Ο προσωπικός βοηθός του Τζίμι Κάρτερ τον βγάζει στον κήπο για να παρακολουθήσει την υπέρπτηση | YouTube
Επικαιρότητα

Τζόρτζια: Με F-18 γιόρτασε τα 100ά του γενέθλια ο Τζίμι Κάρτερ

Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το σπίτι του μεγαλύτερου εν ζωή πρώην προέδρου των ΗΠΑ, τιμώντας την θητεία του στο πολεμικό ναυτικό. Θερμές ευχές έστειλαν ο Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κάρολος Γ', ενώ εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία και τον Λευκό Οίκο
Protagon Team

Ο Τζίμι Κάρτερ γιόρτασε την Τρίτη τα 100ά του γενέθλια -ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που έφτασε σε αυτή την ηλικία.

Ο Δημοκρατικός 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε τα γενέθλιά του στο σπίτι που ο ίδιος και η εκλιπούσα σύζυγός του Ρόζαλιν είχαν χτίσει στο Πλέινς της Τζόρτζια, τη δεκαετία του 1960. Οι εορτασμοί περιλάμβαναν γεύμα με την ευρύτερη οικογένεια.

«Είναι η νότια Τζόρτζια, οπότε, ξέρετε, φάγαμε τηγανητό κοτόπουλο και σάντουιτς με ψητό τυρί, και στη συνέχεια είχαμε ζωηρές οικογενειακές συζητήσεις», δήλωσε στη συνέχεια ο Τζος Κάρτερ, εγγονός του πρώην προέδρου.

Θερμές ευχές για τον Τζίμι Κάρτερ γύρω από μία φωτογραφία του με την στολή του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ -REUTERS/Elijah Nouvelage

Ο Κάρτερ παρακολούθησε την υπέρπτηση τεσσάρων F-18 του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού -προς τιμήν της θητείας του στο Σώμα- και αεροσκαφών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία διέσχισαν τους αιθέρες πάνω από το Πλέινς στο πλαίσιο των εορτασμών της πόλης για τα γενέθλια του διάσημου τέκνου της.

Δύο αγόρια ντυμένα με την αστερόεσσα, παρακολουθούν την υπέρπτηση των F-18 στο Πλέινς της Τζόρτζια – REUTERS/Elijah Nouvelage

Συγγενείς και φίλοι του Κάρτερ τον έβγαλαν στον κήπο του σπιτιού για να δει τα αεροπλάνα, όπως φαίνεται σε αποκλειστικό βίντεο του CBS, το οποίο όμως προκάλεσε αντιδράσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος. Πολλοί επέκριναν το κανάλι που έσπευσε να δημοσιοποιήσει πλάνα στα οποία ο Κάρτερ δεν φαίνεται να έχει επαφή με το περιβάλλον.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τον Κάρτερ ως «αγαπημένο φίλο», «ηθική δύναμη για τη χώρα» και «έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς άνδρες» στην Ιστορία των ΗΠΑ, ενώ το γκαζόν του Λευκού Οίκου ήταν διακοσμημένο με μια πινακίδα που έγραφε «Χρόνια πολλά στον πρόεδρο Κάρτερ».

Ευχές στον πρώην πρόεδρο έστειλαν, ανάμεσα σε άλλους, η Κάμαλα Χάρις, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Κάρολος Γ΄, ο οποίος έστειλε ιδιωτικό μήνυμα.

Ο Μπράιαν Κεμπ, κυβερνήτης της Τζόρτζια, έδωσε εντολή για τον εορτασμό της «Ημέρας του Τζίμι Κάρτερ» σε ολόκληρη την πολιτεία.