| George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Βενιζέλος: «Δεν υπάρχει δικομματισμός – έχουμε μία κυβέρνηση άνευ αντιπάλου»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει αφήγημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπάρχει προοπτική ανάκαμψης» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του, στην οποία ανέλυσε με τη συνήθη «χειρουργική» ακρίβεια θέματα της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, ενώ μίλησε και για το δικό του παρόν και μέλλον
Protagon Team

Μια πολύ ενδιαφέρουσα, ως συνήθως, συνέντευξη έδωσε την Τρίτη ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αυτή τη φορά στο Mega και στη μεταμεσονύχτια εκπομπή «Βαβέλ», του Νίκου Φιλιππίδη.

Σε αυτήν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πολλά.

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, «την ευθύνη για την ασφάλεια και την καταπολέμηση του εγκλήματος παντού, σε όλους τους χώρους, την έχει η αστυνομία, την έχει ο εισαγγελέας», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Ελληνοτουρκικά και τη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά ως προς την προσφυγή στη Χάγη, «στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εφαρμόζαμε τη δεδομένη εθνική στρατηγική. Εγώ δεν ήμουν ούτε απλός υπουργός, ούτε απλός αντιπρόεδρος, ήμουν κυβερνητικός εταίρος, είχα την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής, άρα εφάρμοσα την πολιτική των διερευνητικών. Βεβαίως, πάγια θέση μας ήταν ότι εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε επί της ουσίας, πρέπει να συμφωνήσουμε διαδικαστικά να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε.

Για την επικείμενη «πενταμερή» διάσκεψη για το Κυπριακό, «αυτή η πενταμερής ίσως γίνεται λίγο βιαστικά, αλλά εμείς πρέπει να αποκτήσουμε μία σαφέστατη εθνική θέση γύρω από τα θέματα αυτά. Να ξέρουμε πάρα πολύ καλά με ποια γραμμή πηγαίνουμε. Πηγαίνουμε με τη γραμμή την κλασική, αυτή που εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και με τις λεγόμενες συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τη γραμμή δηλαδή της δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας; Τη θέλει αυτή ο κυπριακός ελληνισμός;» διερωτήθηκε.

Ομως, λίγο πιο ενδιαφέροντα ήταν αυτά που είπε για το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα και βεβαίως για τον δικό του ρόλο, τώρα που έχει τεθεί εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Για το Κίνημα Αλλαγής επανέλαβε πως δεν παρακολουθεί το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του, ωστόσο εξέφρασε τις ενστάσεις του για την στρατηγική που ακολουθεί:

«Δεν παρακολουθώ τα θέματα του ΚΙΝΑΛ, μπορώ όμως να σας πω γενικά ότι πρέπει ο καθένας, είτε είναι πρόσωπο είτε είναι συλλογική οντότητα, να εκφράζεται αυτοτελώς με βάση αυτά που πιστεύει, κάποιες αξίες, κάποιες αρχές, κάποιους κανόνες, τη φιλοπατρία του, την πίστη του στην πρόοδο, την πίστη του στη μετριοπάθεια, την πίστη του στην Ευρώπη, την πίστη του σε μία Ελλάδα, η οποία είναι ανταγωνιστική και αυτεξούσια. Άρα εάν κινείσαι με το άγχος, να κρατώ ίσες αποστάσεις με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ, να μη θέλω να με χαρακτηρίσουν ουρά του ενός ή πιθανό εταίρο του άλλου, δεν οδηγείσαι πουθενά, είναι εξαρτημένα ανακλαστικά. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να παίρνεις την πρωτοβουλία την προγραμματική, να έχεις να πεις πράγματα επί της ουσίας που πείθουν ευρύτερα», είπε.

Ωστόσο στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν τον προβληματίζει ο δικομματισμός που πάει να δημιουργηθεί, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε μια σκέψη με ξεχωριστό πολιτικό ενδιαφέρον, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την κυβέρνηση, όσο βεβαίως και για το ΚΙΝΑΛ:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει, κ. Φιλιππίδη, δικομματισμός, αυτή είναι μία εικόνα τελείως κολοβή που παρουσιάζει το κομματικό σύστημα. Έχουμε μία κυβέρνηση άνευ αντιπάλου, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία έχει την ατυχία να χειρίζεται μία μεγάλη κρίση, την πανδημική κρίση, η οποία είναι και οικονομική κρίση, αλλά δεν υπάρχει αντίπαλο δέος, δεν νομίζω ότι υπάρχει αφήγημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπάρχει προοπτική ανάκαμψης, κατά τη γνώμη μου, σοβαρή. Άρα δεν έχουμε ένα ισορροπημένο δικομματικό σύστημα μέσα στο οποίο συνθλίβεται το τρίτο κόμμα ή είναι αδιάφορα τα υπόλοιπα κόμματα. Όχι, είναι πολύ πιο ετεροβαρές και ανισόρροπο το κομματικό σύστημα και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημοκρατία μας και για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται και αντιπροσωπεύονται οι πολίτες. Γιατί και η κυβέρνηση μπορεί να νιώθει υπερβολικά άνετα και όταν νιώθει κανείς υπερβολικά άνετα και έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι χρειάζεται, μπορεί να κάνει λάθη εκτιμήσεων, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Οσο για το δικό του πολιτικό παρόν και μέλλον; Αφού δήλωσε ότι κινείται «σε μία σφαίρα την οποία θα ονόμαζα μεταπολιτική», προσέθεσε λίγο αργότερα με νόημα:

«Εδώ είμαι, λέω την άποψή μου, οργανώνουμε τις εκδηλώσεις του Κύκλου, έχω τα μαθήματά μου, τους μεταπτυχιακούς μου φοιτητές, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος σε αυτό το επίπεδο της μεταπολιτικής. Από εκεί και πέρα, όποιος σε χρειάζεται σε βρίσκει, αλλά για κάτι που αφορά τον τόπο, εάν ο τόπος έχει ανάγκη, όχι για κάτι που αφορά τα κόμματα ή την κυβέρνηση».