Από τα τρικάκια που πέταξαν οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές την Τετάρτη έξω από την Πρυτανεία | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Βίντεο από την «ομηρία» του πρύτανη στο ΑΠΘ – Στο Αυτόφωρο τρεις εκ των συλληφθέντων

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια της Τετάρτης. Καρεκλοπόλεμος από περίπου 70 άτομα στη θέα των αστυνομικών που επενέβησαν για να φυγαδεύσουν τον Χαράλαμπο Φειδά
Protagon Team

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν, με την αυτόφωρη διαδικασία, οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες για το επεισόδιο «ομηρίας» του πρύτανη του ΑΠΘ, Χαράλαμπου Φειδά, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Ιδρύματος.

Με αφορμή παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, για το περιστατικό της πτώσης ασανσέρ στις Γ’ Φοιτητικές Εστίες της Θεσσαλονίκης, φερόμενοι ως φοιτητές (περίπου 70 άτομα), αφού ήρθαν σε λεκτική αντιπαράθεση με τον πρύτανη, τον εγκλώβισαν στον χώρο και δεν του επέτρεπαν να αποχωρήσει.

Οταν κλήθηκε η Αστυνομία να επέμβει, οι συγκεντρωθέντες άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, καρέκλες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ χρησιμοποίησαν μέχρι και έναν πυροσβεστήρα (δείτε το βίντεο κάτω).

 

Για τα επεισόδια έγιναν πέντε προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σε βάρος των συλληφθέντων η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, για παράνομη κατακράτηση και παράνομη βία (κατά συναυτουργία αυτές οι δύο πράξεις), όπως επίσης για διατάραξη κοινής ειρήνης και απείθεια.

Πρόκειται για τρεις νεαρούς, ηλικίας 20, 21 και 23 ετών αντίστοιχα, ενώ οι άλλοι δύο συλληφθέντες, μία 26χρονη και ένας 20χρονος, αφέθηκαν ελεύθεροι με εισαγγελική εντολή και η δικογραφία που τους αφορά, διαχωρίστηκε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια της Τετάρτης στην Παλαιά Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου έχει αναλυτικά ως εξής:

Μεσημβρινές ώρες χθες (10-10-2024), σε χώρο της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., ομάδα συγκεντρωμένων ατόμων πραγματοποιώντας φραγμό, περικύκλωσαν και παρεμπόδιζαν τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. να αποχωρήσει από το σημείο. Αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο Πρύτανης και να διασφαλισθεί η σωματική του ακεραιότητα, πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν πέντε άτομα.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 20 έως 26 ετών, σε βάρος των οποίων, καθώς και σε βάρος αγνώστων δραστών, σχηματίσθηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για παράνομη κατακράτηση από κοινού, παράνομη βία από κοινού, διατάραξη της κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και απείθεια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι συγκεντρωμένοι προέβησαν στη ρίψη αντικειμένων προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έκαναν και χρήση πυροσβεστήρα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε εξοπλισμό και στο κτίριο.

Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.