Πριν από 30 χρόνια, λίγο μετά τη γερμανική ενοποίηση, η τοποθεσία του παλιού σταθμού Γκέρλιτζ στο Βερολίνο γινόταν σύμβολο ανανέωσης της πόλης, καθώς σωροί σκυροδέματος και βιομηχανικών απορριμμάτων έδιναν τη θέση τους σε ένα πάρκο με αμφιθέατρο, περιβόλι και ζωολογικό κήπο.
Σήμερα η περιοχή συμβολίζει την υποχώρηση του Νόμου και της τάξης, με εμπόρους ναρκωτικών να διακινούν ανοιχτά αμφίβολες χημικές ουσίες στους περαστικούς και την αστυνομία να καταγράφει τρεις, κατά μέσο όρο, σεξουαλικές παραβάσεις τον μήνα, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.
Μια προσπάθεια των τοπικών αρχών να ρυθμίσουν το εμπόριο ναρκωτικών, ζητώντας από τους εμπόρους να στέκονται σε τετράγωνα που οριοθετούνται από γραμμές με ροζ σπρέι, εξελίχθηκε σε διαβόητη αποτυχία, που χλευάστηκε από τον εθνικό επίτροπο ναρκωτικών της Γερμανίας ως «άνευ όρων παράδοση του κράτους δικαίου».
Η καταγγελλόμενη ληστεία και ο ομαδικός βιασμός μιας 27χρονης γυναίκας μπροστά στα μάτια του φίλου της ώθησε την τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, της οποίας ηγούνται οι Συντηρητικοί, να εκπονήσει ένα ριζικό σχέδιο για τη βελτίωση του πάρκου, με προβολείς, περιμετρικό φράχτη, επιτήρηση από κάμερες CCTV και περιορισμό των ωρών λειτουργίας.
Η Ιρις Σπράνγκερ, σοσιαλδημοκρατική υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της πόλης, λέει ότι το πάρκο των 35 στρεμμάτων, γνωστό ως «Γκέρλι», θα περικλείεται από έναν φράχτη με βιντεοκάμερες που θα παρακολουθούν πάνω από 17 εισόδους του με τουρνικέ, ώστε να μπορεί να κλείνει τη νύχτα.
Ο Μπέντζαμιν Τζέντρο, εκπρόσωπος του αστυνομικού συνδικάτου του Βερολίνου, δηλώνει ότι είναι καιρός να αντιστραφεί μια «καταστροφική αποτυχία της κανονιστικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας» από το συμβούλιο της τοπικής συνοικίας Φρίντριχσεϊν-Κρόιτσμπεργκ, το οποίο ελέγχει το κόμμα των Πρασίνων.
«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τυφλών σημείων, πράγμα που σημαίνει όχι μόνο ότι οι έμποροι μπορούν να κρύβουν τα εμπορεύματά τους, αλλά και ότι η κάλυψη του σκότους ευνοεί τη διάπραξη εγκλημάτων» δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RBB.
Εντεκα βιασμοί στο πάρκο αναφέρθηκαν μόνο τον περασμένο χρόνο. Από το 2018 έχουν σημειωθεί πέντε ανθρωποκτονίες και 708 καταγραφές βιαιοτήτων και βαριάς σωματικής βλάβης. Ενα σημαντικό ποσοστό αυτών των εγκλημάτων έχει αποδοθεί σε άνδρες αφρικανικής καταγωγής, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία του φυλετικού προφίλ που εφαρμόζει η αστυνομία, αλλά και τα όρια της φιλελεύθερης ανοχής.
Το φυλετικό προφίλ (ή εθνολογικός διαχωρισμός) έγκειται στη δημιουργία υποψίας, στη στόχευση ή στη διάκριση σε βάρος ενός ατόμου με βάση την εθνικότητα ή τη θρησκεία του – και όχι σοβαρές υποψίες ή διαθέσιμα στοιχεία. Εφαρμόζεται από την αστυνομία στις ΗΠΑ και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς μπορεί να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία: ένα άτομο είναι πιο πιθανό να διαπράξει έγκλημα επειδή εκλαμβάνεται ως εγκληματίας.
Ο Ολιβερ Νέλ, αντιδήμαρχος από το κόμμα της Αριστεράς στη συνοικία Φρίντριχσεϊν-Κρόιτσμπεργκ, αποκαλύπτει ότι το εδραιωμένο έγκλημα δεν περιορίζεται στο πάρκο Γκέρλιτζερ και ζητά, αντί του υπάρχοντος σχεδίου, μια στρατηγική που θα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την πόλη.