Ο Τζόναθαν έχει ζήσει σε ένα απομονωμένο ηφαιστειογενές νησί του Ατλαντικού το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, δηλαδή 140 χρόνια…
Σε ηλικία 190 ετών –τα πρώτα του 50 τα πέρασε στις Σεϋχέλλες– η γιγάντια χελώνα είναι το γηραιότερο γνωστό ζώο στον πλανήτη.
Και αυτή η εκτίμηση για την ηλικία του είναι στο… περίπου. Ο κτηνίατρος που τον φροντίζει με πολλή αγάπη, πιστεύει ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Για το βάρος του, πάντως, είναι σίγουρος: 200 κιλά.
Ο Τζόναθαν είναι ο πιο διάσημος κάτοικος του νησιού Αγία Ελένη, βρετανική αποικία στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, όπου εξορίστηκε ο Ναπολέων το 1815 και πέθανε έξι χρόνια αργότερα.
Ο Τζο Χόλινς είναι ο κτηνίατρος που τον φροντίζει εδώ και 13 χρόνια, μαζί με όλα τα ζώα του νησιού, το οποίο έχει μήκος 16 χλμ., πλάτος 8 και 4.400 κατοίκους. Βρίσκεται 1.950 χλμ. από τις ακτές της νοτιοδυτικής Αφρικής και 4.000 χλμ. από το Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Ο Τζόναθαν έφτασε στο νησί το 1882, όταν ήταν περίπου 50 ετών, ως δώρο στον κυβερνήτη, από τις Σεϋχέλλες. Εκείνη την εποχή ήταν έναν συνηθισμένο δώρο σε διπλωμάτες, ενώ ήταν συνηθισμένο να τρώνε χελώνες στα πλοία που διέσχιζαν τους ωκεανούς, καθώς το κρέας τους ήταν πολύ νόστιμο και τα ερπετά δεν χρειάζονταν νερό ή τροφή για μέρες.
Ο 64χρονος Χόλινς λέει ότι η φροντίδα τού κατά 126 χρόνια μεγαλύτερου του Τζόναθαν, «είναι μεγάλη ευθύνη, τιμή και προνόμιο, καθώς είναι το μεγαλύτερο σε ηλικία ζώο που ξέρουμε».
Ο ίδιος λέει ότι μάλλον υπάρχουν καρχαρίες που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τη χελώνα, αλλά δεν τους ξέρουμε.
Ο Τζόναθαν έχει δει στη ζωή του 31 κυβερνήτες της Αγίας Ελένης και 40 προέδρους των ΗΠΑ, ξεκινώντας με τον Αντριου Τζάκσον, το 1833.
«Είναι σύμβολο επιμονής, επιβίωσης και αντοχής και στο νησί τον λατρεύουν», λέει ο Χόλινς στην Washington Post. Το νησί ετοιμάζει ένα γραμματόσημο και μία γιορτή προς τιμή του, μέσα στη χρονιά.
Δεν είναι σπάνιο οι γιγάντιες χελώνες να ζουν μέχρι 150 χρόνια, αλλά ο Τζόναθαν έχει αντέξει πολύ παραπάνω. Οταν τον βρήκε ο Χόλινς, δεν έτρωγε καλά, γιατί είχε ένα τραύμα στο ρύγχος του, και ως αποτέλεσμα είχε έλλειψη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ο κτηνίατρος τον βοήθησε με την κατάλληλη διατροφή (τρελαίνεται για φρέσκο μαρούλι, αχλάδια, καρότα και αγγουράκια) και γρήγορα ξανάγινε δυνατός και υγιής.
«Ο Τζόναθαν πλέον ξέρει τη φωνή μου και έρχεται όταν τον φωνάζω γιατί ξέρει ότι θα φάει. Είναι τρυφερός και τζέντλεμαν», είπε ο Χόλινς. Η χελώνα έχει χάσει πλέον την όρασή της και τη γεύση της, αλλά όχι την όρεξή της.
Η προηγούμενη χελώνα που κρατούσε το ρεκόρ μακροζωίας ήταν η Τούι Μαλίλα, στην Τόνγκα, που πέθανε το 1965 σε ηλικία 188 ετών.
Ο Χόλινς ξέρει ότι μπορεί να έρθει στη βάρδια του η ημέρα που θα πεθάνει ο Τζόναθαν, αλλά είναι αισιόδοξος ότι η χελώνα θα ζήσει πολύ περισσότερα χρόνια από τον ίδιο.