Ο Γιώργος Τσίπρας ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη της ΝΔ και τον Παναγιώτη Βλάχο του ΠΑΣΟΚ, στην εκπομπή «Συνδέσεις» των Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζου | YouTube/DoraBakoyannis
Επικαιρότητα

Viral o Γιώργος Τσίπρας με… Καλιφόρνια και Αιγαίο – «Καλό είναι να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο» η απάντηση της Ντόρας

«Η μόνη περιοχή στην οποία δεν κάνει ρητή αναφορά η UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) είναι το Αιγαίο, βγήκε να πει σε νέο «χτύπημα» μετά από εκείνο για την ΕΥΠ, ο εξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλη τηλεοπτική του παρουσία ενέταξε την πολιτεία των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές (!) χώρες που έχουν καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας
Protagon Team

«Γραφικός ή επικίνδυνος;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Μέσα από ένα μπαράζ δηλώσεων σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο Γιώργος Τσίπρας -εκλεγμένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ την 21η Μαΐου στη Β’ Δυτικής Αττικής με κοντά 7.000 σταυρούς και πρώην γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών επί κυβέρνησης (του εξαδέλφου του) Αλέξη Τσίπρα- κατάφερε να γίνει ξανά viral, προκαλώντας πλήθος σχολίων και αντιδράσεων.

Ετσι, μετά τον χαρακτηρισμό «εγκληματική οργάνωση» για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το «αλησμόνητο» η «Αμυνα δεν είναι αυτοσκοπός», ο Γιώργος Τσίπρας επανήλθε «δριμύτερος» με μία επιεικώς επιπόλαια, άστοχη και δυνητικά επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα, δήλωση για την ισχύ της UNCLOS, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο Αιγαίο, αλλά και μία μάλλον ατυχή απάντηση για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας (και γεωγραφικά τις χώρες όπου υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε ισχύ).

Ξεκινώντας από τα πιο εύθυμα, η ατάκα του κ. Γ. Τσίπρα που μέσα σε λίγα λεπτά έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, ήρθε κατά τη διάρκεια έντονης αντιπαράθεσης στο Οpen με τον Αδωνι Γεωργιάδη. για το θέμα των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο πρώην υπουργός εξηγούσε ότι ο πτωχευτικός κώδικας «ήταν υποχρεωτικό να έρθει γιατί είναι ευρωπαϊκή Oδηγία και όποιο κόμμα πιστεύει ότι πρέπει να είμαστε στην ΕΕ, θα το ψήφιζε υποχρεωτικά», όταν ο Γιώργος Τσίπρας  παρενέβη λέγοντας πως «δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τέτοιος κώδικας».

Και στο ερώτημα σε ποια ευρωπαϊκή χώρα υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας, βιάστηκε να απαντήσει «σε πολλές», ξεκινώντας από την… Καλιφόρνια!

Ο διάλογος Γεωργιάδη – Τσίπρα στην ενημερωτική εκπομπή του Οpen, είχε ως εξής:

Αδωνις Γεωργιάδης: Υπάρχει σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα προστασία πρώτης κατοικίας;

Γιώργος Τσίπρας: Βεβαίως, σε πολλές.

Αδωνις Γεωργιάδης: Κάντε google στο κινητό σας και πείτε μου μία.

Γιώργος Τσίπρας: Στην Καλιφόρνια υπάρχει, ας ξεκινήσουμε ανάποδα.

Αδωνις Γεωργιάδης: Είναι στην ΕΕ η Καλιφόρνια; Ευρωπαϊκή Ένωση σας είπα, έχετε μπερδέψει και τον πλανήτη.

Και περνώντας στα πιο σοβαρά, το άλλο «χτύπημα» από τον κ. Τσίπρα ήρθε με μία ατυχέστατη (και δυνητικά αξιοποιήσιμη από την «πάντα έτοιμη» σε τέτοιες περιπτώσεις τουρκική μηχανή προπαγάνδας) δήλωση για την UNCLOS, όπου όπως θέλησε να διαφωτίσει τους συνομιλητές του σε πάνελ της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, «δεν έχει ρητή αναφορά για το Αιγαίο»!

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η διεθνής κοινότητα δεν έχει δείξει να έχει την ίδια αντίληψη με αυτή που έχει η ελληνική πλευρά. Για παράδειγμα, η UNCLOS, η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρεται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, στην Αραβική Θάλασσα, τη Θάλασσα της Κίνας κ.ο.κ. Η μόνη περιοχή που δεν υπάρχει ρητή αναφορά είναι το Αιγαίο», είπε μεσα από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας επιχειρήματα και αιτιάσεις της Τουρκίας, η οποία επιμένει να αρνείται να υπογράψει τη Σύμβαση: ότι το Αιγαίο είναι μια περιοχή «ειδικών συνθηκών» και τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ!

Τα περί απουσίας ρητής αναφοράς στο Αιγαίο που βγήκε να πει ο κ. Τσίπρας άλλωστε, θύμισαν εντόνως την τοποθέτηση του μονίμου αντπροσώπου της γείτονος στον ΟΗΑ ότι  «η Σύμβαση δεν παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για συγκεκριμένες γεωγραφικές καταστάσεις κι ως εκ τούτου δεν λαμβάνει υπόψη συγκρουόμενα συμφέροντα και ευαισθησίες που προκύπτουν από ειδικές περιστάσεις».

Μία πρώτη απάντηση στα όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας, ήρθε στον «αέρα» της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ από την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που του είπε χωρίς περιστροφές:

«Καλό είναι να μαθαίνουμε λιγάκι και να ανοίξουμε κανένα βιβλίο πριν μιλήσουμε».