Σχεδόν διακόσιοι σκοτωμένοι, τεράστιες ζημιές σε υλικοτεχνική υποδομή, άμεσες και έμμεσες πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες: η τρομερή έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, που συγκλόνισε όχι μόνο την πόλη αλλά και ολόκληρο τον Λίβανο, παραμένει ως υπόθεση εκκρεμής, ανεπίλυτη, σκοτεινή και μυστηριώδης.
Και για αυτόν τον λόγο, πριν από λίγες ημέρες, το Reuters αναζωπύρωσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για «το πώς και το γιατί» της καταστροφής, με σχετικό δημοσίευμά του. Το πρακτορείο ειδήσεων συνδέει τα εφετινά γεγονότα με μία παλιά ιστορία, πολύ ενδιαφέρουσα.
Τον Φεβρουάριο του 2014, γράφει, ο συνταγματάρχης Ζοζέφ Σκαφ, επικεφαλής των υπηρεσιών του Λιβάνου που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, συνέταξε και έστειλε στους ανωτέρους του αναφορά στην οποία τόνιζε ότι το φορτηγό πλοίο «Rhosus», έμφορτο από νιτρική αμμωνία, συνιστά μέγιστο κίνδυνο για την ασφάλεια του λιμένος.
Ο Σκαφ ζητούσε να μετακινηθεί αμέσως το πλοίο. Ακολούθησαν και άλλες ειδοποιήσεις, που έφθασαν μεν στα γραφεία της διοίκησης, ωστόσο κανείς αξιωματούχος δεν επελήφθη. Και το στοίβαγμα των σάκων στο σιλό έφερε το γνωστό καταστροφικό αποτέλεσμα.
Ο συνταγματάρχης πέθανε το 2017. Το ατύχημα ήταν η πρώτη εκδοχή του θανάτου του, ωστόσο οι συγγενείς του είχαν την άποψη ότι δολοφονήθηκε για λόγους εκδίκησης. Είτε από εχθρούς του, αορίστως, είτε από ναρκεμπόρους. Το Reuters μιλάει για σύγκρουση εκδοχών και θεωριών στην ιστορία του 2014, αλλά συγχρόνως λέει ότι και σήμερα δεν βρίσκεται λύση στο αίνιγμα της καλοκαιρινής έκρηξης.
Στις έρευνες που διενεργούνται από τις τοπικές υπηρεσίες έχουν αναμειχθεί πολλοί, γράφει, ξένοι παράγοντες, όπως οι ομάδες τεχνικών εμπειρογνωμόνων της Γαλλίας και το FBI ακόμη. Οι ξένοι, βέβαια, εκλήθησαν να προσφέρουν εμπειρία και τεχνογνωσία, όμως προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα.
Ο αγώνας της οικογένειας του Σκαφ για να λάβει απαντήσεις δεν έχει σταματήσει, και η έκρηξη έριξε λάδι στην ασίγαστη φωτιά που τους καίει.
Σε μια ανάρτηση στο Facebook, αμέσως μετά την έκρηξη στο λιμάνι, ο γιος του Σκαφ, ο Μισέλ, έγραψε τα παρακάτω: «Ενα έγκλημα διαπράχθηκε τον Μάρτιο του 2017. Ο πατέρας μου δεν γλίστρησε και έπεσε. Δέχθηκε βάναυση επίθεση και δολοφονήθηκε μπροστά από το σπίτι του. Η υπόθεση δεν έκλεισε ποτέ, η οικογένειά μας περιμένει επί τρία χρόνια κάποια σοβαρή έρευνα. Θέλουμε δικαιοσύνη για τον συνταγματάρχης Ζοζέφ Σκαφ».