Τεστ για κορονοϊό από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ στην πλατεία Κυψέλης (φωτογραφία αρχείου) | George Vitsaras /SOOC
Επικαιρότητα

«Βελτιώθηκε» κι άλλο η θέση της Ελλάδας – 14η στην Ευρώπη σε θανάτους από Covid-19

Υποχώρησε από την 9η θέση όπου βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Η λίστα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ΕCDC) περιλαμβάνει 31 χώρες
Γιάννης Δεβετζόγλου

Την προηγούμενη εβδομάδα η χώρα μας βρισκόταν στην 9η θέση σε αριθμό θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, όμως αυτό άλλαξε γρήγορα και το αρνητικό ρεκόρ μειώθηκε κατά πέντε θέσεις: πέσαμε στην 14η, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Ηταν άλλωστε αναμενόμενο να βρισκόμαστε σε ένα από τα ψηλότερα σκαλοπάτια της αρνητικής λίστας, καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας που έχασαν τη ζωή τους 99 άνθρωποι από ή με Covid-19 στην Ελλάδα, και ακολουθεί δεύτερος ο Απρίλιος, με 91 θύματα της νόσου.

Τα δεδομένα από το ECDC αποτυπώνουν την κατάσταση σε 31 χώρες τις τελευταίες 14 ημέρες, ώστε να αξιολογούνται καλύτερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές οι επιστήμονες, η λήψη οποιωνδήποτε περιοριστικών μέτρων δείχνει τα αποτελέσματά της ύστερα από δύο εβδομάδες.

Τόσο στην προηγούμενη, όσο και στην τρέχουσα καταγραφή του ECDC, η Ελλάδα εμφανίζει αναλογία 0,7 θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, δηλαδή παραμένει σταθερή, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου, όπως φαίνεται, κρούσματα και θάνατοι έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Στην αρνητική λίστα πέρασαν πάνω από τη χώρα μας η Ολλανδία, με αναλογία έναν θάνατο ανά 100.000 πληθυσμού (με 0,7 την προηγούμενη εβδομάδα), η Πολωνία με 0,8 (0,6 την προηγούμενη εβδομάδα), η Βρετανία με 0,9 (0,5 την προηγούμενη εβδομάδα) και το Βέλγιο με 0,9 (0,4 την προηγούμενη εβδομάδα).

Η Ισπανία παραμένει πρώτη με 3,4 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 3,2 στην προηγούμενη αποτύπωση.

Μικρή μείωση καταγράφηκε στη Ρουμανία, η οποία υποχώρησε στην τρίτη από τη δεύτερη θέση, με 2,6 θανάτους έναντι 2,9.

Τη θέση της πήρε η Μάλτα, η οποία μοιράζεται την πρώτη θέση μαζί με την Ισπανία (3,4 από 2,8 θανάτους ανά 100.000).

Διπλασιασμό στην αναλογία θανάτων είχε μέσα σε μία εβδομάδα και η Γερμανία (0,2 από 0,1), παραμένοντας, ωστόσο, σε χαμηλότερη θέση από την Ελλάδα, ενώ την ίδια μεταβολή έχει και η Νορβηγία.

Θετική είναι η εξέλιξη στην Κύπρο, η οποία έχει πλέον μηδενική αναλογία, έναντι 0,1 στα προηγούμενα στοιχεία του ECDC.