Ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζολάνι μιλά στο BBC στη Δαμασκό | YouTube
Επικαιρότητα

Τζολάνι: Η Συρία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

Ο αρχηγός των τζιχαντιστών που ανέτρεψαν τον Ασαντ, εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά καθησυχαστικός και ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της Συρίας, τονίζοντας ότι η χώρα του «δεν θα γίνει Αφγανιστάν»
Protagon Team

Ο de facto ηγέτης της Συρίας δήλωσε ότι η χώρα έχει εξαντληθεί από τον πόλεμο και δεν αποτελεί απειλή για τους γείτονές της ή για τη Δύση.

Σε συνέντευξή του στο BBC στη Δαμασκό, ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζολάνι ζήτησε να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Συρίας.

«Τώρα, μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν, επειδή είχαν στόχο το παλιό καθεστώς. Το θύμα και ο καταπιεστής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», είπε.

Ο Τζολάνι είπε ότι η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η ένοπλη ομάδα των τζιχαντιστών της οποίας ηγείται, θα πρέπει να διαγραφεί από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ετσι χαρακτηρίζεται από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ πολλών άλλων, καθώς ξεκίνησε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα, από την οποία αποσχίστηκε το 2016.

Ο Τζολάνι επέμεινε στο BBC ότι η HTS δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν στόχευαν αμάχους ή αστικές περιοχές, σημείωσε. Αντίθετα, θεωρούσαν τους εαυτούς τους θύματα των εγκλημάτων του καθεστώτος Ασαντ.

Αρνήθηκε ακόμα, ότι θέλει να μετατρέψει τη Συρία σε μια εκδοχή του Αφγανιστάν και εξήγησε ότι οι δύο χώρες είναι πολύ διαφορετικές, με διαφορετικές παραδόσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών.

«Είχαμε πανεπιστήμια στην Ιντλίμπ για περισσότερα από οκτώ χρόνια», είπε, αναφερόμενος στη βορειοδυτική επαρχία της Συρίας που κατέχουν οι αντάρτες από το 2011.

«Νομίζω ότι το ποσοστό των γυναικών στα πανεπιστήμια είναι πάνω από 60%».

Οταν ρωτήθηκε αν θα επιτραπεί η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα, ο Τζολάνι είπε: «Υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία απλώς δεν έχω το δικαίωμα να μιλήσω, επειδή είναι νομικά ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει μια «συριακή επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων για τη σύνταξη ενός Συντάγματος. Αυτοί θα αποφασίσουν. Και κάθε κυβερνήτης ή πρόεδρος θα πρέπει να ακολουθεί τον νόμο».

Οπως σημειώνει το BBC, πολλοί Σύροι δεν πιστεύουν τον Τζολάνι, ο οποίος εμφανίζεται καθησυχαστικός από τότε που οι αντάρτες κατέλαβαν τη Δαμασκό και περιμένουν να δουν στην πράξη τις υποσχέσεις του.