Τελικά, τα καταπράσινα νερά στη Βενετία δεν ήταν τρικ οικολογικής οργάνωσης | Vigili del Fuoco/REUTERS
Επικαιρότητα

Βενετία: Λύθηκε το μυστήριο με τα βαθυπράσινα νερά του Μεγάλου Καναλιού

Οι τοπικές αρχές αποφάνθηκαν ότι ο χρωματικός μετασχηματισμός οφείλεται στη φλουορεσκεΐνη, μια ουσία που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή δικτύων αποχέτευσης
Protagon Team

Η θεαματική μετατροπή ενός τμήματος του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας σε φθορίζον πράσινο την περασμένη Κυριακή, οφείλεται στη φλουορεσκεΐνη, μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή δικτύων αποχέτευσης, κατέληξαν οι τοπικές αρχές της πόλης, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι κάτοικοι παρατήρησαν ότι ένα τμήμα του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας είχε πάρει έντονο πράσινο χρώμα την Κυριακή, προτρέποντας την αστυνομία να διερευνήσει το φαινόμενο, εν μέσω εικασιών ότι θα μπορούσε να είναι κόλπο  περιβαλλοντολογικών οργανώσεων.

Ωστόσο, η ανάλυση έδειξε «την παρουσία φλουορεσκεΐνης στα δείγματα που ελήφθησαν», σύμφωνα με την περιφερειακή υπηρεσία για την περιβαλλοντική πρόληψη και προστασία της Βενετίας (ARPAV). Τα αποτελέσματα «δεν έδειξαν την παρουσία τοξικών στοιχείων στα δείγματα που αναλύθηκαν», σύμφωνα με την ARPAV, η οποία δεν διευκρίνισε την προέλευση της ουσίας.

Η αλλαγή του χρώματος, που παρατηρήθηκε από τους κατοίκους, προκάλεσε αρκετές ανησυχίες, με την αστυνομία να εξετάζει εάν το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι μια διαμαρτυρία ακτιβιστών για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Nuova Venezia.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Μεγάλο Κανάλι γίνεται πράσινο. Το 1968, ο αργεντινός καλλιτέχνης Νικολά Γκαρθία Ουριμπούρου έβαψε πράσινα τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας, χρησιμοποιώντας μια φθορίζουσα βαφή, κατά τη διάρκεια της 34ης Μπιενάλε της Βενετίας, σε ένα τρικ για την προώθηση της οικολογικής συνείδησης.