Ο τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία ήδη από την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Yves Herman
Επικαιρότητα

Σκληραίνει τη ρητορική του ο Ερντογάν κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών δεν χρειάζεται καν να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να την πείσουν να αλλάξει στάση, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος
Protagon Team

Η Τουρκία θα πει «όχι» στο αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις απέναντι σε ένα τέτοιο το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών – των οποίων οι αποφάσεις σχετίζονται άμεσα με τα νέα δεδομένα ασφαλείας που δημιουργεί η ρωσική επιθετικότητα – δε χρειάζεται καν να «μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένου να την πείσουν να αλλάξει στάση.

Σημειώνεται πως το Ελσίνκι έχει ήδη λάβει την απόφαση να αιτηθεί τη συμμετοχή του στη Συμμαχία, ενώ νωρίτερα τη Δευτέρα αντίστοιχη ανακοίνωση υπήρξε και από τη σουηδική πλευρά. Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία, ανέφερε στη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον.

Όμως «καμιά από τις δύο χώρες δεν έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά τον Ερντογάν. Και εάν «κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας πουν ότι “είμαστε εναντίον αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων”, έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραδώσουν τους τρομοκράτες που θα έπρεπε να παραδώσουν», υποστήριξε.

«Δεν θα πούμε “ναι” στην ένταξη στο ΝΑΤΟ των χωρών» η ένταξη των οποίων θα μετατρέψει τη Συμμαχία από «μία οργάνωση ασφαλείας» σε έναν χώρο όπου «θα συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των τρομοκρατικών οργανώσεων», τόνισε.

Η Αγκυρα είχε εκφράσει ανάλογες αντιρρήσεις και την περασμένη εβδομάδα. Ο τούρκος πρόεδρος είχε μιλήσει και τότε για χώρες – «φωλιές τρομοκρατών», γεγονός που αναλυτές ερμήνευσαν ως πιθανή προσπάθεια του Ερντογάν να διαπραγματευτεί, υπό την απειλή του βέτο, την παράδοση μελών οργανώσεων που έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατικές.

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος: «Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK και το DHKP- C έχουν τις φωλιές τους στη Σουηδία και στην Ολλανδία. Βρίσκονται μέχρι και στα κοινοβούλιά τους. Στο σημείο αυτό δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά (σ.σ. την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ)».

Σημειώνεται πως η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί οργανώσεις όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι βρίσκονται πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος του 2016. Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το κόμμα αυτό αλλά και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής, μετέδωσε το Reuters. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία δε θα θέσει βέτο, κάτι που είναι εφικτό, ωστόσο, καθώς για την ένταξη νέων μελών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται ομοφωνία.