Οι δύο δημοφιλείς στους τουρίστες βραχονησίδες του κόλπου Χα Λονγκ, φαίνονται λες και είναι έτοιμες να φιληθούν | Shutterstock/Avigator Fortuner
Επικαιρότητα

Βιετνάμ: Οι εμβληματικοί «βράχοι που φιλιούνται» κινδυνεύουν με κατάρρευση

Οι διάσημες δίδυμες βραχονησίδες στην καρδιά του κόλπου Χα Λονγκ, που σχεδόν αγγίζονται, λες και ετοιμάζονται να φιληθούν, μπορεί να καταρρεύσουν, σύμφωνα με ειδικούς
Protagon Team

Οι εμβληματικοί «βράχοι που φιλιούνται» του Βιετνάμ, μέσα στον γραφικό κόλπο Χα Λονγκ, κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, προειδοποιεί μια νέα έκθεση. Ο κόλπος στην επαρχία Κουάνγκ Νιν, είναι διάσπαρτος με εκατοντάδες μικροσκοπικά νησάκια, προσελκύοντας 4 εκατομμύρια τουρίστες το 2019.

Οι δίδυμοι βράχοι, που υψώνονται από τον κόλπο και φαίνονται να αγγίζονται –ή να «φιλιούνται»– είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους επισκέπτες. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν σε έκθεση που εξέδωσαν τον Ιούλιο, ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ψαροκάικα που ταξιδεύουν πολύ κοντά, προκαλούν τη διάβρωση των βράχων.

Σύμφωνα με το BBC News, ο Χο Τιεν Τσουνγκ του Ινστιτούτου Γεωεπιστημών και Ορυκτών Πόρων του Βιετνάμ, ανέφερε ότι η παράνομη αλιεία και ο ανεξέλεγκτος τουρισμός βοηθούν στην επιτάχυνση της διάβρωσης των βράχων. Ο ονειρεμένος κόλπος Χα Λονγκ αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ενώ το ινστιτούτο διεξήγαγε έρευνα για την έκθεση, οι ειδικοί παρατήρησαν ένα τουριστικό σκάφος να σταματά σε απόσταση μόλις 19 μέτρων από τη νησίδα. Παράλληλα παρατήρησαν βαθιές ρωγμές να διασχίζουν τους βράχους, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη συντήρησή τους.

Ονειρικό ηλιοβασίλεμα στον κόλπο Χα Λονγκ, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (Shutterstock/Huy Thoai)

«Οι τουρίστες μπορούν να δουν τους βράχους που είναι επισφαλείς κατά την άμπωτη», λέει ο Χο Τιεν Τσουνγκ. «Η στάθμη του νερού είναι τότε χαμηλή, εκθέτοντας το πόδι στήριξης των βράχων, οι οποίοι σταδιακά διαβρώνονται, προκαλώντας κίνδυνο κατάρρευσης εάν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα για την προστασία και την ενίσχυσή τους».

Οι νησίδες στον γραφικό κόλπο έχουν πληγεί εδώ και πολύ καιρό από τη διάβρωση των ακτών, και πολλά άλλα αξιοσημείωτα τουριστικά αξιοθέατα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια από τη διαβρωτική πίεση των θαλασσών.

Για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της διάβρωσης, η έκθεση προτρέπει τους αξιωματούχους να εισαγάγουν νέους κανονισμούς στον κόλπο, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της ταχύτητας των σκαφών που διέρχονται από αυτόν, σε μόλις 5 με 10 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι ντόπιοι ψαράδες θα πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν να αποφεύγουν το ψάρεμα γύρω από τα δίδυμα βράχια, ώστε να μειωθεί η ανάδευση, ενώ παράλληλα τσιμέντο θα μπορούσε να εισαχθεί σε ρωγμές στη νησίδα για να στηρίξουν τα θεμέλιά της, προσθέτει η έκθεση.