Από παλαιότερη διαδήλωση αρνητών στη Θεσσαλονίκη | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Βασιλακόπουλος: Ελλειμμα παιδείας ότι αρνούμαστε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα ευρήματα της επιστήμης

Περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν τόσο χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, που δεν υπάρχει τείχος ανοσίας, είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε τον περυσινό Οκτώβριο-Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη
Protagon Team

Στο έλλειμμα παιδείας που –όπως είπε– έχουμε ως χώρα τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, απέδωσε ο καθηγητής Παναγιώτης Βασιλακόπουλος την επίμονη και σε ορισμένες περιοχές μαζική άρνηση-αμφισβήτηση της επιστήμης, σε θέματα όπως ο εμβολιασμός κατά της COVID-19.

«Το ότι αρνούμαστε σε τόσο μεγάλο ποσοστό τα ευρήματα της επιστήμης  ως έθνος, ως χώρα, πρέπει να μας προβληματίσει για το τι παιδεία πήραμε όλοι μας ως χώρα τα τελευταία 50-60 χρόνια και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα ευρήματα της επιστήμης», παρατήρησε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτέλεσε την εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας, με αφορμή το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται «στο κόκκινο».

«Αν οι βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκεί. Θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει», τόνισε για να συμπληρώσει:

«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας».

Οπως επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, «στην κοινωνία δεν φτάνουν μόνο οι γιατροί και οι κυβερνήσεις, καθένας από εμάς πρέπει να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας», και προκειμένου να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού, υπενθύμισε ότι πέρυσι με τα ίδια κρούσματα είχαμε 100 νεκρούς και σήμερα 30.

Χώρες όπως οι Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία τα πάνε καλύτερα από τη δική μας, παρατήρησε, γιατί έχουν 15% με 20% παραπάνω ποσοστό εμβολιασμού.