Πότε θα τελειώσει επιτέλους η Σαγράδα Φαμίλια; Εδώ θα ταίριαζε «γάντι» η απάντηση… «του Αγίου Ποτέ» μια που όχι μόνο η κατασκευή της έχει ήδη διαρκέσει 139 χρόνια, αλλά κανείς δεν τολμά να προβλέψει την χρονολογία ολοκλήρωσης του μνημειώδους έργου που οραματίστηκε ο Αντόνι Γκαουντί.
Η εντυπωσιακή βασιλική, αποτελεί την νούμερο ένα ατραξιόν της Βαρκελώνης, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το εσωτερικό της, κι ας είναι ημιτελής. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1882 και συνεχίστηκε παρά τον θάνατο του σπουδαίου καταλανού αρχιτέκτονα το 1926, ο οποίος μάλιστα τάφηκε στην κρύπτη της. Το έργο σταμάτησε για μία 20ετία, λόγω του ισπανικού εμφυλίου και της καταστροφής των σχεδίων και μοντέλων του Γκαουντί από καταλανούς αναρχικούς, αλλά άρχισε ξανά τη δεκαετία του ’50, μετά από 16 χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση των αρχικών σχεδίων.
Το σχέδιο των αρχών ήταν να ολοκληρωθεί η κατασκευή το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Γκαουντί, όμως ο Ζορντί Φαουλί, ο σημερινός αρχιτέκτονας που επιβλέπει το έργο, το απέκλεισε, καθώς η πανδημία επέβαλε το κλείσιμο της εκκλησίας και την απώλεια πολύτιμων εσόδων, της κύριας πηγής χρηματοδότησης του έργου μαζί με εισφορές ιδιωτών. Πριν τον κορονοϊό, περίπου πέντε εκατ. άνθρωποι επισκέπτονταν τη Σαγράδα Φαμίλια κάθε χρόνο, αλλά είναι άγνωστο πότε θα φτάσει ξανά αυτά τα νούμερα. Φέτος, οι επισκέπτες ήταν μόλις 764.000.
«Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πότε θα τελειώσει γιατί δεν ξέρουμε πόσοι επισκέπτες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια», διευκρίνισε ο 62χρονος αρχιτέκτονας, ο έβδομος που ανέλαβε μετά τον θάνατο του Γκαουντί. «Θα ήθελα να είμαι σε αυτή τη θέση για πολλά ακόμα χρόνια, αλλά αυτό είναι στα χέρια του Θεού», είπε ο Φαουλί
Η βασιλική έχει σχεδιαστεί να έχει 18 πύργους, με τον ψηλότερο στα 172 μέτρα.
Ο δεύτερος ψηλότερος, στα 138 μέτρα και αφιερωμένος στην Παναγία, εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, με τον φωτισμού του αστεριού που τοποθετήθηκε στην κορυφή του, βάρους 5,5 τόνων, διαμέτρου 72 μέτρων και κόστους 1,5 εκατ. ευρώ! Είναι ο πρώτος πύργος που εγκαινιάζεται από το 1976.
Η Σαγράδα Φαμίλια παρέμεινε κλειστή για ένα περίπου χρόνο, από τον Μάρτιο του 2020, λόγω της πανδημίας. Ο οργανισμός που επιβλέπει το έργο είπε ότι εκτός από τον πύργο της Παρθένου Μαρίας, οι υπόλοιπες εργασίες θα σταματήσουν έως το 2024 και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπουν σε αναστολή εργασίας. Οσο ο αριθμός των επισκεπτών παραμένει χαμηλός, τα έργα δεν μπορούν να αρχίσουν ξανά.
Κατά καιρούς ξεσπά διαμάχη ανάμεσα σε ειδικούς για το κατά πόσο το έργο βασίζεται στα σχέδια του Γκαουντί. Η Unesco έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο στην κρύπτη και μία από τις προσόψεις της Σαγράδα Φαμίλια, τα οποία χτίσθηκαν όσο ζούσε ο αρχιτέκτονας.
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν πολλά παράπονα από τα τεράστια πλήθη των επισκεπτών, πριν την πανδημία, ενώ είναι αντίθετοι στην κατασκευή μίας μεγάλης ράμπας και σκάλας που θα οδηγεί στην είσοδο, για τα οποία θα πρέπει να γκρεμιστούν πολυκατοικίες σε έκταση τριών οικοδομικών τετραγώνων, στις οποίες διαμένουν 1.000 οικογένειες. Αλλά από ό,τι φαίνεται, αυτή η ημέρα αργεί ακόμα.