Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά στη Βουλή των Κοινοτήτων | Parliament TV/Reuters TV via REUTERS
Επικαιρότητα

Τζόνσον: Οι Βρετανοί δεν ψήφισαν «ναι» στο Brexit λόγω ρωσικής παρέμβασης

Εκθεση της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού Κοινοβουλίου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διερεύνησε καν το ενδεχόμενο της εμπλοκής της Μόσχας στο δημοψήφισμα
Protagon Team

Η επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού Κοινοβουλίου (ISC), σε έκθεσή της που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ανέφερε ότι η Ρωσία επιχείρησε να παρέμβει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αλλά δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η Ρωσία παρενέβη στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Επίσης, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν διερεύνησε καν το ενδεχόμενο της ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον, όμως, έχει άλλη άποψη:

«Ο λαός αυτής της χώρας δεν ψήφισε την αποχώρηση από την ΕΕ λόγω πιέσεων από τη Ρωσία ή λόγω ρωσικής παρέμβασης. Ψήφισαν επειδή ήθελαν να έχουν και πάλι τον έλεγχο της χώρας τους», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε βουλευτές. «Η Βρετανία είναι αυτή που προειδοποιεί τον κόσμο για τις ρωσικές παρεμβάσεις».

Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η Ρωσία παρενέβη στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και «οι βρετανοί κατάσκοποι δεν θα χάσουν την μπάλα στο παιχνίδι που παίζει η Ρωσία», είπε με τη σειρά του ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Πόστερ στους δρόμους του Λονδίνου, το 2018

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να γίνουν περαιτέρω έρευνες για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στο δημοψήφισμα για το Brexit, «χρειάζεται να υπάρχουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία για το ζήτημα αυτό, τα οποία δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε «δεν νομίζω ότι είναι η περίπτωση για την οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών θα επαναπαυθούν».

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι η Δύση και συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν κυριευθεί από αντιρωσική υστερία.

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αποκάλεσε την έκθεση «fake news», με στόχο τη δαιμονοποίηση και την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ασφαλείας Τζέιμς Μπροκενσάιρ απέρριψε κι αυτός τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει καλύτερα κάθε απειλή από τη Μόσχα.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι η Βρετανία απέφυγε να διερευνήσει τη Ρωσία», δήλωσε. «Δεν φοβόμαστε να δράσουμε όποτε είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσουμε τη Βρετανία και τους συμμάχους της από κάθε απειλή τρίτου κράτους».

Στην έκθεσή της, η επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού Κοινοβουλίου (ISC) αναφέρει επίσης ότι το Λονδίνο έχει γίνει αγαπημένος τόπος για τους ρώσους ολιγάρχες και τα χρήματά τους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη βρετανική πρωτεύουσα ως «πλυντήριο» χρημάτων.

Ο Σαπς τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό, το καλό όνομα του Λονδίνου, του Σίτι και του Ηνωμένου Βασιλείου, να διατηρηθεί σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία που έχει σχέση με το ξέπλυμα χρήματος».

Αυστηρότερη νομοθεσία

Η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται αυστηρότερη νομοθεσία για υποθέσεις ξένης παρέμβασης σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις.

O νέος νόμος θα υποχρεώνει την καταγραφή όλων των φερόμενων ως διπλωματών, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών. Η καταγραφή τους θα διευκολύνει τις διωκτικές αρχές να παρακολουθούν κάθε ύποπτη κίνησή τους, δήλωσε στο BBC ο Σαπς.