάκη» σε δηλώσεις όπως αυτή του γραμματέα περιβάλλοντος της Χαριλάου Τρικούπη που είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία κατέκαψε Πάρνηθα, Πεντέλη, Εύβοια και Γεράνεια», ενώ στο ίδιο κλίμα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ως «αποκορύφωμα» το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία επιτροπής ελέγχου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, την οιονεί διαρκή εξεταστική επιτροπή που τελικά δεν πέρασε από τη Βουλή.

Τα «βέλη» απο πλευράς στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης κατευθύνονται και προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. «Με αυτές τις κινήσεις γίνεται παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ» λένε. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η κυβερνητική πολιτική βρίσκει υψηλή απήχηση ακόμη και σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ».

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Στην κυβέρνηση καυτηριάζουν τη διαφαινόμενη άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου για τη θέση της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, παρότι διετέλεσε υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι για την επιλογή αυτή απαιτείται πλειοψηφία τριών-πέμπτων λένε ότι «δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει “ρουσφέτι” στη Νέα Δημοκρατία».

«Υπονοούμενα τύπου ΣΥΡΙΖΑ»

Την αντίδραση των κυβερνητικών στελεχών προκαλεί και «η εργαλειοποίηση, όχι τόσο από τον ίδιο τον Ανδρουλάκη, αλλά κυρίως από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της απόπειρας παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του κόμματος». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι θα διερευνηθεί, ότι κάθε αρμόδια αρχή θα συνδράμει και ότι η Δικαιοσύνη επιβάλλεται να κάνει τη δουλειά της. Επιπλέον, θυμίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ώστε να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το βασικό ζήτημα όμως που έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση είναι ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν όπως λένε την τακτική των υπονοούμενων «που έχει αναπτύξει εργολαβικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά τη «ρητορική Πολάκη», με αφορμή την ανάρτηση του γραμματέα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Αποστολόπουλου για τις πυρκαγιές, σημειώνουν πως το γεγονός ότι ο κ. Αποστολόπουλος προχώρησε σε διευκρινίσεις δεν αναιρεί τη διαπίστωση, «ότι την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη, χρησιμοποιήθηκαν ασυνήθιστα υψηλοί τόνοι απο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που παραπέμπουν ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ».

Για την υπερψήφιση, τέλος, από το ΠΑΣΟΚ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την οιονεί διαρκή εξεταστική για Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είναι «αδιανόητο ένα κόμμα που έχει διαχειριστεί χρηματοδοτικά εργαλεία να υιοθετεί τις συκοφαντίες και τα υπονοούμενα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξέρει ότι όλα αυτά μόνο αρνητικά αποτελέσματα φέρνουν, προκαλώντας ανάσχεση των επενδύσεων και εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο».

«Αδυνατούν να εισφέρουν λύσεις»

Κοινός παρονομαστής της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρουλάκη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η απουσία ουσιαστικής κριτικής και αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση. «Αδυνατούν να εισφέρουν λύσεις πραγματικές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για την αντιμετώπιση των κρίσεων» σχολιάζουν. «Και καταφεύγουν στα παλιά και ξεπερασμένα τερτίπια των κομμάτων, προσπαθώντας να πλήξουν την κυβέρνηση ηθικά ή να στοχοποιήσουν πρόσωπα με συκοφαντίες και ανυπόστατους ισχυρισμούς, ότι τάχα η κυβέρνηση κάνει μπίζνες με κολλητούς ή ακόμη και στα αδιανόητα υπονοούμενα περί δήθεν παρακολουθήσεων -χωρίς αποδείξεις, χωρίς στοιχεία, χωρίς καμία βάση».

Το χαρτί της σταθερότητας 

Το Μαξίμου ποντάρει στο χαρτί της σταθερότητας και φέρνει ως παράδειγμα τα προβλήματα της Ιταλίας, όπου οι λαϊκιστές έριξαν τον Ντράγκι και η χώρα οδεύει σε εκλογές με απλή αναλογική, για το τι θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα αν ο Πρωθυπουργός δεν έκανε την επιλογή της σταθερότητας.

«Πιστεύουμε στην ανάγκη σταθερών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Η ανάγκη αυτή αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας καταρρέουν» σημειώνουν πηγές του Μαξίμου με βάση τος πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη.