Η Πορτογαλία γυρνά σελίδα στην πολιτική της ζωή μετά την καταψήφιση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Κοέλιο, ο οποίος προειδιοποιεί με αγωνία για «ένα μέλλον σαν της Ελλάδας» ενώ οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους το ατενίζουν με αισιοδοξία σαν το τέλος της λιτότητας.
Αυτή η ανησυχία για μετατροπή της Πορτογαλίας σε μια νέα Ελλάδα είναι διάχυτη μέσα και έξω από τη χώρα. Ενώ ο Κοέλιο δηλώνει ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει την κρίση και οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση, στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησηςσπεύδουν να υπενθυμίσουν τους κινδύνους αυτής της αλλαγής, παραπέμποντας στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα.
«Δεν χρειάζεται να φανταστούμε τις επιπτώσεις» από την εφαρμογή του προγράμματος της αντιπολίτευσης, προειδοποίησε η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών Μαρία Αλμπουκέρκε και πρόσθεσε «αρκεί να δούμε την πρόσφατη εμπειρία στην Ελλάδα και το κόστος της προσπάθειας τους να τερματίσουν τη λιτότητα. Περισσότερη ύφεση, φτώχεια, ανεργία και εξάρτηση από τους δανειστές».
Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο τόνισε ότι ο συνασπισμός του «εγγυάται [ότι θα υπάρξουν] συνθήκες για μια σταθερή κυβέρνηση». Και ο ίδιος, σημειώνει ο Guardian, είχε αποδυθεί το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξει μια «διαμάχη ελληνικού τύπου» με τους δανειστές και ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη και τον περιορισμό της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση, «το ταμπού έσπασε, είναι ένα καινούριο πολιτικό πλαίσιο», δήλωσε ο Κόστα.
Η είσοδος του Αριστερού Μπλοκ και των κομμουνιστών, επισημαίνει το Reuters, έχει ανησυχήσει τους επενδυτές που βλέπουν σαν πιθανή μια επιστροφή στην ύφεση μετά την ισχνή ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Το χρηματιστήριο και οι αγορές των ομολόγων είχαν μικρή διακύμανση—μια ένδειξη ότι οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες. Την Τετάρτη τα πορτογαλικά ομόλογα σκαρφάλωσαν σε υψηλά τεσσάρων μηνών (το δεκαετές ήταν στο 2,85%), την ώρα που τα γερμανικά υποχωρούσαν ξανά πολύ κοντά στα χαμηλότερα σημεία της ιστορίας τους. Το ευρώ κατέγραψε διακυμάνσεις ενόψει και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ για πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα από 1,07 δολάρια/ευρώ.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι κινήσεις του προέδρου της Πορτογαλίας, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, και το αν θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον συνασπισμό Σοσιαλιστών-Αριστερού μπλοκ-Κομμουνιστών ή αν θα οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, είναι το για την ώρα αναπάντητο ερώτημα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.
Την Τρίτη με 123 ψήφους κατά και 107 υπέρ απορρίφθηκαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Κοέλιο, μια εξέλιξη λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταρρέει μια κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο από το 1974, την χρονιά που άρχισε (και στη Πορτογαλία) η μεταπολίτευση μετά από δεκαετίες δικτατορίας.
Ο συνασπισμός την Τρίτη, λίγο πριν από την ψηφοφορία, συμφώνησε σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, και υπόσχεται ότι η κυβέρνησή του θα εστιάσει στην ανάπτυξη και στην αποκατάσταση των εισοδημάτων που περικόπηκαν την περασμένη τετραετία της λιτότητας.