Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόταν στην Αλεξανδρούπολη την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, προέβαινε στην πιο σκληρή –μεταξύ των άλλων ηγετών της ΕΕ– δήλωση για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ελλάδας, με όπλο τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στέλνει στα ελληνικά σύνορα (και όχι αυτά της Βουλγαρίας).
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε ανοιχτά τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «οργάνωσε συνειδητά» την επέλαση των προσφύγων-μεταναστών, η οποία, όπως υπογράμμισε, γίνεται «τελείως στοχευμένα» μόνον προς τα ελληνικά σύνορα.
Μέσα σε λίγες ημέρες, 13.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά σύνορα και συγχρόνως δεν υπάρχει καμία άφιξη προς τη Βουλγαρία, παρατήρησε ο αυστριακός καγκελάριος, γεγονός που, όπως σημείωσε, αποδεικνύει ότι η επέλαση δεν είναι τυχαία, αλλά οργανωμένη. Γιατί δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, δηλαδή κατευθείαν από τη Συρία, αλλά άνθρωποι που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Κουρτς.
Ο άνθρωποι αυτοί, κατήγγειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας, χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ, κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα. Παράλληλα, τόνισε, απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην ΕΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό, μέσω της οποίας, όπως υπενθύμισε, η Αγκυρα λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.
Εάν όμως δεν τηρείται η Συμφωνία, τότε –ξεκαθάρισε– η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στον Ερντογάν και οι δυνατότητες πίεσης είναι πολύπλευρες, δεδομένου ότι η Τουρκία εξαρτάται από την οικονομική συνεργασία με την ΕΕ, η οποία με τη σειρά της δεν πρέπει να επιτρέπει να εκβιάζεται.
«Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει αυτή την απάνθρωπη στάση, να εκμεταλλεύεται μετανάστες για τους πολιτικούς στόχους του»
Αν η ΕΕ δεν πετύχει να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν, προειδοποίησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, «τότε δεν δείχνουμε μόνον αδυναμία, αλλά αυτό θα είναι η αρχή του τέλους».
Για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θα σταθούμε μαζικά στο πλευρό της Ελλάδας και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε ενωμένοι να αγωνιστούμε κατά των ενεργειών του Ερντογάν».
«Εάν ενδώσουμε σε αυτή την πίεση του Ερντογάν, τότε δεν θα παραμείνει στους 13.000 ο αριθμός αυτών που έφτασαν στα σύνορα, αλλά θα είναι μόνον μία μικρή αρχή. Εάν ενδώσουμε σήμερα στην τουρκική πίεση και εάν ο πρόεδρος Ερντογάν βγει νικητής, αποφασίζοντας πότε χιλιάδες άνθρωποι θα περάσουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ –ή όχι–, τότε θα έλθουν εκατοντάδες χιλιάδες και η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα θα είναι πλέον ιστορία.
Είναι μία δοκιμασία για την ΕΕ για το κατά πόσο λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων ή όχι, και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι εάν η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί, τότε είναι ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα», υπογράμμισε ο αυστριακός καγκελάριος.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε αρκετές φορές ότι χρειάζεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία από κοινού πίεση προς την Τουρκία «για να σταματήσει ο Ερντογάν αυτήν την απάνθρωπη στάση και να εκμεταλλεύεται μετανάστες για τους πολιτικούς στόχους του».
«Είμαστε σε επαφή με τους Ελληνες, οι οποίοι έχουν την πλήρη υποστήριξή μας στα μέτρα προστασίας των συνόρων και συζητούμε το πού μπορούμε να συμβάλουμε οικονομικά, όπως και με αστυνομικούς», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον αντιπρόεδρο της, αρμόδιο Επίτροπο Μετανάστευσης.
Συνάντηση Δένδια με τον αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ
Μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ενημέρωσης των ευρωπαίων ομόλογών του για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και εν όψει του έκτακτου συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποδέχθηκσε στην Αθήνα τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Στη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον αυστριακό ομόλογό του για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα των τουρκικών εκβιασμών εις βάρος της ΕΕ.
Το στίγμα της επίσκεψής του στην Αθήνα έδωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από τη Βιέννη:
«Η Ελλάδα –είπε– παρέχει μία σημαντική συμβολή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως εκ τούτου η επίσκεψη μου είναι και ένα μήνυμα υποστήριξης».
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης όχι από τις χιλιάδες δυστυχισμένων ανθρώπων, θύματα μίας οργανωμένης και απόλυτα καταδικαστέας χειραγώγησης, αλλά από την κυνική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να τους χρησιμοποιήσει για την άσκηση πιέσεων προς την Ευρώπη.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις του τούρκου ομόλογού μου ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η Αγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορά της είναι ανοικτά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανθρώπους να μεταβούν στα σύνορά μας» και «αυτό το μείγμα της επιθετικής εργαλειοποίησης του δράματος αυτών των ανθρώπων έχει συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη, μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στον Εβρο, η οποία όπως είπε, αποτελεί ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης, ωστόσο -είπε- «αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», διότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων».
Ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε στον αυστριακό ομόλογό του και την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η Τουρκία ασκεί μια πολιτική στην ανατ. Μεσόγειο η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία. Και στην ανατ. Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές σε όλους μεθοδεύσεις: την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη αλλά και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους οποίους ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό, καθώς και για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από τις ελληνικές αρχές.