Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσει «μακριά από τις Βρυξέλλες, αλλά κοντά στην Ευρώπη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος περιέγραψε το Brexit ως «δύσκολη και δυσάρεστη πραγματικότητα», τους λόγους της οποίας πρέπει, όπως λέει, να αναλύσει κάποια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αποχώρηση της Βρετανίας που θα γίνει επίσημα στις 01:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), ο κ. Βαρβιτσιώτης εξήγησε γιατί είναι δύσκολη η πραγματικότητα της εξόδου.
«Οντως η Ευρώπη χάνει από την απουσία της Μεγάλης Βρετανίας και αυτό δεν είναι ευχάριστη εξέλιξη. Από την άλλη, ήταν απόφαση του βρετανικού λαού να προχωρήσει μακριά από τις Βρυξέλλες – αλλά, από ό,τι φαίνεται, κοντά στην Ευρώπη.
»Αυτό είναι ένα μήνυμα που κάποια στιγμή οι Βρυξέλλες πρέπει να το συζητήσουν: το γιατί χάσαμε τη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο για διμερείς επαφές και για να συμμετάσχει στην 2η συνάντηση υψηλού επιπέδου της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για των έλεγχο των μικρών όπλων στα δυτικά Βαλκάνια.
Σχετικά με τις συνέπειες του Brexit, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι έχει ήδη ψηφιστεί σχέδιο νόμου με το οποίο ρυθμίζονται πρακτικά και ουσιαστικά ζητήματα της επόμενης μέρας. «Αφορά ουσιαστικά τις διαδικασίες με τις οποίες οι βρετανοί υπήκοοι στην Ελλάδα θα διατηρήσουν το δικαίωμα να παραμένουν στην Ελλάδα και βρίσκεται σε ευθεία αναλογία με τις διατάξεις που ισχύουν για τους Ελληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στους οποίους ήδη παρέχεται δικαίωμα παραμονής», εξήγησε.
Εκανε ακόμη λόγο για τις ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση των τελωνείων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες στις εισαγωγές και τις εξαγωγές από τη Βρετανία, η οποία γίνεται πλέον τρίτη χώρα, καθώς και για τις προετοιμασίες στον τουριστικό κλάδο, ώστε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη ροή των βρετανών τουριστών.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέθεσε ότι το προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά και τις διαδικασίες σχετικά με την κατάρτιση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Μεγάλη Βρετανία για τα εμπορικά σήματα. Την αποστολή αυτή θα χειριστεί εκ μέρους της ΕΕ ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού, όπως διευκρινίζει ο υπουργός, δοθεί πράσινο φως από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.