Αλβανοί (Κοσοβάροι) στελεχώνουν τις «δυνάμεις ασφαλείας» σε μία περιοχή των Βαλκανίων όπου δρουν δίκτυα λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων | REUTERS/Laura Hasani
Επικαιρότητα

Βαλκάνια: Oι Κοσοβάροι ίδρυσαν στρατό και πυροδοτούν την ένταση

Οι ΗΠΑ υπόσχονται στήριξη, η Σερβία εξετάζει την πιθανότητα επέμβασης, ο Πούτιν σπεύδει στο Βελιγράδι
Protagon Team

Πλέον οι Κοσοβάροι θέλουν έναν κανονικό στρατό, το Βελιγράδι ετοιμάζεται για σύρραξη και τα Βαλκάνια επιστρέφουν στον Ψυχρό Πόλεμο – είναι η εκτίμηση του Der Spiegel για τα τεκταινόμενα στη βόρεια γειτονιά μας.

Πριν από έναν μήνα περίπου (στις 14 Δεκεμβρίου 2018) οι Κοσοβάροι ίδρυσαν τον στρατό τους και πυροδότησαν στην καρδιά των Βαλκανίων μια μάλλον βραδυφλεγή εκρηκτική ύλη – βέβαια, κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι αυτή η βόμβα δεν θα εκραγεί αύριο το πρωί.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν όχι απλώς θετικά, αλλά ενθουσιαστικά, υποσχόμενες βοήθεια και πλήρη στήριξη. Ομως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τα ευρωατλαντικά συμφέροντα. Και φυσικά η Ρωσία κατήγγειλε.

Τώρα το «κράτος» του Κοσόβου, που μονομερώς αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008 και ανακήρυξε «ανεξαρτησία», θέλει να εξοπλιστεί με έναν πραγματικό στρατό, παρ’ όλο που υπάρχουν παραινέσεις και προειδοποιήσεις από πολλές πλευρές να μην το (δια)πράξει γράφει και το γερμανικό περιοδικό βασισμένο στην ανταπόκριση του «ανταποκριτή του στα Βαλκάνια».

Σημειώνει επίσης ότι 89 κράτη (συμπεριλαμβανομένων χωρών της ΕΕ όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ρουμανία) δεν αναγνωρίζουν κρατική υπόσταση στο αλβανικό «κράτος» του Κοσσυφοπεδίου: με βάση ψήφισμα του ΟΗΕ, του 1999, αυτή η περιοχή των Βαλκανίων, που κατοικείται από Αλβανούς ως επί το πλείστον, δεν είναι παρά επαρχία του κράτους της Σερβίας.

Σήμερα οι κοσοβάροι στρατιώτες φορούν το χιτώνιο της πολιτικής προστασίας. Στο μέλλον, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής, οι Κοσοβάροι θα εξοπλιστούν και θα εκπαιδευτούν με αμερικανική φροντίδα. Δεδομένου ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κρίνει ότι αυτή θα είναι μία λογική εξέλιξη, οι Κοσοβάροι πρώην «φύλαρχοι» Χασίμ Θάτσι και Ραμούς Χαραντινάι (και νυν «πρόεδρος» και «πρωθυπουργός», αντιστοίχως) πανηγυρίζουν.

Ο τελευταίος είχε εξεταστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά αθωώθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Ωστόσο οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, μας πληροφορεί το Der Spiegel, τον θεωρούν πρόσωπο-κλειδί στα δίκτυα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων. Παρά ταύτα, η «ηγεσία» του Κοσόβου χαίρει της εκτιμήσεως πολλών ευρωπαίων ηγετών, όπως λ.χ. της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

Σε λίγες ημέρες, στις 17 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεταβεί στο Βελιγράδι για να συναντήσει τον σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούσιτς. Διότι υπάρχει θέμα. Υστερα από τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, το σερβικό κράτος δεν αποκλείει την περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης.