Η «ακτινογραφία» του κόσμου έγινε με 36.000 συνεντεύξεις και απέδειξε ότι ο άνθρωπος στη Δύση έχει χάσει τις ελπίδες του γενικώς και ειδικότερα στο πολιτικό σύστημα και στο προσωπικό του, σε αντίθεση με τον άνθρωπο των χωρών του πρώην Τρίτου Κόσμου ο οποίος προσβλέπει στην αύξηση του εισοδήματός του και στην καλυτέρευση των όρων διαβίωσής του μέσα στην πενταετία.
Τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν από το πρότζεκτ «Βαρόμετρο» του ερευνητικού κολοσσού Edelman ο οποίος διενήργησε και τις προαναφερθείσες συνεντεύξεις σε 28 χώρες, σε Ανατολή και Δύση, τον περασμένο Νοέμβριο.
Η δυσπιστία απέναντι στις κυβερνήσεις και σε άλλους θεσμούς της δυτικής δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου βέβαια, παραμένει υψηλή και συνεχώς μεγαλώνει, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις χώρες εκείνες τις οποίες οι Δυτικοί αποκαλούν «αυταρχικές» (Κίνα, Σαουδική Αραβία, κ.ά.), αφού εκεί οι λαοί δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους.
Βέβαια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι δεν εμπιστεύεται δημοσκοπήσεις και έρευνες αυτού του τύπου, καθ’ όσον και τα γκάλοπ τα οποία αφορούν αποκλειστικά τις ΗΠΑ τον στενοχωρούν, ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίσει ορισμένα στοιχεία που ανέδειξε το «Βρόμετρο» του Edelman.
Η απώλεια της θέσης εργασίας
Η ρητορική των δυτικών κυβερνήσεων περί νέας εποχής στην εργασία (από την πανδημική και εξ αποστάσεως μέχρι την «ευέλικτη» λόγω κατάργησης των ασφαλιστικών δικλίδων και την απαξιωμένη εξαιτίας των ρομπότ) έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη: ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας απασχόλησης συγκεντρώνει υψηλότατο ποσοστό (85%) και έρχεται πρώτος στη σχετική λίστα, ενώ ο προωθούμενος από τις δυτικές κυβερνήσεις «φόβος για το κλίμα» συγκεντρώνει ένα (όχι αμελητέο) 75% και έρχεται δεύτερος. Η ανησυχία του κόσμου περί απώλειας της ατομικής ελευθερίας έρχεται Τρίτη στη λίστα με ποσοστό 65%.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του «Βαρομέτρου» αφορά τη συσχέτιση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς με τις προσδοκίες των ανθρώπων σε βάθος πενταετίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «αυταρχικές» εξουσίες νικούν κατά κράτος τους δημοκράτες.
Είναι εντυπωσιακή η αισιοδοξία των Ινδών, αφού σε ποσοστό 80% πιστεύουν ότι το 2027 θα είναι πολύ καλύτερη η ζωή τους, ενώ τους ακολουθούν οι κάτοικοι των Εμιράτων με ποσοστό 78% και οι Κινέζοι με ποσοστό 64%. Στην κομμουνιστική χώρα, βέβαια, το ποσοστό της αισιοδοξίας έχει πέσει οκτώ μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση – κάτι που πρέπει να προβληματίσει και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Στις δυτικές χώρες καταγράφηκαν καταποντίσεις της εμπιστοσύνης και κατακρημνίσεις της αισιοδοξίας: οι ΗΠΑ έχασαν άλλες έξι μονάδες και περιορίστηκαν στο 40%, ενώ ακόμη παρακάτω βρίσκεται η Γερμανία (22%). Στην Ευρώπη καταγράφηκε άνοδος της αισιοδοξίας μόνο στη Βρετανία (+2%). Σε αυτό το θέμα, τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των δυτικών μεγάλων οικονομιών το «Βαρόμετρο» τις κατέγραψε στην Ιαπωνία.