Τουρίστες απολαμβάνουν τη θέα από τη γέφυρα Ριάλτο, στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας | Ian Gavan/Getty Images/Ideal Image
Επικαιρότητα

Αγριεμένοι Βενετσιάνοι διαδηλώνουν κατά των… τουριστών

Κάθε χρόνο εγκαταλείπουν τη Βενετία 2.000 κάτοικοι, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της ιταλικής πόλης να έχει συρρικνωθεί στους 55.000, ενώ στα μέσα του 20ού αιώνα άγγιζαν τους 175.000 - Το πρόβλημα είναι τα σέλφι στικ, οι ρόδες των βαλιτσών, τα φαστφουντάδικα... ο μαζικός τουρισμός
Protagon Team

Κάθε χρόνο τα ίδια. Ο πληθυσμός τουριστών στη Βενετία αυξάνεται, ο πληθυσμός κατοίκων συρρικνώνεται. Συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια με ανησυχητικούς ρυθμούς. Και τελικά οι μόνιμοι κάτοικοι της ιταλικής πόλης έχουν μειωθεί στους 55.000 ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άγγιζαν τους 175.000!

Το παράδοξο είναι ότι αυτό που τους «διώχνει» είναι αυτό που τους «τρέφει»: ο τουρισμός. Αλλά για τους ντόπιους, μεγαλύτερους και νεότερους, ο τουρισμός των 28 εκατ. ατόμων τον χρόνο δεν υποφέρεται. Τους ενοχλούν, πλέον, τα πάντα. Είναι η φασαρία που δεν ταιριάζει καθόλου στο γαλήνιο περιβάλλον της υποθαλάσσιας πόλης. Είναι τα τρία – τέσσερα κρουαζιερόπλοια πο δένουν κάθε ημέρα, γεμίζοντας ρύπους, θόρυβο και ακόμη περισσότερους τουρίστες την πόλη. Είναι τα σέλφι στικ πάνω στις γόνδολες, τα μπέργκερ που τρώνε σε μία από τις 391 γέφυρες της πόλης, ακόμη και ο ήχος από τα ροδάκια των βαλιτσών τους!

«Με ρωτάτε πώς είναι να ζω μέσα σε αυτά τα σκατά;», λέει ο Λουτσιάνο Μπορτότ, γέννημα θρέμμα της Βενετίας, σε ανταποκριτή του βρετανικού Guardian. «Κάποτε ήταν υπέροχα. Είχαμε πολλούς καλλιτέχνες… τώρα το πρόβλημα είναι ο μαζικός τουρισμός, οι άνθρωποι που έρχονται απλώς για λίγες ώρες, δεν βλέπουν τίποτα και φεύγουν», τονίζει ο ίδιος ο οποίος γεννήθηκε και ζει στο Καναρέτζιο, μία γειτονιά μακριά από την ασφυκτική πλατεία Σαν Μάρκο.

Ενα κρουαζιερόπλοιο χαλάει την παραδοσιακή ομορφιά και αισθητική της Βενετίας

Περίπου 2.000 αγανακτισμένοι «Λουτσιάνοι» συμμετείχαν στις αρχές του Ιουλίου σε μία πορεία κατά της βιομηχανίας του τουρισμού. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σε λίγα χρόνια θα μείνουν μόνο οι τουρίστες! Αυτό θα ήταν μία κοινωνική, ανθρωπολογική, ιστορική καταστροφή», προειδοποιεί ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο Κάρλο Μπελτράμε.

Στην πορεία κατά του μαζικού τουρισμού, τα μπάνερ των διαδηλωτών έγραφαν: «Δεν φεύγω». Κι όμως, φεύγουν -κάθε χρόνο περίπου 2.000 άτομα! Η τελευταία ελπίδα για κάποιους ήταν ότι η Unesco θα κατέτασε τη Βενετία -που είναι ήδη αναγνωρισμένη ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς- στη λίστα με τα παρακινδυνευμένα μέρη. Αυτό θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα στις ιταλικές Αρχές και θα πυροδοτούσε τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και ρύθμισης των τουριστικών ροών. Αλλά η οργάνωση του ΟΗΕ τους απογοήτευσε. Εδωσε έναν ακόμη χρόνο προθεσμία στην ιταλική κυβέρνηση να καταλήξει σε μέτρα για την προστασία των μνημείων της πόλης και του ευάλωτου περιβάλλοντος.

«Αισθάνομαι ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου», τόνισε ο Μπελτράμε ο οποίος εύχεται κάποτε να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών και να αυξηθεί ο επιστημονικός τουρισμός στην πόλη. Αλλοι είναι πιο σκληροί. «Η Βενετία θα ήταν καλύτερη αν ήταν υπό βενετσιάνικη διαχείριση και όχι υπό ρωμαική», σχολίασε ο Λουτσιάνο Μπορτότ. Πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι η αυτονομοποίηση της περιφέρειας Βένετο, μία από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ιταλίας. Τον Οκτώβριο του 2017 θα διεξαχθεί ένα άτυπο δημοψήφισμα. «Αν είχαμε ένα επίσημο δημοψήφισμα, το Βένετο θα επέλεγε την απόσχισή του», εκτίμησε ο ίδιος.