Ο Βαγγέλης Βενιζέλος | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Βενιζέλος: «Διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά» τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορονοϊού

Είναι αδιανόητο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να είναι πιο αυστηρή στις συστάσεις από ό,τι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, τόνισε σε παρέμβασή του σε φόρουμ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Protagon Team

Τα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού είναι «διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος στη διάρκεια συζήτησης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021, ενώ πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη με την Εκκλησία, είναι αδιανόητο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να είναι πιο αυστηρή στις συστάσεις από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις».

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχα κάνει μία δημόσια παρέμβαση, ακριβώς επειδή η Θεσσαλονίκη είχε τετραπλάσια κρούσματα από την Αττική, και θεωρούσα αδιανόητο να μη λαμβάνονται εντατικότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη ενόψει των συνθηκών. Φέτος συμβαίνει πάλι το ίδιο, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης είναι τετραπλάσια πάλι», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Βεβαίως εξαγγέλθηκαν χθες κάποια πρόσθετα μέτρα. Μέτρα διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά», συνέχισε και πρόσθεσε: «Όλοι μιλούν για μία πανδημία των ανεμβολίαστων, αλλά η πανδημία αυτή, λόγω της ανευθυνότητας, του δισταγμού, της φοβίας, της έλλειψης γνώσης αυτών που συγκροτούν την περίπλοκη ομάδα των ανεμβολίαστων έχει επιπτώσεις και στους εμβολιασμένους. Όταν λέμε ότι πρόκειται για πανδημία ανεμβολίαστων κάνουμε μία αγωνιώδη έκκληση προς τους ανεμβολίαστους να καταλάβουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται και την ευθύνη που έχουν ως μέλη της κοινωνίας. Αλλά στέλνουμε λάθος μήνυμα στους εμβολιασμένους πως είναι ασφαλείς, ενώ δεν είναι, μόνο δια του εμβολίου.

» Και, βεβαίως, είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη με την Εκκλησία. Είναι αδιανόητο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να είναι πιο αυστηρή στις συστάσεις από ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις. Το επιχείρημα ότι η λατρεία είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα δεν οδηγεί πουθενά. Όλα είναι συνταγματικά δικαιώματα. Και η οικονομική ελευθερία και η ελευθερία της εργασίας και η ελευθερία του συνέρχεσθαι, το δικαίωμα στον πολιτισμό και το δικαίωμα στον καλλωπισμό. Αλλά δεν χρειάζεται καν να επιχειρηματολογεί κανείς, όταν τελικά βλέπουμε να επαινεί ο αρχηγός της αντιπολίτευσης τον Αρχιεπίσκοπο, επειδή υιοθέτησε, εν τοις πράγμασι, τη δική του προσέγγιση.

»Ολα αυτά συμβαίνουν και αλλού. Όλες οι χώρες είναι αμήχανες, όλες οι κυβερνήσεις. Κάθε χώρα κοιτάζει τα δικά της και κάθε κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος. Πρέπει να δώσουμε μάχη υπέρ της κοινής λογικής και πρέπει να είμαστε συστρατευμένοι, αλλά πρέπει να είμαστε και ακριβείς. Και πρέπει αυτό που λέει η επιστήμη να το ακούμε. Ότι αυτή είναι η επιστημονική άποψη και μετά η κυβέρνηση μπορεί να προσθέσει και άλλες παραμέτρους».

Σε ερώτηση για τις εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Βασική προϋπόθεση για να κάνεις πολιτική είναι να διατηρείς τη σοβαρότητά σου και την αξιοπιστία σου. Αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους ενδιαφέρονται».

Ταυτόχρονα είπε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα κομματικό σύστημα γενικά, το οποίο να μην είναι τόσο στενό όσο το σημερινό, το οποίο είναι στενότερο της κοινωνίας και στενότερο των προβλημάτων».

«Σε αυτό το στενό κομματικό σύστημα η υπεροχή της κυβέρνησης, η δημοσκοπική, είναι προφανής, αλλά όταν μετράμε τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στα επιμέρους προβλήματα εκεί βλέπουμε δυσαρέσκεια, εις βάθος προβληματισμό, αγωνία και αυτό πρέπει να το προσέξουμε», σημείωσε.

Παράλληλα έδωσε και τον δικό του ορισμό για το τι σημαίνει προοδευτικό, λέγοντας: «Μετά την εμπειρία τόσων δεκαετιών δεν πιστεύω στα στερεότυπα. Πιστεύω σε θεμελιώδεις αξίες, όπως είναι η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο φιλελευθερισμός ο πολιτικός, η φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Αλλά από κει και πέρα, για μένα προοδευτικό είναι αυτό που κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη και λειτουργεί συμπεριληπτικά, δεν αφήνει κανέναν στην αγωνία της μοναξιάς του και της απόγνωσης του. Εάν συμφωνούμε σε αυτόν τον ορισμό του προοδευτικού, τότε καλό είναι όλοι να σκεφτούν πώς μπορούν να συμβάλλουν».

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τα εξής: «Αυτό που εκκρεμεί ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι να διασφαλιστεί η αποκλειστική χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και ιδίως στο εσωτερικό. Αρα, όποιος αυτή τη στιγμή αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών ουσιαστικά θέλει να πει ότι η Βόρεια Μακεδονία κατοχυρώνει αυτά που κατοχύρωσε και απαλλάσσεται από την κατά το διεθνές δίκαιο υποχρέωση της να κάνει συνεπή χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία στο εσωτερικό και φυσικά σε κάθε διεθνή δραστηριότητα της. Εμείς αυτό, φυσικά, δεν το θέλουμε. Η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να γίνει σεβαστή και πρέπει όλοι να ξέρουν ότι κατισχύει και του συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ερώτηση για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ που ετοιμάζεται να αποχωρήσει επισήμανε: «Βεβαίως η κυρία Μέρκελ έχει γίνει σοφότερη, μετά από 16 χρόνια, μετά από τέτοια εμπειρία και με τη σκέψη ότι τώρα αποχωρεί κάνει έναν ιστορικό απολογισμό. Και θα παίξει ρόλο η κυρία Μέρκελ, δεν σταματάει η παρουσία της η πολιτική και μάλιστα η διεθνής με την αποχώρηση της από την καγκελαρία».

«Δεν νομίζω ότι η κυρία Μέρκελ έχει αλλάξει άποψη για τον τρόπο διαχείρισης της ελληνικής κρίσης», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Βεβαίως, τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε ότι θα έπρεπε η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ηπιότερα μέτρα. Αυτό δεν μπορούσε να το αντιληφθεί τότε η ομάδα των εταίρων μας, δεν μπορούσε να το αντιληφθεί όμως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που το επέβαλε στην καρδιά της Ευρωζώνης η γερμανική κυβέρνηση. Αλλά στο μεγάλο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο Ευρώ νομίζω ότι ο ρόλος της ήταν πάντα θετικός. Αλλά πρέπει να πω ότι και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφερε το ζήτημα, αλλά όταν έπαιρνε μία σαφή απάντηση, όπως αυτή που του είχα δώσει εγώ, όλες τις κρίσιμες στιγμές στην κατάμαυρη περίοδο 2011-2012 δεν πίεζε περαιτέρω».

Τόνισε ακόμα πως «είναι λάθος να καλλιεργείται η εντύπωση ότι όλη μας η προσπάθεια και η αγωνία και ο κόπος του ελληνικού λαού και οι περικοπές των εισοδημάτων του ήταν ένα πείσμα προσωπικό της κυρίας Μέρκελ και θα μπορούσε να είχε γίνει μία άλλη επιλογή».

«Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση γιατί αυτή που έλεγαν ότι υπήρχε άλλη λύση μετά προσχώρησαν με το χειρότερο τρόπο, με πιο βίαιο, στη λύση του μνημονίου. Αρα, εμείς πρέπει να πούμε πώς νιώθουμε απέναντι στην περίοδο εκείνη. Το πώς νιώθει η κυρία Μέρκελ έχει σημασία, αλλά δευτερεύουσα σε σχέση με το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε και αν διατηρούμε το κεκτημένο αυτό για την στρατηγική του μέλλοντος και την αποτροπή των κινδύνων του μέλλοντος, γιατί έχει επικρατήσει πολύ μεγάλος εξωραϊσμός πολύ μεγάλη επανάπαυση και πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι τίποτε το έκτακτο ή το δύσκολο δεν πρόκειται να έρθει».