Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στην παρέμβασή του την Τετάρτη στη Βουλή. Ηταν καταπέλτης για την κυβέρνηση μειοψηφίας και την απώλεια της δεδηλωμένης | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Χάος στη Βουλή με την κυβέρνηση να μην έχει τη δεδηλωμένη – σφυροκόπημα από Βενιζέλο και Δένδια

Για «κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία και χώρα σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Προσώρας, είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής», ομολόγησε ο Βούτσης και ανακοίνωσε ότι τα νομοσχέδια θα περνάνε με ονομαστική ψηφοφορία
Protagon Team

Για θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, έκανε λόγο την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, σχολιάζοντας τον τραγέλαφο της κυβερνητικής μειοψηφίας των 145 που ήδη εμφάνισε τα πρώτα κρούσματα κοινοβουλευτικής αναρχίας.

Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης:

«Προσώρας, είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής», ομολόγησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξουν κάποιες προσθήκες στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως τότε όμως, «τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές της Βουλής δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου», προσέθεσε.

Ο κ. Βούτσης μίλησε από την πλευρά του περί διάθεσης για δημιουργία θεσμικής εκκρεμότητας στο διενεκές, ενώ επανέλαβε πως οι κυβερνήσεις πέφτουν μόνο μετά από πρόταση δυσπιστίας.

«Η κυβέρνηση, κατά το Σύνταγμα, μόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας μπορεί να μην είναι πλέον στη θέση της, αυτό είναι δεδομένο. Αντίθετα, υπάρχουν δύο ψηφοφορίες που η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν βοηθάει το πολιτικό σύστημα, μαζί με άλλες ρητορικές ακρότητες, να υπάρχει μια αχλή, μια εκκρεμότητα και ένα θολό τοπίο για τη λειτουργία της Βουλής», παρατήρησε στην παρέμβασή του προτάσσοντας το αποτέλεσμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, εσχάτως, στην κυβέρνηση.

Ωστόσο τα πυρά της αντιπολίτευσης είναι πλέον συνεχή.

Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης της Τετάρτης δημιουργήθηκε ένταση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να ζητάει τον λόγο, λέγοντας πως η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ είναι άκυρη καθώς ο προεδρεύων στη συνεδρίαση της Τρίτης, Γιώργος Βαρεμένος, παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

«Το νομοσχέδιο αυτό απερρίφθη χθες επί της αρχής, ο προεδρεύων αντί να ανακοινώσει την απόρριψη τότε μίλησε περί ονομαστικής ψηφοφορίας. Ακριβώς επειδή έλειπε απερρίφθη. Δεν υπάρχει διαδικασία που να καλύπτει αυτό που γίνεται σήμερα, δηλαδή την εκ νέου ονομαστική ψηφοφορία για να διορθωθεί το μη ανακοινωθέν χθες αποτέλεσμα. Δεν προβλέπονται αυτά. Με τον υπάρχοντα κανονισμό το νομοθέτημα έχει απορριφθεί», είπε ο κ. Δένδιας.

Το νήμα έπιασε μετά η Πειραιώς, κύκλοι της οποίας παρατήρησαν: «Κατά τη χθεσινή διαδικασία άρχισε ψηφοφορία, όχι ονομαστική, και διεκόπη, και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Είναι ακατανόητο σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα η διακοπή της ψηφοφορίας όταν ο προεδρεύων διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος και τότε προκηρύσσει ονομαστική για την επόμενη μέρα. Έχει προκληθεί μέγα ζήτημα να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα και να γίνει επ’ αυτού ψηφοφορία. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε την ονομαστική σαν να έχουν γίνει όλα καλώς, δεν είχε δικαίωμα ο προεδρεύων, είχε αρχίσει η ψηφοφορία και προσπάθησε με τη μεθόδευση αυτή να σώσει το νομοθέτημα για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν μπορεί να κυβερνά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Η Βουλή έχει δικαίωμα να καταψηφίζει, τέτοιου τύπου μεθοδεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Νωρίτερα από τη ΝΔ σχολίαζαν ότι «έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας, πάλι ψάχνει πρόθυμους».

Πολύ πιο καυστικός ήταν από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος. «Είπατε με θάρρος ότι έχουμε ιδιότυπο καθεστώς. Η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους αλλά δεν έχει ως ΚΟ την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αρα στις επιμέρους ψηφοφορίες κοινοβουλευτικού έργου δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση, η πλειοψηφία πρέπει να τεκμηριώνεται με τις πρακτικές της Βουλής», τόνισε και πρόσθεσε για όσα έγιναν με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ:

«Ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι θέσεις κομμάτων και δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Ανοιξε ο προεδρεύων την διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι υπάρχει απαρτία και απερρίφθη επί της αρχής το νομοσχέδιο».

Σε κάθε περίπτωση, «το συμβάν αυτό», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, «δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο την προνοητικότητα και αυτό που συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιόρρυθμο της κατάστασης».

«Εχουμε τυπικά κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτά είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού συνειδήσεων που έχετε κάνει. Αν δεν το κατανοήσετε θα έχουμε ακραία θεσμική σύγκρουση», προειδοποίησε και κάλεσε την κυβέρνηση να θυσιάσει το εν λόγω νομοσχέδιο «για να πορευτεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές».

«Εάν εξακολουθήσετε να διαστρέφετε τους θεσμούς, τότε προσωπικά εγώ δεν έχω καμία θέση στη συζήτηση και στην ψηφοφορία αυτή. Είναι αλλοίωση των θεσμών», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος.

Ολα με ονομαστική

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, η  προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε το Σώμα ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές στη Βουλή και στο εξής όλα τα νομοσχέδια θα ψηφίζονται με ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να διατυπώνεται η πλειοψηφία επί των νομοσχεδίων.

«Επειδή πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα για το αν θα διευκολυνθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για όλα τα νομοσχέδια, για να τελειώνουμε, για να δούμε ποιος θα ωφεληθεί, η Βουλή, η λειτουργία των εργασιών, η δημοκρατία, ποιος θα ωφεληθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και απαντώντας στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης πρόσθεσε:

«Εχουμε πρόβλημα με την κακοπιστία μέσα στη Βουλή, αποδεικνύεται από τα στελέχη σας που μιλάνε για κυβέρνηση-κουρελού. Δεν ξέρει ο λαός ότι είμαστε 145; Γιατί να κάνουμε όλη αυτή την παράσταση; Θέλετε να χάσουμε πέντε ώρες για να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖ έχει 145; Γιατί προκαλείτε αυτό το πρόβλημα γιατί αρπάζεστε από λεπτομέρειες. Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης δεν θέλετε να την ξαναδείτε αυτή την ψήφο στην ονομαστική ψηφοφορία».

Τελικά, το  το σχέδιο νόμου της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για τον Στρατηγικό Προγραμματισμό των Προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας. Το νομοσχέδιο έλαβε επί της αρχής 153 «ναι», 124 «όχι» και 2 «παρών», ενώ πλειοψηφία εξασφάλισε και η πλειονότητα των άρθρων.