Με αφορμή την διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες, αλλά και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη διάταξη για τις offshore εταιρείες «ύποπτη διευκόλυνση» για να συμπληρώσει με νόημα «θα δούμε ποιον αφορά». Εξ αυτού του λόγου, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «πρόχειρη, αδιαφανή και επικίνδυνη όταν νομοθετεί».
Επιμένοντας στο θέμα, ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε πως δεν πρόκειται για προσωρινής ισχύος νόμο, και είναι επιεικέστερος, καθώς απαγορεύονται offshore μόνο σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες. «Υπάρχει θέμα και δεν θεραπεύεται νομικά» επισήμανε, συμφωνώντας με νομικούς κύκλους ότι εφόσον η διάταξη για τις offshore έχει δημοσιευθεί από χθες το πρωί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ακόμα και μία μόνον ημέρα να ισχύσει, παύει το αξιόποινο για όλους τους πολιτικούς και τα παρένθετα πρόσωπα που είχαν ή έχουν offshore. Ανέφερε ακόμη ότι με την κυβερνητική τροπολογία «από μια ύποπτη διευκόλυνση ενός που δεν ξέρουμε ποιος είναι, πάμε σε μια δρακόντεια απαγόρευση».
Διηνεκές Μνημόνιο
Το ίδιο καυστικός εμφανίστηκε και για τη διαπραγμάτευση που διενεργεί η κυβέρνηση με τους δανειστές. Είπε ο κ. Βενιζέλος: «Μπήκαμε σε ένα διηνεκές Μνημόνιο χωρίς τέλος, θα έχουμε μέτρα και το 2018, και μετά το πρόγραμμα, χωρίς δάνειο (…) ακόμα δεν έχει καταλάβει τίποτα η κοινωνία δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις των 17 μηνών διαπραγμάτευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνέχιζε στο πλαίσιο που βρήκε διεκδικώντας τις μέγιστες βελτιώσεις, αλλά χωρίς τη διακινδύνευση που προκάλεσε, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, ενώ και ο ίδιος ο Σόιμπλε είπε ότι η Ελλάδα το 2014 ή το 2015 θα έβγαινε από το μνημόνιο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε ακόμη στον Πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «ο Τσίπρας είναι ο πιο νομιμόφρων, είναι έτοιμος να εφαρμόσει τα πάντα με αντιρητορική νότα. Και το 2012 δόθηκε εντολή για συγκεκριμένη πολιτική στα τρία και κατόπιν στα δύο κόμματα που συνεργάστηκαν εν μέσω κρίσης… Η λογική “ψηφίστηκα έχω εντολή εν λευκώ να αντιφάσκω και να αυταπατώμαι” είναι ψευδοδημοκρατική και επικίνδυνη γιατί είναι ανιστόρητη» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.
Αξιακή ταύτιση
Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ταύτιση αξιακή, δεν έχουν διαφοροποιήσεις, είναι ένα «εθνικολαϊκιστικό συγκρότημα που δεν έχει πραγματικές διαφοροποιήσεις και έχουν μόνο διαφορετική καταγωγή. Μπορεί να διαφέρουν στην καταγωγή, αλλά όχι στη σημερινή αντίληψη», σχολίασε.
»Είναι ψευτοταξική ανάλυση το ‘’εκφράζω τους μη προνομιούχους’’ η κυβέρνηση είναι η μετενσάρκωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα επιβαρύνονται πολύ περισσότερο» σχολίασε.
Οπως τόνισε «η εξαφάνιση μεσαίων στρωμάτων συνιστά πρόβλημα για δημοκρατία, καθώς χάνεται η σπονδυλική στήλη της κοινωνίας». «Η ριζοσπαστικοποίηση των πρώην μεσοστρωμάτων εκκόλαψε το ναζισμό στο μεσοπόλεμο. Και ο κ. Σαμαράς έκανε μια πολύ μεγάλη υπέρβαση ξεκίνησε από μια στάση Α και έφτασε στις θέσεις μας (ΠΑΣΟΚ)».
Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ
Για τις συνεργασίες που επιδίωξε κατά καιρούς το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε: «Από το 2012 το ΠΑΣΟΚ ήθελε συνεργασία με όλες δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στην αντιμνημονιακή ασφάλεια και στον λαϊκισμό».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να φανεί και η διαφοροποίησή του από τη Φώφη Γεννηματά, λέγοντας ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να εκπροσωπεί το Κέντρο, τον κατ’ εξοχήν προοδευτικό χώρο από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου. «Οταν λες Κεντροαριστερά αφήνεις χώρο σε αυτούς που λένε “είμαι κεντροδεξιός”».
Για να εξηγήσει το σκεπτικό του ως εξής: «Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι μεταρρυθμιστική, αν δεν εγγυηθούμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος του πολίτη δεν υπάρχει άλλος που να τις εκφράσει πιο αυθεντικά».
Σε ό,τι αφορά το «Συμβόλαιο Τιμής» για τα παιδιά του Δημοτικού και την οδηγία του υπουργείου Παιδείας να μην αποκαλούνται από τους γονείς τα παιδιά «πριγκιπόπουλα» και «βασίλισσες» παρατήρησε ότι τα παραπάνω διέπονται από μια αυταρχική αντίληψη, μια αντίληψη «θα ρυθμίσουμε τα πάντα, θα έχουμε κανόνες στα πάντα, θα έχουμε κρατική ηθική» κάνοντας λόγο για προτεσταντική ηθική που δεν συνάδει με τον ελληνικό τρόπο ζωής.
Χαρακτήρισε, τέλος, ως σημαντικό το ρόλο του Κώστα Σημίτη στη δημιουργία του νέου πόλου, αλλά, όπως είπε, δεν μπορεί, και δεν θέλει και ο ίδιος, να διαδραματίσει οργανωτικό ρόλο. Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την ηγεσία αυτού του νέου πόλου, γιατί «αν το ήθελα θα το είχε κάνει επαναδιεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».