Την γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, θα υποδεχθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μία συνάντηση που συμπίπτει χρονικά με την κατ’ αρχήν συμφωνία Μητσοτάκη – Σολτς για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) του ελληνικού Στρατού (ανταλλαγή ΒΜΡ-1 με Marder 1A3).
Σε ερώτηση που έγινε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών τη Τετάρτη αναφορικά με τη στάση της Γερμανίας έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αρκέστηκε να πει: «Με τη γερμανική πλευρά συζητάμε όλα τα θέματα ανοιχτά και ειλικρινά, τους ενημερώνουμε για όλα τα θέματα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς».
Σε μία σαφώς πιο αυστηρή δήλωση πάντως (σε σχέση με την πρώτη επίσημη αντίδραση του Βερολίνου/δείτε πιο κάτω), ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ερωτηθείς σχετικά την Τετάρτη, τόνισε πως «δεν μπορούμε να δεχτούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί την Ελλάδα.
«Ο καγκελάριος Σολτς είναι της άποψης ότι δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμφανίζουν ενιαίο μέτωπο και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Οι εισβολές στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι σωστές, όλο αυτό δείχνει αντιπαραγωγικό και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας», υπογράμμισε σε μία σαφώς διαφορετική διατύπωση μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας τη βούληση της Γερμανίας να συμβάλει στην επίλυση των ανοικτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη βάση του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου .
- Διαβάστε: Ερντογάν: Δεν μιλάμε ξανά μαζί τους
Υπενθυμίζεται ότι τη περασμένη Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστιάνε Χόφμαν, κληθείσα να σχολιάσει τις φραστικές επιθέσεις Ερντογάν στην Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε παραπέμψει στη σχετική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε περιοριστεί να δηλώσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή», απευθύνοντας έκκληση «προς τον τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον έλληνα Πρωθυπουργό -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- να τα βρουν».
Συνάντηση με βασιλιά Αμπντάλα
Οσον αφορά το πρόγραμμα του υπουργού των Εξωτερικών, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε ότι την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Ιορδανία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο ΕΕ-Ιορδανίας, σε μία κίνηση που υποδηλώνει τη σημασία που δίνουμε στις σχέσεις μας με τη χώρα, αλλά και στην ευρωπαϊκή διάσταση της περιοχής. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου, σε πάνελ για την Ουκρανία.
Την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουνίου θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Βουλής.
Την Τετάρτη 8 Ιουνίου θα μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα πραγματοποιήσει, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με την Πρόεδρο, την συμπρόεδρο της κυβέρνησης, με διεθνείς παράγοντες όπως η EULEX, ενώ θα παρακαθίσει σε δείπνο με τον πρωθυπουργό, Άλμπιν Κούρτι. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί είσκεψη και στο Βελιγράδι τις επόμενες ημέρες.
Την Πέμπτη 9 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την αντιπρόεδρο του Μαλάουι, ενώ στη συνέχεια θα έχει τη συνάντηση με τη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα.