Μάνου Τσάο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ρότζερ Γουότερς, τρεις άνθρωποι της μουσικής - στην περίπτωση της Βενεζουέλας, βαράει ο καθένας τους τον χαβά του... | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Βενεζουέλα: και οι νότες επιστρατεύονται στη μάχη για την εξουσία

Ο βρετανός κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον (ιδιοκτήτης της Virgin) υποστηρίζει τον Γκουαϊντό και οργανώνει συναυλία σε κολομβιανό έδαφος - Ο Μαδούρο απαντά με τα ίδια όπλα (όργανα) έχοντας τη συμπαράσταση του Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd
Protagon Team

Ενώνει τους ανθρώπους η μουσική; Εξαρτάται – από τη διάθεση της στιγμής φυσικά, αλλά κυρίως από το είδος και την υποκατηγορία της μουσικής. Ομως αν προστεθεί και πολιτικολογία στην παρτιτούρα ή στο πάλκο, αν οι νότες πασπαλιστούν καταλλήλως με «προθέσεις» και «οράματα», πέραν των αμιγώς καλλιτεχνικών, τότε σίγουρα η μουσική διχάζει.

Τέτοια κατάσταση ενδημεί στη Βενεζουέλα, όπου η πολιτική διαμάχη (αντιπολίτευση εναντίον καθεστώτος και το αντίστροφο) έχει πιάσει προ πολλού πολλές οκτάβες μεταφορικώς και πλέον τις πιάνει και κυριολεκτικώς.

Ας την πούμε και «ανθρωπιστική μάχη των μουσικών συγκροτημάτων», έγραψαν οι Νew Υork Τimes.

Κολομβία (σύνορα με Βενεζουέλα), 16/2/2019: εκφόρτωση υλικού από το C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της «ανθρωπιστικής βοήθειας» | EPA/Schneyder Mendoza

Ο βρετανός κροίσος Ρίτσαρντ Μπράνσον (ιδιοκτήτης του ομίλου Virgin και ένθερμος υποστηρικτής του Χουάν Γκουαϊντό) οργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή «συναυλία βοήθειας» υπέρ της Βενεζουέλας, σε συνοριακή γέφυρα μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας, από την κολομβιανή πλευρά βέβαια – εκεί δηλαδή όπου συγκεντρώνονται τα κοντέινερ της ανθρωπιστικής βοήθειας της οποίας τη μεταφορά στη Βενεζουέλα και τη διανομή στον πεινασμένο λαό απαγορεύει ο Νικολάς Μαδούρο.

Απάντηση στη «μελωδική κίνηση» του Μπράνσον είχε έτοιμη ο Μαδούρο: είπε με τη σειρά του ότι και το επίσημο βενεζουελάνικο κράτος θα πραγματοποιήσει συναυλίες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, επί εθνικού εδάφους εννοείται. Ο τίτλος των εκδηλώσεων του καθεστώτος θα είναι: «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!»

Αμέσως άρχισαν τα όργανα να… κουρδίζουν παντού στον κόσμο: λόγου χάρη, ο Ρότζερ Γουότερς, επικεφαλής της ιστορικής βρετανικής μπάντας Pink Floyd, κατέκρινε την κίνηση του Μπράνσον, όπως έγραψε ο Guardian, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσπάθεια πίσω από την οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ και η οποία στόχο έχει να αμαυρώσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο!

Ο στόχος της εκδήλωσης του Μπράνσον είναι η παγκόσμια προβολή του «ανθρωπιστικού προβλήματος» αλλά και η συγκέντρωση 100 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ σε απευθείας σύνδεση.

«Η Βενεζουέλα δυστυχώς δεν έχει γίνει η ουτοπία που η σημερινή διοίκησή της ή η προηγούμενη διοίκηση ήλπιζαν, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να πεθαίνουν κυριολεκτικά από την έλλειψη ιατρικής βοήθειας» δήλωσε ο Μπράνσον στο Associated Press. «Η συναυλία νομίζω ότι θα συγκεντρώσει την προσοχή όλου του πλανήτη στο πρόβλημα».

Το ίδιο δημοσιογραφικό πρακτορείο μετέδωσε ότι στο κοντσέρτο του Μπράνσον θα λάβουν μέρος μία μεξικανική μπάντα, ο τραγουδοποιός Χουάν Λουίς Γκέρα από τον Αγιο Δομίνικο και από την Ευρώπη ο Μάνου Τσάο – όλοι τους αφιλοκερδώς. Πάντως ο γαλλοϊσπανός Μάνου Τσάο -ο οποίος θεωρείται… «κάπως αριστερός» και στην Ελλάδα έχει κάποιες συμπάθειες στη νεολαία- με tweet διέψευσε τη συμμετοχή του στην εκδήλωση του Μπράνσον, σημειώνοντας επιπλέον ότι και η είδηση που τον θέλει να λαμβάνει μέρος στη συναυλία του Μαδούρο είναι εσφαλμένη.