Ο βελγικός στρατός αλλάζει. Δεν ενισχύει την αυστηρότητά του υπό τον φόβο της τρομοκρατίας, αντίθετα χαλαρώνει τα χαλινάρια επιδεικνύοντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.
Πώς θα γίνει αυτό; Σχεδιάζει να επιτρέψει στους νεοσύλλεκτους, που τους λείπει η οικογένειά τους, να κοιμούνται κατά τη βασική εκπαίδευση στο σπίτι και όχι σε στρατώνες.
Το συγκεκριμένο πλάνο ήρθε στην επιφάνεια εξαιτίας τού ανησυχητικά μειωμένου αριθμού νεοσυλλέκτων στο Βέλγιο.
Ολο και πληθαίνουν τα παράπονα των νέων που δεν θέλουν να καταταγούν στον στρατό, επειδή -κλασικά- τους λείπουν οικογένεια και φίλοι.
Φυσικά, δεν προκαλεί εντύπωση ότι υπάρχουν διαφωνίες για το προωθούμενο σχέδιο χαλάρωσης της βασικής εκπαίδευσης. Από ποιους άλλους; Μα, από τους παλαιότερους, οι οποίοι έχουν γευτεί την ψυχρολουσία να είναι μακριά από τους αγαπημένους τους και αισθάνονται την αδικία να τους πνίγει.
«Ο στρατός ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Επιθυμεί να εντάξει στο πρόγραμμα περισσότερα ελεύθερα απογεύματα για να φεύγουν οι νεοσύλλεκτοι από τους στρατώνες. Ακόμη, όμως, πρέπει να βρίσκονται στην πύλη την Κυριακή το απόγευμα ή το αργότερο τη Δευτέρα το πρωί, ενώ δεν επιτρέπεται να βγουν πριν από την Παρασκευή», δήλωσε ο Αλεξ Κλέισεν εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.
Σε μια ακόμη κίνηση αλλαγής του αυστηρού χαρακτήρα του στρατού θα προχωρήσει το υπουργείο: θα επεκτείνει τον χρόνο ξεκούρασης τα Σαββατοκύριακα.
Κριτική έχει αντιμετωπίσει, τα τελευταία χρόνια, το Βέλγιο επειδή δεν κινείται βάσει της δέσμευσής του στο ΝΑΤΟ, με τις αμυντικές δαπάνες να βρίσκονται κάτω από το 2% του ΑΕΠ.
Προς το παρόν ξοδεύει το 0,9% του ΑΕΠ στον συγκεκριμένο τομέα, με το 75% αυτού να πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος λόγος γίνεται για την ενίσχυση της παρουσίας του στρατού στους βελγικούς δρόμους, εκεί όπου έχουν γίνει τρομοκρατικά χτυπήματα.
Στον βελγικό στρατό απασχολούνται 2.204 γυναίκες και 25.687 άνδρες, ενώ εβδομήντα μέλη του περιφρουρούν το αεροδρόμιο Μαζάρι Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν.