Πεταμένη εφημερίδα στην Ντάουνινγκ Στριτ με πρωτοσέλιδο την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον | REUTERS/Henry Nicholls/File Photo
Επικαιρότητα

Τζόνσον: Παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με πρώην πράκτορα της KGB

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός είπε ότι μίλησε με τον Αλεξάντερ Λεμπέντεφ έπειτα από την χημική επίθεση στο Σόλσμπερι για την οποία είχε κατηγορηθεί η Μόσχα. «Δείχνει ανευθυνότητα και αδιαφορία για τους κινδύνους της εθνικής ασφάλειας», τον κατηγορεί τώρα η αντιπολίτευση
Protagon Team

Η αποκάλυψη του απερχόμενου βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ότι είχε συναντηθεί με τον ολιγάρχη πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λεμπέντεφ στο απόγειο της υπόθεσης δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα νόβιτσοκ στο Σόλσμπερι συνιστά μια «σοβαρή παραβίαση ασφαλείας», σύμφωνα με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς.

Η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε την συνάντηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του Λεμπέντεφ «αδιανόητη» δεδομένης της χρονικής συγκυρίας στον απόηχο μιας χημικής επίθεσης σε βρετανικό έδαφος.

Στη διάρκεια εμφάνισής του ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τετάρτη ο Τζόνσον παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι είχε συναντηθεί με τον ρώσο ολιγάρχη χωρίς να είναι παρόντες αξιωματούχοι, τον Απρίλιο του 2018.

Εκτοτε κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό για να εξηγήσει την φύση αυτής της συνάντησης, η οποία σημειώθηκε αμέσως μετά από μια σύνοδο του ΝΑΤΟ με θέμα τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στο Κρεμλίνο.

Μιλώντας στο Sky News η Κούπερ είπε: «Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη σε αυτή τη συνάντηση, δεν γνωρίζουμε ούτε αν ο πρωθυπουργός πράγματι είχε αποκαλύψει ότι θα γινόταν συνάντηση ή το είπε στους αξιωματούχους αργότερα. Είναι απλώς αδιανόητο ότι σε μια περίοδο όπου είχαμε δεχτεί μια χημική επίθεση σε βρετανικό έδαφος και ήταν τόσο σοβαρή ώστε να συγκαλέσουμε σύνοδο του ΝΑΤΟ για το πώς να απαντήσουμε στη Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών πάει να συναντηθεί με έναν πρώην πράκτορα της KGB, κάποιον ο οποίος έκτοτε έχει υποστεί κυρώσεις από τον Καναδά για στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν. Η συνάντηση εκείνη την χρονική περίοδο δείχνει μια ανεύθυνη αδιαφορία για τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Χρειαζόμαστε να γνωρίζουμε τα γεγονότα για το τι συνέβη και για τι στο καλό υπήρξε τόσο ανεύθυνος απέναντι στην εθνική μας ασφάλεια εκείνη την περίοδο», είπε μεταξύ άλλων η Κούπερ.