Κάτοικοι του Πεκίνου υψώνουν λευκά χαρτιά, το σύμβολο διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής μηδενικής ανοχής, σε διαδήλωση για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι | REUTERS/Thomas Peter
Επικαιρότητα

Βερολίνο καλεί Πεκίνο: Χρησιμοποιήστε εμβόλια mRNA για να τελειώνετε με τα lockdown

Οι Γερμανοί συστήνουν στην κινεζική κυβέρνηση να εμπιστευτεί τα σκευάσματα των BioNTech/Pfizer και Moderna για να βγει από την παγίδα της δικής της πολιτικής μηδενικής ανοχής, που έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στην Κίνα, και να προλάβει εκατομμύρια θανάτους από Covid
Protagon Team

Η γερμανική κυβέρνηση προτρέπει το Πεκίνο να εμβολιάσει τον πληθυσμό με τα εμβόλια mRNA για να προλάβει εκατομμύρια θανάτους και να μπορέσει να χαλαρώσει τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό που έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες στις μεγάλες πόλεις.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια το Πεκίνο έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων μεν, αλλά σε συνδυασμό με τα μικρά ποσοστά εμβολιασμού –και μάλιστα με κινεζικά εμβόλια παλιάς τεχνολογίας, που έχουν αποδειχθεί ελάχιστα αποτελεσματικά απέναντι στον ιό– δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κινεζική κυβέρνηση. Ο λαός δεν αντέχει πλέον και άλλη περίοδο εγκλεισμού και τόσο αυστηρών περιορισμών και το δείχνει με τις διαδηλώσεις, όμως την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν τα μέτρα χαλαρώσουν, όπως στη Δύση, εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από Covid.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δήλωσε ότι η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια των BionTech/Pfizer και Moderna, που έχουν επιτρέψει σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας να καταργήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Η Ευρώπη και η Γερμανία έχουν πολύ καλή εμπειρία από τη χρήση των εμβολίων mRNA», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι την ίδια πρόταση έκανε ο Ολαφ Σολτς στον Σι Τζινπίνγκ όταν τον επισκέφθηκε στο Πεκίνο.

Προς το παρόν, η Κίνα αρνείται να χρησιμοποιήσει εμβόλια άλλων χωρών. Οι Κινέζοι ετοιμάζουν τα δικά τους mRNA εμβόλια, όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνουν διαθέσιμα. Ενα τέτοιο κινεζικό εμβόλιο είναι το Walvax, που εγκρίθηκε για χρήση στην Ινδονησία, όχι όμως στην Κίνα. Περιέργως, το καθεστώς δεν έχει διαφημίσει τη χρήση του στο εξωτερικό.

Προς το παρόν, μόνο το 66% των Κινέζων άνω των 80 ετών και το 68% άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, σύμφωνα με την Telegraph.

Νέα έρευνα βρετανικής εταιρείας εκτίμησε ότι 1,3-2,1 εκατ. πολίτες μπορεί να πεθάνουν αν η Κίνα χαλαρώσει την πολιτική μηδενικής ανοχής.

Επισπεύδουν τους εμβολιασμούς

Πάντως, οι διαδηλώσεις είχαν κάποιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, την Τρίτη.

Ο Τσενγκ Γιουκουάν, αξιωματούχος της Εθνικής Διοίκησης Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, δήλωσε: «Τα προβλήματα που επισήμανε το κοινό δεν στοχεύουν στην ίδια την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, αλλά επικεντρώνονται στην απλοποίηση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κίνα θα κινηθεί γρήγορα «για να επιλύσει τις δυσκολίες τις οποίες έχουν επισημάνει οι πολίτες».

Ερωτηθείς αν οι διαδηλώσεις θα αναγκάσουν τις αρχές να επανεξετάσουν την πολιτική τους, ο Μι Φενγκ, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ώστε να βελτιωθεί η πολιτική και να μειωθεί ο αντίκτυπός της στην κοινωνία και στην οικονομία.

Επιπλέον, η Κίνα θα επισπεύσει τους εμβολιασμούς για τους ηλικιωμένους, που θα αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση μέσω υπηρεσιών ειδικής προτεραιότητας, ενώ έχουν επιστρατευθεί και κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία για να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων, μέσω της οποίας θα επισημαίνονται τα οφέλη των εμβολίων για την πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στοχεύσει στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης για ανθρώπους άνω των 80 ετών και ότι θα μειώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα των τριών μηνών μεταξύ του βασικού εμβολιασμού και του αναμνηστικού για τους ηλικιωμένους.

Κινέζοι διαδηλωτές: Μας αναζητά η αστυνομία

Στο μεταξύ, πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν στις κατά των περιορισμών για τον Covid το Σαββατοκύριακο ανέφεραν ότι η αστυνομία ήρθε σε επαφή μαζί τους καθώς οι Αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες καταστολής των κινητοποιήσεων.

Αρκετοί άνθρωποι στο Πεκίνο είπαν ότι η αστυνομία τους κάλεσε ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονται, μετέδωσε το BBC. Δεν ήταν σαφές πώς η αστυνομία ανακάλυψε την ταυτότητά τους.

Τη Δευτέρα, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στην κινεζική πρωτεύουσα δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς αστυνομικοί απέκλεισαν το σημείο συγκέντρωσης. Στη Σαγκάη, υψώθηκαν μεγάλα εμπόδια κατά μήκος της κύριας διαδρομής της πορείας των διαδηλωτών ενώ η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Το πρωί της Τρίτης, δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν την εμφάνισή τους τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Σαγκάη, περιπολώντας, και πάλι, στις περιοχές για τις οποίες υπήρχαν καλέσματα για την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων.

Μάλιστα οι Αρχές φέρονται να σταματούσαν ακόμη και περαστικούς και να ελέγχουν τα κινητά τους για να ελέγξουν εάν είχαν εγκαταστήσει εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter οι οποίες είναι αποκλεισμένες στην Κίνα και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πλατφόρμες επικοινωνίας των διαδηλωτών.

Μια μικρή διαδήλωση στη νότια πόλη Χανγκτσόου  το βράδυ της Δευτέρας επίσης κατεστάλη γρήγορα με αρκετά άτομα να συλλαμβάνονται, σύμφωνα με πλάνα κοινωνικής δικτύωσης που επαληθεύτηκαν από το BBC.