Η τοποθέτηση (εδώ) του Βαγγέλη Βενιζέλου για την ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης έφθασε να «χρησιμοποιείται» ακόμα και ως επιχείρημα στήριξης των «ενστάσεων» του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενό της –ή, ορθότερα, των δικαιολογιών μη ψήφισης–, ειδικά όσον αφορά τη ρήτρα περί αμοιβαίας συνδρομής.
Ο ίδιος ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε ωστόσο να επαναλάβει την Τετάρτη ότι η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν αποτελεί διπλωματική και πολιτική επιτυχία και κατά συνέπεια «πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων».
«Οταν έκανα την ανάρτησή μου, εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Action 24.
«Θεωρώ ότι είναι μια διπλωματική και πολιτική επιτυχία, άρα είναι προφανές για μένα ότι πρέπει να υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με ένα αντικείμενο που είναι βαρυσήμαντο.
»Η ελληνογαλλική συνεργασία ενισχύει και την ευρωπαϊκή πολιτική συνεργασία και το ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», επεσήμανε, για να προσθέσει επί της ουσίας της σημερινής ψηφοφορίας:
«Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης, θα σκεφτόμουν με έναν πιο γενναιόδωρο και θετικό τρόπο και θα ήταν θετική η ψήφος».
Κληθείς να σχολιάσει την «όψιμη αγάπη» που δείχνουν ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ για τις τελευταίες παρεμβάσεις του (αμυντική συμφωνία με Γαλλία, θάνατοι λόγω Covid), έτσι ώστε να είναι πιο πειστικοί στα χτυπήματά τους κατά της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος αρκέστηκε να πει ότι αυτό φανερώνει την πολιτική ένδεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικά για όσα είπε σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τους 300 θανάτους την εβδομάδα λόγω κορονοϊού («πεθαίνουν 300 άνθρωποι την εβδομάδα σαν να μη συμβαίνει τίποτα», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, όπως και πέρυσι, όταν διολίσθαινε από απόψεως ρυθμών κρουσμάτων.
«Εγώ παρεμβαίνω, ως πολίτης, όταν δεν μιλούν άλλοι, που θεσμικά ή πολιτικά, λόγω ενεργού πολιτικής ιδιότητας, οφείλουν να αναδεικνύουν ορισμένα θέματα. Στατιστικά δεν μπορούμε να βγάζουμε moyen (σ.σ.: μέσο όρο). Δηλαδή, τα πήγαμε καλά στην πρώτη φάση, έχουμε προβλήματα τώρα, αλλά συνολικά ο αριθμός των νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού μας κατατάσσει σε μια σχετικώς καλή θέση. Το θέμα –τόνισε– είναι ότι τώρα υπάρχει μια δυναμική, ανά 14ήμερο, όπως μετριέται διεθνώς, που μας βγάζει πάρα πολύ ψηλά, μαζί με Βουλγαρία, Λιθουανία και Ρουμανία».
Προφανώς, είπε, φταίει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, ίσως όμως και ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας, εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. «Πρέπει να είναι καθαροί οι ρόλοι. Δεν θέλω η πολιτική εξουσία να προκαταλαμβάνει την επιστήμη».
Ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε και για το θέμα των εκλογών, τις δεύτερες εκλογές, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις πρώτες, με απλή αναλογική. «Δεν μπορώ να αγνοήσω τον επιστημονικό μου εαυτό, δεν μπορείς να αγνοείς τις πρώτες εκλογές, καθώς καταγράφονται οι πολιτικές δυνάμεις» είπε στην αρχή της απάντησής του, περιγράφοντας τη θεσμική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί (διερευνητικές εντολές κ.λπ.).
Στο πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε, θα μπορούσε να υπάρχει και πρόθεση αυτοδυναμίας και συνεργασίας. «Η θέση “αυτοδυναμία και όχι συνεργασία” απαλλάσσει το τρίτο κόμμα από τα διλήμματα», ανέφερε με νόημα.
Οσον αφορά εξάλλου τον ισχυρισμό του πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, περί εξαγοράς των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα έπρεπε να έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη. «Πρέπει να διερευνώνται αμέσως αυτά τα θέματα», τόνισε.
Οσο για το «πού το πάει ο Βενιζέλος;», απάντησε με χαμόγελο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν να σας δείχνει κάποιος το φεγγάρι και εσείς να κοιτάτε το δάχτυλο, διερωτώμενος αν έχει υστεροβουλία αυτό το δάχτυλο».
«Δεν μου λείπει κάτι, δεν ψάχνω κάτι, έχω όμως ως πολίτης μια υποχρέωση ηθική να μιλάω», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε τη συγκεκριμένη απάντησή του.