Η Ολομέλεια της Βουλής σε συνεδρίαση με τον Πρωθυπουργό στο βήμα | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Δημοσκοπικό «βαρομετρικό χαμηλό» για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Απογοήτευση και άγχος επικρατούν στους πολίτες οι οποίοι όμως δεν θέλουν εκλογές, δείχνει η έρευνα της Public Issue για τον Νοέμβριο, με την δημοφιλία του κ. Τσίπρα να υπολείπεται σημαντικά αυτής του κ. Μητσοτάκη. Το 52% εκτιμά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα
Protagon Team

Μια εικόνα κάμψης της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού και απογοήτευσης από τα δύο μεγάλα κόμματα, αν όχι από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, αναδεικνύεται από το «Πολιτικό Βαρόμετρο» της Public Issue για το Νοέμβριο.

Η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι ούτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ούτε μια της ΝΔ είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χώρα. Ωστόσο, δεν θέλουν εκλογές, ενώ εννέα στους δέκα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.

Αναλυτικό, σε ό,τι αφορά την δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 45% και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας (37%), η Φώφη Γεννηματά (36%), ο Σταύρος Θεοδωράκης (31%) και ο Βασίλης Λεβέντης (29%).

Μόλις έκτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 24% και ακολουθεί ο εταίρος του στην κυβέρνηση Πάνος Καμμένος (22%). Τελευταίος με 12% ο Νίκος Μιχαλιολιάκος.

Σε σχέση πάντως με την προηγούμενη μέτρηση στα τέλη Οκτωβρίου, ο κ. Τσίπρας ενισχύθηκε κατά  δύο μονάδες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υποχώρησε κατά δύο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 42% έναντι 22% του κ. Τσίπρα.  «Κανένας» δεν είναι καταλληλότερος απαντά το 35%.

Στην έρευνα δεν έγιναν ερωτήσεις για την πρόθεση ψήφου.

Γενική απογοήτευση

Οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ενώ τους τελευταίους μήνες γίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι και από τους δύο.

Μόλις το 8% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και μόλις το 15% από αυτήν της αντιπολίτευσης. Αν και η ικανοποίηση από την αντιπολίτευση αυξανόταν ελαφρά τους τελευταίους μήνες, τον Νοέμβριο υποχώρησε έξι μονάδες, την ώρα που για την κυβέρνηση υποχώρησε κατά μία.

Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζει, μόνο το 14% εκτιμά ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα και το 32% μια κυβέρνηση ΝΔ. Η πλειοψηφία, το 52%, πιστεύει ότι καμιά από τις δύο δεν μπορεί.

Το 53% εκτιμά ότι μάλλον δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές και το 45% ότι μάλλον χρειάζεται. Τον περασμένο Μάιο η τάση ήταν 64% «μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές» και 32% «μάλλον ναι».

Στο ερώτημα για το αν η χώρα κινείται προς την ορθή ή την λάθος κατεύθυνση, το 88% απαντά προς την λάθος και μόλις το 8% προς την ορθή. Περισσότερο αισιόδοξοι σε σχέση με τους άλλους ψηφοφόρους είναι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμούν σε ποσοστό 19% ότι η χώρα κινείται ορθά.

Τον τελευταίο χρόνο η θέση της χώρας έγινε πιο αδύναμη λέει το 53% των ψηφοφόρων, το 38% την κρίνει αμετάβλητη και το 9% πιο ισχυρή.

Οργή, απογοήτευση και άγχος κυριαρχούν ανάμεσα στους πολίτες, σύμφωνα με όσα δηλώνουν, με τα δύο πρώτα να εκδηλώνονται κυρίως στους οπαδούς της ΝΔ ενώ το άγχος να επικρατεί ελαφρά στους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε σχέση με το χρέος, το 58% των πολιτών δηλώνει ότι η χώρα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για να πληρώσει το μικρότερο μέρος του χρέους, το 25% θέλει στάση πληρωμών προς τους δανειστές ενώ το 9% εκτιμά πως η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος.

* Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.005 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε όλη τη χώρα το διάστημα 18-25 Νοεμβρίου 2016. Το σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 3,2%.