Σε μία σπάνια κριτική του έργου της σουηδικής κυβέρνησης προχώρησε ο βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, στην συνέντευξη που δίνει παραδοσιακά στο τέλος της χρονιάς.
Ο σουηδός βασιλιάς τόνισε ότι η χώρα απέτυχε στη διαχείριση του κορονοϊού, προτιμώντας, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, να μην εφαρμόσει αυστηρό lockdown ούτε την άνοιξη ούτε το φθινόπωρο.
«Νομίζω πως αποτύχαμε. Εχουμε μεγάλο αριθμό θανάτων και αυτό είναι τραγικό», είπε o βασιλιάς κατά την ετήσια ανασκόπηση της βασιλικής οικογένειας.
Η επίσημη παραδοχή έρχεται μία ημέρα μετά τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν κατά των λοιμωξιολόγων για την πορεία της πανδημίας και το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, που βρήκε την κυβέρνηση υπεύθυνη για τους χιλιάδες θανάτους στους οίκους ευγηρίας.
«Ο λαός μας έχει υποφέρει σε τεράστιο βαθμό, υπό δύσκολες συνθήκες», είπε ο βασιλιάς και αναφέρθηκε στους πολλούς Σουηδούς που δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν από κοντά τους δικούς τους ανθρώπους. «Είναι μια σκληρή και τραυματική εμπειρία να μην μπορείς να πεις ένα θερμό αντίο».
Η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής, 350.000 κρούσματα και 7.800 θανάτους, με πληθυσμό ίδιο με της Ελλάδας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του επικεφαλής λοιμωξιολόγου, Αντερς Τέγκνελ, έχει μειωθεί κατά 13%, φτάνοντας στο 59%, ενώ το 52% εμπιστεύεται το σύστημα υγείας και μόλις το 34% την κυβέρνηση.
Παρά το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο Τέγκνελ επιμένει, σύμφωνα με τον Guardian, ότι δεν έχει αποτύχει η προσέγγιση της χώρας, για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη ο ίδιος, και ότι είναι ακόμα νωρίς να κριθεί. «Λίγο πολύ όλες οι χώρες βρίσκονται στο ίδιο σημείο», είπε και παραδέχθηκε ότι σε κάποιες περιοχές, η κατάσταση τείνει να ξεφύγει.
Το νούμερο των 766 θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, είναι δεκαπλάσιο από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, πενταπλάσιο από τη Δανία, αλλά χαμηλότερο από ό,τι σε χώρες με αυστηρά lockdown, όπως οι Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Βρετανία.
Η χώρα βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στην ατομική ευθύνη των πολιτών, οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές, η εστίαση και η αγορά παραμένουν ανοιχτές, ενώ μόνο η εκπαίδευση των μαθητών γίνεται από το σπίτι. Στην ουσία, τα μόνα περιοριστικά μέτρα είναι το όριο των συναθροίσεων, στα οκτώ άτομα και οι πωλήσεις αλκοόλ, που απαγορεύονται μετά τις 10 το βράδυ.