Απαντήσεις για τη Θεσσαλονίκη και για το πώς μετατράπηκε σε επιδημιολογική βόμβα, με εκατοντάδες θύματα και ένα παρατεταμένο lockdown, εξακολουθεί να ζητεί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος εξάλλου ήταν ο πρώτος που είχε θέσει δημοσίως (εδώ), από την 1η Νοεμβρίου και εβδομάδες πριν τις παραδοχές του Πρωθυπουργού, το πρόβλημα της πόλης και την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε την Τρίτη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5» και ζήτησε απαντήσεις όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά από την επιτροπή των ειδικών, την οποία επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είπε ότι ναι μεν έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα μέτρα στην πόλη, αλλά δεν ζητήθηκαν από τους επιστήμονες. Ο ίδιος είπε ότι έως τώρα δεν έχει δοθεί σοβαρή εξήγηση, αν και απέφυγε να πει ότι κάποιος σε αυτήν την περίπτωση λέει ψέματα.
«Οταν ελήφθησαν τα πρώτα-πρώτα μέτρα πριν το lockdown, τα πρώτα κάπως αυστηρότερα μέτρα, η Θεσσαλονίκη είχε οκταπλάσια κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό της από ό,τι η Αθήνα. Ο δείκτης διάδοσης, το R το περιβόητο, ήταν περίπου διπλάσιο. Λοιπόν, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να ληφθούν ίδιου επιπέδου μέτρα για την Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα και για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό επεσήμανα τότε με μία δήλωσή μου, ότι για τη Θεσσαλονίκη έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, πιο συστηματικά, και τώρα μαθαίνουμε ότι κανείς δεν το είχε προτείνει αυτό στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει ότι από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός εννοεί την Επιτροπή των ειδικών, καλό θα ήταν η Επιτροπή να απαντήσει.
«Πρέπει να υπάρχει μία διαφάνεια σε όλα όσα αφορούν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», πρόσθεσε, για να συμπληρώσει: «Δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή στην Επιτροπή να σιωπά για το θέμα αυτό. Πρέπει να πει τι είχε υπόψη της και γιατί δεν πρότεινε να ληφθούν ταχύτερα τα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Μια εβδομάδα είναι κολοσσιαίος χρόνος, Ξέρετε, κερδίσαμε τη μάχη του πρώτου κύματος τον Μάρτιο, για μία εβδομάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα της πόλης και επί χρόνια εκλεγόταν στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Ως γνωστόν, τα πρώτα μέτρα στη Θεσσαλονίκη ελήφθησαν στα τέλη του Οκτωβρίου και αρχικά ήταν παρόμοια με αυτά που ίσχυαν στην Αττική:
Στις 24 Οκτωβρίου ίσχυσε η υποχρέωση στη χρήση μάσκας –μέτρο που καταστρατηγήθηκε στις γιορτές του Αγ. Δημητρίου, στις 30 Οκτωβρίου, μετά δηλαδή τους εορτασμούς και το ξεσάλωμα, η πόλη μπήκε στο «κόκκινο», με κλείσιμο της εστίασης και περιορισμό της κυκλοφορίας, ενώ μόλις στις 2 Νοεμβρίου η πόλη τέθηκε σε ολικό lockdown με κλείσιμο και του λιανεμπορίου. Στις 12 Νοεμβρίου πια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή (εδώ), παραδέχτηκε ότι ίσως στη Θεσσαλονίκη έπρεπε τα μέτρα να ληφθούν μια εβδομάδα νωρίτερα, αλλά εξήγησε ότι κάποιοι ήθελαν να εορταστεί ο Αγιος Δημήτριος (στις 26 Οκτ.).
Ποιοι ήταν αυτοί οι κάποιοι; Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν υποστηρίξει ότι οι ίδιοι ζητούσαν εγκαίρως μέτρα αλλά αυτά δεν ελήφθησαν. Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα επικαλέστηκε για το πρόβλημα τον καιρό της Βορείου Ελλάδας και τα σύνορα, παράγοντες που απέρριψε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν δέχεται ότι η ατομική ευθύνη στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μικρότερη και επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξουν σαφείς εξηγήσεις.
«Δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξήγηση και πρέπει να αναζητηθεί η εξήγηση γιατί έτσι θα καταλάβουμε και πώς πρέπει να κτυπηθεί το αίτιο του προβλήματος. Έχουν περάσει πάρα πολλές εβδομάδες χωρίς να έχουμε καταλάβει το λόγο για τον οποίο η Θεσσαλονίκη εμφανίζει αυτή την επιδείνωση. Βέβαια και η υπόλοιπη περιοχή, η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία ενδεχομένως επηρεάζεται από τη Θεσσαλονίκη ή από αντίστοιχους παράγοντες. Δεν δέχομαι κάποια πράγματα, δεν δέχομαι ότι η ατομική ευθύνη είναι μικρότερη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, δεν δέχομαι ότι παίζουν σοβαρό ρόλο οι κλιματολογικές συνθήκες –αυτό το λένε όλοι και το βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν μη τι άλλο– και επίσης δεν νομίζω ότι έχει παίξει ρόλο το άνοιγμα των συνόρων, διότι, όπως ορθά ειπώθηκε και από τον κ. Μητσοτάκη, δεν νοείται να μην έχεις κρούσματα σε περιοχές μεγάλης τουριστικής κίνησης και να έχεις κρούσματα πολλά σε περιοχές που δεν έχουν τουριστική κίνηση, δεν είναι ο τουρισμός το βασικό προϊόν τους», σχολίασε.
Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι κάποιος λέει ψέματα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν θα έλεγα αυτή τη λέξη, πάντως πρέπει να έχουμε σαφείς εξηγήσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε πάρα πολύ ωραία εργαλεία. Το ερευνητικό εργαλείο που έχει επεξεργασθεί το Πανεπιστήμιο με την ομάδα την ερευνητική που συντονίζει ο Πρύτανης, ο κ. Παπαϊωάννου, με τα λύματα είναι εντυπωσιακό. Το εργαλείο με τις καμπύλες τις επιδημιολογικές του καθηγητή Σαρηγιάννη… Των Χημικών Μηχανικών είναι, επίσης, πάρα πολύ σημαντικό».