Ο Κάρλες Πουτζντεμόν μιλά στη Βαρκελώνη, κοντά στο καταλανικό Κοινοβούλιο, την Πέμπτη | EPA/ALBERTO ESTEVEZ
Επικαιρότητα

Βαρκελώνη: Μην τον είδατε τον Πουτζντεμόν – πώς διέφυγε ο καταζητούμενος αυτονομιστής

Νέος πονοκέφαλος για τον Πέδρο Σάντσεθ το φιάσκο με την εμφάνιση και εξαφάνιση του καταλανού αυτοεξόριστου πολιτικού, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από τις ισπανικές αρχές
Protagon Team

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που διευθύνει την έρευνα για τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ζήτησε εξηγήσεις από την καταλανική αστυνομία και το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη διαφυγή την Πέμπτη, του αυτονομιστή ηγέτη μετά τη σύντομη επανεμφάνισή του στη Βαρκελώνη.

Ο Πάμπλο Γιαρένα, που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες σχετικά με την αστυνομική δύναμη «που είχε εγκριθεί και αναπτυχθεί» στη Βαρκελώνη προκειμένου να κατανοήσει την «αποτυχία» της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Εσωτερικών, ο δικαστής ζήτησε πληροφορίες για τα μέσα που είχαν αναπτυχθεί «ώστε να εντοπιστεί στα σύνορα και να τεθεί υπό κράτηση», καθώς και για τις εντολές που είχαν δοθεί για να συλληφθεί «μετά τη φυγή του», η οποία μάλιστα έγινε σε απευθείας μετάδοση από την ισπανική τηλεόραση.

Από την καταλανική αστυνομία -Mossos d’esquadra- ο δικαστής ζήτησε τα ονόματα «εκείνων που συνέλαβαν την ιδέα της επιχείρησης, εκείνων που επιφορτίστηκαν με την έγκρισή της και εκείνων που επιφορτίστηκαν με την εφαρμογή της ή την επιχειρησιακή ανάπτυξή της».

Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν στη Βαρκελώνη επειδή βοήθησαν τον Πουτζντεμόν να διαφύγει.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο πολιτικός κατάφερε να διαφύγει, αμέσως μετά τη σύντομη ομιλία του, με τη βοήθεια του πλήθους των υποστηρικτών του που είχε συγκεντρωθεί.

Ευρισκόμενος στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο ισπανός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η επιχείρηση για τη σύλληψη του αυτονομιστή ηγέτη «ήταν ευθύνη της Mossos». που «είναι η αρμόδια αστυνομική δύναμη για να εφαρμόσει τις δικαστικές εντολές».

«Στην κυβέρνηση, αυτό που κάνουμε και αυτό το οποίο εγγυόμαστε είναι πως η Ισπανία είναι κράτος Δικαίου, όπου ο νόμος εφαρμόζεται και όπου οι δικαστικές εντολές πρέπει να τηρούνται», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πρώην στέλεχος υπηρεσιών πληροφοριών εξήγησε στο Politico ότι είναι εύκολο για κάποιον να χαθεί μέσα στο πλήθος και ας τον παρακολουθούν αστυνομικοί, ένστολοι και μη.

Την Πέμπτη, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.500 άνθρωποι για να δουν τον Πουτζντεμόν, οι οποίοι έδρασαν ως ασπίδα προστασίας όσο βρισκόταν στους δρόμους της Βαρκελώνης. Η αστυνομία προφανώς δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με το πλήθος.

Υποστηρικτές του Κάρλες Πουτζντεμόν σχηματίζουν τείχος προστασίας στο σημείο δίπλα στη σκηνή -REUTERS/Nacho Doce

Στη συνέχεια, τουλάχιστον 300 αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκα στους δρόμους, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς στην περιοχή, αλλά δεν κατάφεραν να τον βρουν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το Politico εκτιμά ότι ο Πουτζντεμόν ενδέχεται να χρησιμοποίησε ένα μονοπάτι στα Πυρηναία για τη διαφυγή του και να μην έχει περάσει ακόμα τα σύνορα.

«Γύρισε στο Βέλγιο»

Στο μεταξύ, δικηγόρος του αυτονομιστή ηγέτη δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Καταλονίας ότι ο πελάτης του «βρίσκεται εκτός» Ισπανίας μετά τη νέα φυγή του.

«Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται εκτός του [ισπανικού] κράτους» (όπως αποκαλούν την Ισπανία οι καταλανοί εθνικιστές), δήλωσε στον Rac1 ο Γκονθάλο Μπόγε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Χθες βράδυ ο ίδιος είχε δηλώσει στην καταλανική δημόσια τηλεόραση πως ο Πουτζντεμόν είχε «επιστρέψει σπίτι του» μετά τη σύντομη ομιλία του κοντά στο καταλανικό Κοινοβούλιο, όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Πουτζντεμόν, του Junts per Catalunya («Μαζί για την Καταλονία»), επιβεβαίωσε πως ο αυτονομιστής ηγέτης επέστρεψε στο Βέλγιο.

Ο Ζόρντι Τουρούλ δήλωσε στον στον Rac1 πως δεν γνωρίζει αν ο Πουτζντεμόν έχει ήδη φθάσει στο σπίτι του στο Βατερλό, όπου κατοικεί αφότου αυτοεξορίστηκε πριν από επτά χρόνια.

Ο Πουτζντεμόν είναι «εκείνος που οφείλει να δημοσιοποιήσει» τον τόπο όπου βρίσκεται, πρόσθεσε σήμερα ο δικηγόρος του, διαβεβαιώνοντας πως ο πελάτης του θα λάβει τον λόγο «σήμερα ή αύριο».

Σφοδρές αντιδράσεις για το φιάσκο

Οπως ήταν φυσικό, η υπόλοιπη Ισπανία αντέδρασε με οργή όταν έγινε γνωστή η αποτυχία των αρχών να συλλάβουν τον καταλανό αυτονομιστή.

Ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, αρχηγός της δεξιάς αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον Πέδρο Σάντσεθ για την «αφόρητη ταπείνωση» και την «ασυγχώρητη ζημιά στην εικόνα της χώρας» τονίζοντας ότι «αντί να βγάλει ο Πουτζντεμόν την Καταλονία από την Ισπανία, σήμερα ο Σάντσεθ έβγαλε την Ισπανία από την Καταλονία».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας και ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, δίνουν συνέντευξη Τύπου για το φιάσκο, την Παρασκευή, παρουσία αστυνομικών – REUTERS/Jon Nazca

Η Ενωση Αστυνομικών διαμαρτυρήθηκε για το φιάσκο και την αποτυχία των μελών της, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο». Αλλο αστυνομικό συνδικάτο, δεξιών πεποιθήσεων, ζήτησε να αναλάβουν την έρευνα η Εθνοφρουρά και η εθνική αστυνομία και όχι το τοπικό Σώμα.

Το είχε ξανακάνει το 2017

Ο Πουτζντεμόν, που έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αποτραπείσα προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας το 2017, πέρασε τα επτά τελευταία χρόνια εκτός Ισπανίας, κυρίως στο Βέλγιο, αλλά και στη νότια Γαλλία. Και τότε, όπως και τώρα, είχε καταφέρει να διαφύγει από τη χώρα, με τη βοήθεια καταλανών αστυνομικών.

Κεντρικό πρόσωπο στο θέμα της αυτονομίας της Καταλονίας, ο Πουτζντεμόν είχε ανακοινώσει την επιστροφή του στην Καταλονία προκειμένου να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της περιφέρειας.

Περιορίστηκε τελικά σε μια σύντομη ομιλία, την οποία εκφώνησε από μία εξέδρα κοντά στο Κοινοβούλιο, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, προτού εξαφανιστεί διακριτικά, «καταφέρνοντας» να ξεφύγει από την αστυνομική δύναμη που είχε αναπτυχθεί προκειμένου να τον συλλάβει.

Παρά τον νόμο περί αμνηστίας που διαπραγματεύθηκε ο Σάντσεθ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του κόμματος του Πουτζντεμόν στην κυβέρνησή του, ο τελευταίος εξακολουθεί να καταζητείται από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο νόμος περί αμνηστίας, που έχει επικριθεί ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση και προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μαδρίτη και άλλες πόλεις, είναι στο κέντρο πολλών δικαστικών συζητήσεων από την 1η Ιουλίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένα από τα αδικήματα που προσάπτονται στον αυτονομιστή ηγέτη.

Νέος πονοκέφαλος για τον Σάντσεθ

Το φιάσκο της εμφάνισης και εξαφάνισης του Κάρλες Πουτζντεμόν προστίθεται στα προβλήματα μίας ιδιαίτερα εύθραυστης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, που βασίζεται στις ψήφους του Junts, βάσκων αυτονομιστών και ακροαριστερών για να παραμείνει στην εξουσία.

Οπως γράφουν οι Times, ο ισπανός πρωθυπουργός κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, καθώς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα και να ελέγχει την Καταλονία χωρίς τη στήριξη του Πουτζντεμόν. Στην Καταλονία όμως, έδωσε την προεδρία του Κοινοβουλίου σε αντίπαλο των Junts κόμμα, που ανήκει στην Αριστερά.

Επιπλέον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χορήγηση αμνηστίας σε αυτονομιστές από τον Σάντσεθ, θα φουντώσει ξανά το κίνημα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και την κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισπανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τα γεγονότα της Πέμπτης, όπως έχει αρνηθεί να εξηγήσει το σκεπτικό γύρω από την αμνηστία που χορήγησε στους αυτονομιστές, εξοργίζοντας ακόμα και την Αριστερά, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ η Δεξιά τον κατηγορεί ότι υπονομεύει την ενότητα της χώρας.