| Telegram
Επικαιρότητα

Βίντεο: Οργισμένοι ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν

Την απόφαση να μαγνητοσκοπήσουν την καταγγελία τους για την ελλιπή εκπαίδευση και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό έλαβαν ρώσοι επίστρατοι, όντας σε απόγνωση. «Αυτά είναι μ@λ@κίες, πεθαίνουμε», ακούγεται να λέει ο επικεφαλής της διμοιρίας. Οπως κατήγγειλε, τους ζητήθηκε να επιτεθούν σε χωριά στο Ντονέτσκ, ωστόσο δεν έχουν ούτε χάρτες για να τα εντοπίσουν...
Protagon Team

Το μήνυμα ότι αρνείται να υπακούσει στις εντολές των διοικητών, προχωρώντας σε επιθέσεις στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, έστειλε μια ομάδα ρώσων επιστράτων μέσω ενός βίντεο που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα σε κανάλια του Telegram.

Στο εν λόγω βίντεο διακρίνεται μια ντουζίνα στρατιωτών που στέκονται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Ενας εξ αυτών βρίσκεται μπροστά τους και διαβάζει την καταγγελία της διμοιρίας.

Σύμφωνα με όσα ακούγεται να λέει ο επικεφαλής, οι άνδρες μεταφέρθηκαν προ ημερών από το Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, όπου είχαν αναλάβει να υποστηρίξουν την άμυνα προς τα σύνορα με την Ουκρανία, προκειμένου να «χτυπήσουν χωριά» στο Ντονέτσκ χωρίς καμία εκπαίδευση, εξοπλισμό ή επίσημες εντολές.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν έχουν μέσα επικοινωνίας ή χάρτες, παρότι οι ίδιοι δεν έχουν δεσμούς με τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και επομένως δε γνωρίζουν πώς να κινηθούν στα εδάφη αυτά.

«Αυτά είναι μαλακίες. Οι στρατιώτες πεθαίνουν. Αυτοί (σ.σ.: οι άνδρες πίσω του) είναι οι μόνοι που έχουν μείνει από τη διμοιρία μου», προσέθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με την Telegraph.

Ο αξιωματικός, που συστήθηκε ως διοικητής των στρατιωτών στο βίντεο, διευκρίνισε, πάντως, ότι η ομάδα αρνείται να πολεμήσει ως τμήμα των αυτονομιστικών δυνάμεων του Ντονέτσκ. Σε περίπτωση ικανοποίησης των αιτημάτων τους και εφόσον αναγνωριστούν ως τμήμα του ρωσικού στρατού, οι στρατιώτες θα υπακούσουν τις εντολές των ανωτέρων, επέμεινε.

Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι συναντήθηκε με τους συγγενείς των στρατιωτών, τους οποίους «προσπάθησε να ηρεμήσει».

Ανάλογα βίντεο με αυτό των στρατιωτών από το Μπέλγκοροντ έχουν έρθει ξανά στη δημοσιότητα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο όπου οι νεοσύλλεκτοι καλούνταν να πάρουν μαζί τους ακόμη και ταμπόν από τα σπίτια τους, λόγω της έλλειψης ειδών πρώτης ανάγκης στο στράτευμα.

Εξάλλου, μεγάλη δημοσιότητα είχε λάβει μια άλλη περίπτωση στρατιωτών, περισσότερων από 100, οι οποίοι αρνούνταν να μεταβούν στην Ουκρανία τον Νοέμβριο, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή της απέναντί τους σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους για να λάβουν μέρος στις μάχες.

Η ίδια η εντολή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, την περασμένη χρονιά, απαντήθηκε από σημαντικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.