| Reuters
Επικαιρότητα

Βelh@rra: Οι Αμερικανοί χαιρετίζουν τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας

Το «πράσινο φως» των HΠΑ για τη συμφωνία Ελλάδος- Γαλλίας ήταν το «δώρο» κατευνασμού του Μακρόν για τα υποβρύχια, εκτιμούν αναλυτές. Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη για το ελληνογαλλικό σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας
Protagon Team

Παραμονές των ανακοινώσεων Μητσοτάκη – Μακρόν για το ελληνογαλλικό σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας, καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη για τη συμφωνία προμήθειας των 3+1 φρεγατών FDI (Βelh@rra) και των κορβετών Gowind. Στον διεθνή Τύπο, η συμφωνία για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού ερμηνεύθηκε ως «αντιστάθμισμα» για το πλήγμα που υπέστη ο γαλλικός ναυπηγικός-αμυντικός κλάδος από την απώλεια της «προμήθειας του αιώνα» –λόγω ΑUKUS– για τα γαλλικά υποβρύχια στην Αυστραλία. Και αυτό, παρά τη μεγάλη διαφορά στο ύψος των δύο προμηθειών.

Το «πράσινο φως» των Αμερικανών για τη συμφωνία Ελλάδος – Γαλλίας ήταν το «δώρο» κατευνασμού του Μακρόν για τα υποβρύχια, εκτίμησαν αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στη συμφωνία με το Παρίσι για την προμήθεια των νέων φρεγατών και κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό ήταν εν γνώσει της Ουάσινγκτον. Αλλωστε, μία ημέρα πριν από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Μακρόν, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια (που λίγες ώρες αργότερα συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στο Παρίσι για την υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου).

Η επιβεβαίωση ήρθε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που χαιρέτισε τις συνεχείς επενδύσεις της Ελλάδας για την αναβάθμιση των αμυντικών  δυνατοτήτων της, αλλά και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές δεσμεύσεις της για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, «απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση, με ρίζες στις κοινές αξίες μας. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών στόχων μας για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό».

«Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ – Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στην υπό διαπραγμάτευση νέα MDCA και την επιδίωξη της Ουάσινγκτον να είναι πενταετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται στις αρχές του επόμενου μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας), που όπως εκτίμησε, θα συμβάλει  στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί τη μετατροπή της MDCA σε πενταετούς ανανέωσης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, γεγονός το οποίο θα αποδεσμεύσει πόρους για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις.

Πηγές  που επικαλείται η «Καθημερινή» δεν απέκλειαν ακόμη και τη μονοετή ανανέωση, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο της πενταετίας υπό πιο χαλαρές συνθήκες. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον εστιάζονται επίσης και στη μορφή που θα έχει η αμερικανική πολιτική στήριξη, πιθανότατα σε μια επιστολή που θα συνοδεύει την πενταετή MDCA και θα είναι ελαφρώς πιο προωθημένη από εκείνη του Μάικ Πομπέο το 2020. Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο ως «ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής, που διέπεται από συνεργασία και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», ενώ ζητούσε από την Τουρκία «να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα».