Τα πολύ επιτυχημένα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ιταλίας ακολουθεί η Γερμανία, διορίζοντας στρατιωτικό επικεφαλής της εμβολιαστικής επιχείρησης.
Στην Πορτογαλία, ένας αντιναύαρχος ανέλαβε τον συντονισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, με αποτέλεσμα το 86,6 του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο – συγκριτικά, στη Γερμανία είναι το 68,5%, στην Ιταλία, όπου επικεφαλής είναι ένας στρατηγός, το 74%, ενώ στην Ελλάδα, μόλις τo 61,6% (του συνολικού πληθυσμού πάντα).
Τώρα, η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας αναμένεται να διορίσει τον υποστράτηγο Κάρστεν Μπρόιερ επικεφαλής της νέας ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων με αντικείμενο την επιτάχυνση της εμβολιαστικής καμπάνιας, τον συντονισμό και την εφαρμογή μέτρων περιορισμού των επαφών.
Ο Μπρόιερ έχει υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Πριν από την πανδημία, ήταν υπεύθυνος για την αποστολή μελών των ενόπλων δυνάμεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Ο υποστράτηγος θα αναλάβει τη θέση την ώρα που πλέον όλα τα κόμματα στηρίζουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό –εκτός από το ακροδεξιό AfD.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των πολιτών σε Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο τάσσεται πλέον υπέρ των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Στη Γερμανία, ο εμβολιασμός ενδέχεται να καταστεί υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Ο Ολαφ Σολτς, που έχει προκαλέσει επικρίσεις για το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτει ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση, προκάλεσε έκπληξη, ζητώντας να υιοθετηθεί αυτό το ριζοσπαστικό μέτρο, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει η Αυστρία.
Σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως το τέλος του έτους.
Εξάλλου η κοινή γνώμη στη Γερμανία φαίνεται να αλλάζει. Το καλοκαίρι, περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ήταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την Covid-19. Πλέον όμως, το 64% των Γερμανών υποστηρίζει την υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση για το RTL και το ntv.
Το μέτρο εξάλλου στηρίζουν, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), όπως και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση.
Μόνο το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι αντίθετο και έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αφισοκόλλησης: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός; Oχι, ευχαριστώ», αντιγράφοντας το σύνθημα των αντιπάλων της πυρηνικής ενέργειας.
Αναμένοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους επόμενους μήνες, η Γερμανία πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19.
Τα κρατίδια έχουν περιορίσει ήδη σημαντικά την πρόσβαση σε πολλούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Eνα ακόμη βήμα αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, με την απαγόρευση εισόδου στα μη απαραίτητα καταστήματα.
Επίσης, εξετάζεται το κλείσιμο των μπαρ και των κλαμπ για όλους, ενώ οι αγώνες ποδοσφαίρου θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Πορτογαλία προσφέρουν βοήθεια στη Γερμανία
«Από πλευράς εντατικής και επείγουσας ιατρικής, η κατάσταση της πανδημίας δεν ήταν ποτέ τόσο απειλητική και σοβαρή όσο σήμερα», προειδοποίησε η Γερμανική Ενωση Εντατικολόγων (DIVI) η οποία ζητεί την επιβολή μερικού lockdown.
Αν και η υγειονομική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μικρή βελτίωση, συνολικά είναι ανησυχητική, με δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα Covid-19 να καταγράφονται καθημερινά και τον δείκτη επίπτωσης επτά ημερών να ξεπερνά τις 440 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, την ώρα που πολλά νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα κορεσμού.
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική, που Ιταλία, Γαλλία και Σουηδία προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τους Γερμανούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας σε πολλά κρατίδια.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι τρεις χώρες έχουν προσφερθεί να αναλάβουν τη νοσηλεία ασθενών από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Ρηνανία-Παλατινάτο και το Ζάαρλαντ. Οι συνεννοήσεις γίνονται μεταξύ των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τις αεροδιακομιδές και των αντίστοιχων στρατιωτικών δομών των άλλων χωρών.
Οπως επισημαίνει το περιοδικό, πριν από μία εβδομάδα η Πορτογαλία προσφέρθηκε να στείλει στη Γερμανία εντατικολόγους, σε ανταπόδοση για την αποστολή ομάδας στρατιωτικών γιατρών από τη Γερμανία στη Λισαβόνα τον περασμένο Φεβρουάριο, με επιστολή προς την υπουργό Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αντίστοιχα, η Γερμανία είχε αναλάβει τη νοσηλεία πολλών Ιταλών στην αρχή της πανδημίας.
Στο μεταξύ, αυστηρότερους περιορισμούς και για τους εμβολιασμένους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, εισηγείται η πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας Αλένα Μπούιξ, με το βλέμμα και στη νέα παραλλαγή «Ομικρον». Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους είναι απολύτως δικαιολογημένοι, από ηθικής απόψεως.
Το ζήτημα είναι εάν επαρκούν οι περιορισμοί μόνο για τους ανεμβολίαστους ή εάν «τουλάχιστον στις βαρύτερα πληττόμενες περιοχές είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί και για τους εμβολιασμένους», δήλωσε η κυρία Μπούιξ στην Rheinische Post και αναφέρθηκε στην παραλλαγή Ομικρον, η οποία προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία.
«Λόγω της υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος Υγείας κατά τόπους, με ασθενείς να διακομίζονται σε όλη τη Γερμανία από την Πολεμική Αεροπορία, από ηθικής απόψεως οι περιορισμοί επαφών που έχουν ήδη επιβληθεί σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια για τους ανεμβολίαστους είναι σαφώς δικαιολογημένοι», πρόσθεσε η πρόεδρος του Συμβουλίου και επισήμανε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην εξάπλωση του ιού, αρρωσταίνουν συχνότερα και χρειάζονται συχνότερα νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».