Mία φωτογραφία, χίλιες λέξεις για το κλίμα της συνάντησης Φιντάν - Μπλίνκεν | REUTERS/Jonathan Ernst/Pool
Επικαιρότητα

Βαρύ «πολικό ψύχος» στη συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν

Η συνάντηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν οι καθιερωμένες δηλώσεις στον Τύπο - ενδεικτικό της διάστασης απόψεων και της ψυχρότητας στις σχέσεις των δύο πλευρών
Protagon Team

Η πολυαναμενόμενη –απόντος του Ερντογάν– συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αγκυρα, για την κατάσταση στη Γάζα, ολοκληρώθηκε χωρίς καν να γίνουν δηλώσεις στο Τύπο μετά το πέρας της – γεγονός που μαρτυρά την ψυχρότητα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη σκιά και της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Αμέσως μετά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναχώρησε για το Τόκιο.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν άλλωστε και η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Τούρκοι στον αμερικανό ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, στέλνοντας έναν αντινομάρχη και τη διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβη Γιαπράκ Μπαλκάν.

Αλλά και στην πρώτη χειραψία των δύο υπουργών (φωτογραφία πάνω), ο Χακάν Φιντάν απέφυγε… διπλωματικά την απόπειρα ασπασμού από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών (δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο κάτω).

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην τουρκική πρωτεύουσα, η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες  και στην ατζέντα βρέθηκαν πέρα από το Παλαιστινιακό, το θέμα της προμήθειας των  F-16, υπό το βάρος και των τελευταίων δηλώσεων Ερντογάν για την Χαμάς ως απελευθερωτικό κίνημα, η Συρία και κουρδικές πολιτοφυλακές, όπως και το το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν φέρεται να μετέφερε στον Μπλίνκεν τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για την αυστηροποίηση κυρώσεων κατά τουρκικών προσώπων και εταιρειών από την Ουάσινγκτον, αλλά και τον εκνευρισμό της για το λιμνάζον θέμα των F-16. Επί τάπητος εξάλλου τέθηκε και η υποστήριξη των Αμερικανών προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία που πρωτοστάτησαν στις μάχες κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους –τις οποίες όμως η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις-παρακλάδι του PKK.

Την ώρα της συνάντησης Φιντάν – Μπλίνκεν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Αγκυρα ηχούσε το σύνθημα «Δολοφόνε Μπλίνκεν, φύγε από την Τουρκία» στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν για την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.