Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ
Επικαιρότητα

Βαρθολομαίος: «Απάνθρωπη» η πολιτική Πούτιν, «αντιχριστιανικό» το κήρυγμα του Πατριάρχη Μόσχας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τοποθετείται ξεκάθαρα κατά του πολέμου στην Ουκρανία, μιλώντας για «αποτρόπαιη φρίκη». Παίρνει θέση και για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, λέγοντας πως πρέπει πια να πάψουν οι φανατισμοί και η μικροψυχία
Protagon Team

Σκληρή απάντηση επεφύλασσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Ρωσία για τον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με τις «ευλογίες» της ρωσικής εκκλησίας.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος προσευχήθηκε για τους ρώσους κληρικούς και λαϊκούς, «που υποστηρίζουν τους χειμαζόμενους αδελφούς τους στην Ουκρανία και υφίστανται διώξεις και φυλακίσεις, επειδή ανθίστανται στην απάνθρωπη πολιτική του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του «αντιχριστιανικού κηρύγματος» του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε την Παρασκευή στη θεία λειτουργία για την εορτή του Αγίου Νικολάου στον Ιερό Ναό στο Τζιβαλί της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος έχει παραχωρηθεί για την εξυπηρέτηση της ουκρανόφωνης κοινότητας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Πατριαρχείου, στην ομιλία του ανέφερε:

«Το ανύστακτον ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως επεκτείνεται και προς τον πιστόν και σκληρώς δοκιμαζόμενον λαόν της Ουκρανίας, ο οποίος επί σχεδόν τρία έτη βιώνει την φρίκην ενός αποτροπαίου πολέμου από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η επικειμένη εορτή των Χριστουγέννων, η κατ᾽ εξοχήν ημέρα εξαγγελίας της “επί γης ειρήνης”, θα πρέπει να κινητοποιήσει όλους για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου με δικαία και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία.

»Προσευχόμεθα αδιαλείπτως υπέρ της ταχείας και πλήρους αποκαταστάσεως της υγείας των τραυματιών και υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των θυμάτων και κουφισμού των οικογενειών των τόσον εις την Ουκρανίαν όσον και εις την Ρωσίαν. Σήμερον δε απευθύνομεν ιδιαιτέρας ικεσίας προς τον εορταζόμενον ‘Αγιον Νικόλαον και υπέρ όλων εκείνων των Ρώσων κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι υποστηρίζουν τους εν Ουκρανία χειμαζομένους Ορθοδόξους αδελφούς τους και υφίστανται απηνείς διώξεις και φυλακίσεις, επειδή ακριβώς υψώνουν την φωνή τους εναντίον της απανθρώπου πολιτικής του προέδρου Πούτιν και του αντιχριστιανικού κηρύγματος του Πατριάρχου Κυρίλλου. Είθε το παράδειγμά των να αφυπνίσει συνειδήσεις εντός και εκτός της χώρας των».

Τι είπε για το Κοινό Πάσχα

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στον κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι το 2025 οι ημερομηνίες συμπίπτουν και είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για να καθιερωθεί το Κοινό Πάσχα. Είπε ακόμη ότι αν συμφωνήσουν Ορθόδοξοι και Καθολικοί, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν η αγγλικανική και άλλες προτεσταντικές εκκλησίες.

«Μας δίδεται χρυσή ευκαιρία να καταλήξωμεν εις συμφωνίαν με τον αδελφόν Φραγκίσκον περί της μονίμου καθιερώσεως του εορτασμού του Πάσχα υπό της Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας την αυτήν ημέραν και διά τα επόμενα έτη, συμφώνως μάλιστα προς το Κανόνιον της καθ᾽ ημάς Εκκλησίας. Είμεθα δε αισιόδοξοι ότι και η Αγγλικανική Εκκλησία και αι λοιπαί Προτε-σταντικαί Ομολογίαι ασμένως θα υιοθετήσουν μίαν τοιαύτην συμφωνίαν». 

Στους ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι αντιδρούν σε αυτή την προοπτική ο Οικουμενικός Πατριάρχης διευκρίνισε ότι η συμφωνία θα αφορά αποκλειστικά την ημέρα εορτασμού του Πάσχα -όπως συμβαίνει ήδη με τον εορτασμό των Χριστουγέννων- και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά συλλειτουργία μεταξύ των δύο εκκλησιών:

«Η συλλειτουργία προϋποθέτει την κοινωνίαν μεταξύ των δύο Εκκλησιών μας, εις την οποίαν, παρά την πρόοδον του θεολογικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεσθή, δεν έχουμε ακόμη φθάσει».

Πρόσθεσε δε ότι είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχουν ακόμη «φανατισμοί, μικροψυχία και προκαταλήψεις».

Προσευχή για τους Ρώσσους κληρικούς και λαϊκούς, που υποστηρίζουν τους χειμαζόμενους Ορθοδόξους αδελφούς τους στην Ουκρανία