Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί την τελευταία εβδομάδα κεντρικοί δρόμοι της Βαρκελώνης καθώς διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του καταλανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ.
Ο ράπερ συνελήφθη την Τρίτη για εξύμνηση της τρομοκρατίας και για προσβολή των ισπανικών δυνάμεων της τάξης και της μοναρχίας μέσα από στίχους του και αναρτήσεις του στο Twitter και θα εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα μηνών.
Ο Χασέλ εκφράστηκε υπέρ της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ και αποκάλεσε τον Χουάν Κάρλος μαφιόζο. Εχει καταδικαστεί σε φυλάκιση άλλες δύο φορές, την πρώτη πριν πέντε χρόνια γιατί επιτέθηκε σε δημοσιογράφο και τη δεύτερη πρόσφατα γιατί απείλησε ότι θα σκοτώσει έναν άντρα σε μπαρ.
Η σύλληψή του πυροδότησε μια συζήτηση για τους νόμους περί ελευθερίας της έκφρασης στην Ισπανία.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές έριξαν μπουκάλια στην αστυνομία, έστησαν οδοφράγματα και βανδάλισαν καταστήματα σε γνωστό εμπορικό δρόμο της Βαρκελώνης, ενώ έσπασαν και παράθυρα στο διατηρητέο κέντρο συναυλιών Palau de la Musica. Εννέα άτομα συνελήφθησαν, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι. Κάποιοι συνελήφθησαν ενώ έκαναν πλιάτσικο σε καταστήματα.
Το Σάββατο, εννέα άτομα τραυματίστηκαν, οι οκτώ αστυνομικοί, δύο εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα μια διαδήλωση στη Μαδρίτη ήταν ειρηνική, ενώ στην Παμπλόνα υπήρξαν επίσης συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές.
Την Τετάρτη, είχαν τραυματιστεί 55 άτομα, ενώ μία γυναίκα έχασε την όρασή της από το ένα μάτι, όταν την χτύπησε σφαίρα από καουτσούκ.
Συνολικά, η αστυνομία έχει συλλάβει 100 άτομα στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων σε όλη τη χώρα.
Νωρίτερα, η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κριστίνα Νάρμπονα καταδίκασε τη βία. «Επαναλαμβάνουμε την ισχυρότερη καταδίκη μας για βία που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης», είπε.
Ωστόσο ο ράπερ δεν έχει κερδίσει μόνο τη στήριξη θαυμαστών του, αλλά και εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου. Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ είναι μεταξύ καλλιτεχνών, διασημοτήτων και πολιτικών που ζήτησαν αλλαγή στον νόμο για την ελευθερία της έκφρασης.
Πάντως, σύμφωνα με τους Times, οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν για τον Χασέλ, όμως φαίνεται ότι εξελίχθηκαν σε έκφραση διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην Ισπανία γενικότερα.