Εντεκα ημέρες. Τόσες πέρασε στην πρωθυπουργία της Ιταλίας ο λαϊκιστής Τζουζέπε Κόντε μέχρι να έχει τον πρώτο του διεθνή καβγά. Και το έκανε ουσιαστικά με έναν άνθρωπο με τον οποίο θα συναντηθεί σε τρεις ημέρες, τον Εμανουέλ Μακρόν.
Το φόντο είναι η κρίση που προέκυψε με την άρνηση της Ρώμης να δεχθεί ένα καράβι με πρόσφυγες. Ουσιαστικά ο Κόντε δεν έκανε τίποτε άλλο από το να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε στους ιταλούς ψηφοφόρους και στα ξενοφοβικά κόμματα που τον διόρισαν, αλλά αυτή η κυνική ενέργεια να αρνηθεί η ιταλική κυβέρνηση να δεχθεί στη Σικελία το πλοίο «Aquarius», στο οποίο επιβαίνουν περισσότεροι από 600 μετανάστες, προκάλεσε την αντίδραση της Γαλλίας.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λεντριάν, ζήτησε από τη Ρώμη να επανεξετάσει τη στάση της μετά την άρνηση της τελευταίας να δεχθεί το πλοίο.
«Δεν θα δεχθούμε υποκριτικά μαθήματα από τη Γαλλία στο Μεταναστευτικό», απάντησε με ανακοίνωσή του ο Κόντε, που ορκίστηκε πρωθυπουργός την 1η Ιουνίου και αναμένεται να συναντηθεί στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας…
Ο Κόντε κατηγόρησε επίσης τη Γαλλία για κυνισμό, λέγοντας ότι «ανέκαθεν προτιμούσε να κοιτάζει από την άλλη πλευρά όταν πρόκειται για τέτοια θέματα».
Τον πρωθυπουργό της Ιταλίας ενόχλησε η παρέμβαση του Λεντριάν, ο οποίος αναφορικά στην υπόθεση του«Aquarius», σημείωσε ότι λύση της Ισπανίας δεν είναι αποδεκτή. «Οι ΜΚΟ είπαν ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί το πλοίο για να φθάσει στη Βαλένθια θα είναι πολύς, λαμβάνοντας υπόψη την ανθρωπιστική κατάσταση εν πλω» είπε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, για να συμπληρώσει: «Το πλοίο βρίσκεται 25 ναυτικά μίλια μακριά από τα λιμάνια της Σικελίας και 27 ναυτικά μίλια από τη Μάλτα και ζητούμε επισήμως από τις ιταλικές Αρχές να αναθεωρήσουν τη στάση τους».
O πρωθυπουργός της Ιταλίας – και κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7), όπως είπε – επανέλαβε πως «η χώρα του αντιμετωπίζει, σε απόλυτη μοναξιά, την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του Μεταναστευτικού» και τάχθηκε «υπέρ της υιοθέτησης όλων των πρωτοβουλιών που μπορεί να λειτουργήσουν προληπτικά ως προς την μείωση των αναχωρήσεων των μεταναστών». «Το “Δουβλίνο” πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά» συμπλήρωσε ο Τζουζέπε Κόντε.
Σε κάθε περίπτωση, τον νέο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουνίου, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με πηγές από τη γαλλική προεδρία, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Μετά την πρώτη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G7 στις 8 Ιουνίου, αυτή η συνάντηση θα τους επιτρέψει να προετοιμαστούν λεπτομερώς ενόψει της επόμενης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ευρωζώνη», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.